Ajankohtaista viittomakielellä
Helsinki, Espoo ja Vantaa suosittavat kasvomaskia kaupungin palveluissa
Helsinki, Espoo ja Vantaa suosittavat 15 vuotta täyttäneille kasvomaskin käyttöä kaupungin palveluissa aina, kun lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee esimerkiksi kirjastoja, sisäliikuntapaikkoja, museoita, asiointipisteitä ja toisen asteen oppilaitoksia. Suositus astui voimaan 1. lokakuuta 2020.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteavat seuraavasti: ”Toivomme, että ihmiset ottavat laajentuneen maskisuosituksen pääkaupunkiseudulla vakavasti ja noudattavat sitä, ellei ole terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia. Näin saatamme säästyä rankempien keinojen, kuten esimerkiksi erilaisten aukiolorajoitusten ja koulujen etäopetuksen, käyttöönotolta”.
Palveluissa huolehditaan asiakasturvallisuudesta monin toimin. Toimintaa on mukautettu niin, että lähikontakteja vähennetään esimerkiksi tilajärjestelyillä, suojaplekseillä, ryhmiä pienentämällä tai itsepalvelua lisäämällä. Palveluissa myös muistutetaan asiakkaita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) korona-ajan ohjeista.
Kaupungin palvelujen asiakkaat vastaavat itse maskiensa hankinnasta. Vähävaraiset voivat hakea ilmaisia maskeja kaupunkien maskijakelupisteistä.
Maskien laaja käyttösuositus täydentää muita turvallisuusohjeita, joihin kuuluu huolellinen käsihygienia, turvavälit, sairastaminen kotona ja koronatestiin hakeutuminen pienissäkin oireissa.
Stadin Silakkamarkkinat tuo silakkaherkut Kauppatorille ja ravintoloihin
Stadin Silakkamarkkinoita vietetään perinteiseen tapaan Helsingin Kauppatorilla 4.–10. lokakuuta. Silakkatuotteita veneistä ja myyntimökeistä saapuu myymään lähes 30 kalastajaa eri puolilta Suomea. Saaristolaistori tarjoaa lisäksi muita syyskauden makuja ja käsityöläistuotteita. Silakalla ja muilla meren antimilla pääsee herkuttelemaan myös Torikortteleiden ravintoloissa.
Stadin Silakkamarkkinat on Suomen vanhimpia yleisötapahtumia, jota on juhlittu Helsingissä jo vuodesta 1743. Vuosien mittaan Silakkamarkkinat on kasvanut yhdeksi kaupungin syyskauden merkkipaaluista, jossa yhdistyvät Helsingin merellinen saaristolaisperinne ja moderni ruokakulttuuri.
”Stadin Silakkamarkkinoilla on pitkä historia kalastuselinkeinon, terveen Itämeren sekä silakan ja muun särkikalan puolestapuhujana. Särkikalan kalastaminen auttaa vähentämään Itämeren rehevöitymistä, joten silakan syöminen on jo itsessään ekoteko”, sanoo Silakkamarkkinoiden vastaava tuottaja Susa Nokelainen.
Kauppatorin läheisyyteen Havis Amandan viereen ensimmäistä kertaa pystytettävälle Saaristolaistorille kokoontuu lisäksi valikoima kauden ruoka- ja käsityöläistuotteiden myyjiä saaristosta sekä lähiseudulta. Myös valtaosa Torikortteleiden ravintoloista kutsuu herkuttelemaan teemaan sopivilla annoksilla kuten paistetuilla silakoilla, savusilakkabageleilla ja Iin nahkiaisilla. Kauppatorille ankkuroituvat lisäksi markkinaviikoksi perinnepurjelaivat Albanus, Vivan, Olga, Joanna Saturna ja Valborg.
Helsingin hiihtokausi alkoi jo lokakuun alussa
Helsingissä pääsee hiihtämään huomattavan aikaisessa vaiheessa syksyä, kun Kivikon hiihtohalli avasi ovensa sivakoijille maanantaina 5. lokakuuta kello 7.00.
Halliin on vaihdettu lumi ja ladut ovat laadukkaassa kunnossa. Hallissa hiihdetään muun muassa LED-valaisimien loisteessa, joka osaltaan tekee hiihtokokemuksen mielekkäämmäksi. Halliin pääsee tälläkin kaudella jo kello 7.00 aamulla, jolloin virkeimmät hiihtoniilot voivat heittää lenkkiä jo ennen työvuoroa.
Muuten hiihtohallin palvelut ovat viime vuosilta tuttuja. Latua on kahdessa kerroksessa nousuineen ja laskuineen yhteensä reilu kilometri, eli peruskierros on 850 metriä ja lisälenkki 200 metriä. Latujen leveys on 6–8 metriä, ja ne soveltuvat sekä perinteiselle ja vapaalle tyylille. Sisäänpääsymaksuun sisältyy aina saunominen sivakoinnin jälkeen. Pukukoppitiloihin kannattaa varata mukaan euron kolikkopantti pukukaappia varten. Hallin aulakahvila on avoinna päivittäin kello 7.00–20.00.
Tälläkin sisähiihtokaudella Kivikon hallissa on mahdollisuus myös suksien säilytykseen. Lisäksi hiihtohallin aukioloaikoina tarjolla on myös muun muassa suksivuokrausta ja erilaisia suksien huoltopalveluita.
Esittelyssä pysäköinninvalvonnan kamera-auto
Helsingin kaupungin pysäköinninvalvonnan kamera-auto on tavallinen henkilöauto. Autossa on kattokameroita, jotka kuvaavat ajon aikana pysäköityjen autojen rekisterinumeroita. Automatiikka tarkastaa, onko autojen pysäköintimaksut maksettu.
Jos maksua ei ole maksettu, kamera-autosta lähtee automaattisesti tieto pysäköinnintarkastajalle, joka tulee tarkistamaan tilanteen paikan päällä ja kirjoittaa mahdollisen virhemaksun.
”Kamera-auton avulla voimme seurata entistä tehokkaammin pysäköinnin maksamista. Pysäköinnintarkastajien työaikaa vapautuu seuraamaan paikkoja ja tilanteita, joissa liikenneturvallisuus useimmiten vaarantuu. Näitä ovat esimerkiksi suojatien eteen pysäköinti tai risteyspysäköinti”, sanoo yksikön päällikkö Lauri Uski pysäköinninvalvonnasta.
Kamera-auto on tehokas ja pystyy tunnissa skannaamaan yli tuhat rekisterinumeroa. Kamera-autoa ajetaan kaikilla Helsingin kaduilla, joissa on maksullista pysäköintiä.