“Stylistille annetaan tarkat ohjeet mitä halutaan ja sitten niitä etsitään niin kauan, että ne löytyy.”
Jaksossa kuullaan stylisti Karoliina Nevalaisen kokemuksia työstään ja miten hän on kyseiseen ammattiin päätynyt.
Haastattelija, juontaja: Jenny Vu
Haastateltava: Stylisti Karoliina Nevalainen
Tuotanto: Signaalimedia, Helsingin nuorisopalvelut
Jakso on äänitetty 12/2020
Jakso on julkaistu 1/2021
-----
Tekstiversio:
[äänite alkaa]
Juontaja [00:00:25]: Terve kaikki, ja tervetuloa kuuntelemaan meidän podcastia. Tänään vieraana meillä on stylisti Karoliina Nevalainen, joka on ollut työssään 10 vuotta. Karoliina, minkälaiset fiilikset sulla on nyt?
Stylisti [00:00:38]: Mulla on tosi hyvät fiilikset, aivan ihanaa. Ihana päivä. Kiva olla nyt tässä.
Juontaja [00:00:46]: Voisitko kertoa meille, mitä teet työksesi?
Stylisti [00:00:48]: Minä olen stylisti, meikkaaja ja suunnittelen vaatteita. Mun vaatemerkkini nimi on Mimmi Siirappi.
Juontaja [00:00:58]: Voitko antaa konkreettisen esimerkin, miten sun työpäivä menee? Mistä se alkaa ja mihin loppuu?
Stylisti [00:01:05]: Teen hyvin projektiluontoisesti töitä. Ne saattavat olla joko lyhyempiä, vaikka yhden päivän keikka, tai jos on joku TV-ohjelma, se voi kestää kolme kuukautta tai enemmänkin. Se aina vähän riippuu. Kuvauspäivät saattavat olla välillä melko pitkiä. Kymmenen tuntia ihan keposeen menee. Tai sitten voi olla ihan 14 tuntia. Pisimmissään on ollut 16 tuntia. Sitten on ihan normaaleja kahdeksan tunnin kuvauspäiviä myös. Kuvauspäivät menevät yleensä sillä tavalla, että ne on täysin aikataulutettuja. Siellä yleensä onkin ihan minuuttiaikataulu. Jos teen esimerkiksi meikkiä kuvauksiin, niin mulle annetaan vaikka 30 minuuttia jonkun naisen meikkiin, niin sen täytyy tapahtua siinä kolmessa kymmenessä minuutissa. Stylistin roolissa vaatteiden täytyy olla sileitä. Yleensä silitän ja höyryttelen siellä. Pidän huolta, että vaatteet ovat hyvässä kunnossa ja kivan näköiset mallin päällä. Silloin kun hankin vaatteita, riippuu täysin siitä, minkälaista vaatetta he haluavat kuvaukseen, ja kuinka niitä löytyy kaupungilta, netistä tai mistä ikinä niitä pääsee hankkimaan.
Juontaja [00:02:33]: Onko sinulla kuukausittain eri hommaa vai vaihteleeko se päivittäin?
Stylisti [00:02:39]: Ihan jopa päivittäin. Tällä hetkellä elän täysin päivä kerrallaan. Joskus tiedän jopa kuukausien päähän, että mitä tulen tekemään. Täyttä vuotta minä en ikinä ole tiennyt koko kymmenen vuoden aikana, että mitä minä tuun tekemään. Tämä on vähän sellaista, että eletään veitsenterällä, katsotaan mistä niitä keikkoja tulee ja kuinka paljon ja minkä tyyppisiä.
Juontaja [00:03:11]: Sun asiakkaista, niin antaako ne sulle niitä materiaaleja ja värejä aina, miten sun pitäisi tailata ne vai saatko sä ite päättää?
Stylisti [00:03:19]: Joo, eli yleensä en saa ite päättää. Mulle annetaan ohjeet, että mitä halutaan, mitä haetaan, minkä tyyppistä, ja tässä on väriskaala, mitä halutaan. Siinä vaiheessa kyllä luotetaan tietysti minun ammattitaitooni. Mun täytyy oma yksilöllinen, visuaalinen ilme kyllä tuoda siihen. Joskus on paljon vapaammat kädet joissakin projekteissa kuin toisissa.
Juontaja [00:03:46]: Entäs ne hankintapäivät, miten ne menevät?
Karoliina Nevalainen [00:03:48]: Ne menevät niin, että minulla on annettu ohjeet, kokotiedot, ja sitten minä lähden haalimaan tuolta kaupungilta kaikenlaisia vaatteita, mitä minä löydän just siihen teemaan, mitä halutaan. Ne voivat joskus löytyä ihan helposti. Joskus on päiviä, kun ei millään meinaa löytyä. Joku simppeli asia, mitä on pyydetty, niin saattaa kestää monta tuntia, että löytää sen. Välissä se on tosi haastavaa, jos pyydetään vaikka tosi kesäisiä, kirkkaita värejä talvella. Ja usein myös pyydetäänkin, koska mainoksia tehdään jo etukäteen. Nyt aletaan tekemään jo kevään mainoksia, ja sitten pitäisi löytyä katkia keväisiä värejä. Se saattaa välissä olla haastavaa.
Jingle [00:04:31]: Ammattipodcast.
Juontaja [00:04:35]: Mistä saat inspiraatiota näihin vaatteisiin?
Stylisti [00:04:39]: Siihen mun omaan vaatemerkkiin, kun teen niitä vaatteita, niin se on täysin minun rakkauden tuotos. Minä rakastan värejä. Se tulee paljon väreistä, ja myös tietynlaisista tunnetiloista, mitä käyn elämässä läpi. Sitä pystyy tekemään hyvin konkreettiseksi, kun se tulee vaatteen muodossa. Se on minun taidettani ne vaatteet. En tee sesongittain vaatteita, isoja mallistoja, vaan mulle on tärkeätä eettiset arvot. On tärkeää, että mietin hiilijalanjälkeä, minkä jättää. Mutta yhtä tärkeää on ilmasta itseään ja tuoda omaa taiteellista näkemystä. Teen uniikkikappaleita aina. Nyt olen tehnyt pelkästään artisteille vaatteita, ja ne ovat olleet ihan yksittäisiä kappaleita. Siinä me yleensä ideoidaan artistin kanssa aika paljon, mutta siinä saa tosi paljon sitä omaa taiteellista, visuaalista näkemystä tuoda siihen. Mutta mun vaatteet tulevat aika laillla ilon kautta. Eli ilo inspiroi mua tosi paljon.
Juontaja [00:05:58]: Miten nämä sun keikat buukataan? Esimerkiksi kun sanoit noista artisteista, niin tuleeko ne ite ottaa suhun yhteyttä jotenkin Instagramin DM:n kautta, vai laitatko sä ite niille viestiä sähköpostilla, vai miten tää tapahtuu?
Stylisti [00:06:10]: Oikeastaan kaikki artistit, joille on tehnyt vaatteita, ovat itse ottanut yhteyttä minuun. Ura vaatesuunnittelijana oikeastaan lähti siitä minimallistosta, jonka minä tein vuosia sitten. Nyt en edes muista, mikä vuosi se oli. Siitä on jo tosi pitkä aika. Mutta mulla kesti tosi pitkään rohjeta tehdä se eka minimallisto. Se vaati multa niin paljon jotenkin rohkeutta ja luottamusta siihen omaan näkemykseen ja siihen, että nämä ei ole liian outoja tai että kyllä on ihan ok, vaikka ei sovikaan muottiin. Kun se minimallisto tuli, niin oikeastaan saman tien artistit olivat ensisijaisesti kiinnostuneita niistä.
Juontaja [00:06:54]: Haluatko kertoa lisää sinun mallistosta? Minkälaisia ne ovat? Mitä värejä olet käyttänyt?
Stylisti [00:07:01]: Minulla on kaikki sateenkaaren värit minun vaatteissa yleensä. Sitten on paljon paljettia. En tieten tahtoen halua rikkoa mitään suomalaisten suosimia mustaa ja murrettuja sävyjä, mutta se tulee multa hyvin luonnostaan, että en ole ikinä identifioinut itseäni siihen suomalaiseen värimaailmaan, mitä tosi monet suomalaiset käyttää, kun ne käyttää mustaa ja harmaata ja kaikkia murrettuja sävyjä, mikä on ihan tosi ok, jos ne inspiroi niitä.
Juontaja [00:07:40]: Uskoko sä, että vaatteiden väri voi vaikuttaa ihmisten moodeihin?
Stylisti [00:07:45]: Todellakin. Mä uskon siihen ihan täysin. Kyllä mulla on ihan eri fiilis, jos mä oon mustissa. Sitten kun pukeutuu värikkäästi, niin mulla se tuo niin paljon iloa ja semmoista hyvää oloa.
Juontaja [00:07:59]: Teetkö muuten tiettyinä päivinä töitä vai riippuuko se, että voit tehdä joskus myös viikonloppuisin?
Stylisti [00:08:06]: Teen ihan silloin, kun on keikkaa. Mulla aina vaihtelee tosi paljon, koska teen töitä. Jos on joku TV-ohjelma, niin siinä on yleensä niin, että on vaikka maanantaista perjantaihin töitä ja viikonloput vapaana, niin sitten se on ehkä rutiininomaisempaa, mutta yleensä se on tosi epätasaista.
Juontaja [00:08:27]: Entä vuodenajoista, teetkö sä esimerkiksi kesällä enemmän kuin talvella vai...?
Stylisti [00:08:33]: Näitä keikkojahan ei tule hyvin tasaisesti pitkin vuotta, vaan joskus on tosi kiireinen ajanjakso. Esimerkiksi keväällä tosi paljon tuotetaan, varmaan sen takia, koska tulee kesäsesonki, niin silloin halutaan tosi paljon esimerkiksi mainoksia tehdä. Sitten esimerkiksi joulun alla kaikki lomailee, niin sitten on vähän hiljaisempaa. Kesällä on myös paljon lomia, mutta jos sattuu olemaan vaikka joku kesäohjelma, jota kuvataan, niin kuin minulla oli nyt viime kesänä oli yksi TV-ohjelma, jota kuvattiin, haluttiin sellaista kesäistä ihanaa kuvaa, niin silloin olin koko kesän töissä, mutta yleensä ei kesä siinä ole myöskään ihan hirveätä tunkua.
Juontaja [00:09:15]: Onko korona vaikuttanut mitenkään sinun työhön? Oletko sinä pystynyt tekemään tätä mitenkään etänä?
Stylisti [00:09:21]: Tätä ei oikeastaan voi tehdä etänä. Tämä on ollut aika erikoinen vuosi. On ollut hiljaisempaa. Maaliskuussa, kun Suomeen tuli se ensimmäinen isku koronasta, silloin loppui kaikki työt. Ihan siis peruttiin täysin kaikki sovitut keikat ja muuta. Kaikki meni ihan paniikkiin. Tuotantoryhmät, joilla tehdään TV-ohjelmia ja muita tuotantoja, ovat yleensä aika isoja kuitenkin. Se ei ole mikään pieni ryhmä ja siellä ollaan lähekkäin. Minäkin, kun meikkaan ihmistä tai puen sille vaatteita, niin olen tosi lähellä sitä ihmistä. Minusta tuntuu, että nyt on alettu syksyllä, kun tuli tämä toinen aalto koronasta, niin sitten alettiin löytää vähän uusia tapoja tehdä.
Juontaja [00:10:06]: Miten se sun työnkuva muuttui? Olitko sä vain kokonaan lomalla?
Stylisti [00:10:12]: Olin vähän niin, että voi ei, nyt mulla ei ole keikkaa, mitä mä teen. Yritin ottaa sellaisen asenteen koko ajan, että nyt mulla on aikaa lomailla. Nyt on minulla tilaisuus lomailla. Mutta tietenkään minä en ihan näin pitkään olisi halunnut olla lomalla. Minulla oli onneksi yksi TV-ohjelma tänä vuonna, mikä toteutettiin. Meillä oli ne maskit päällä ja oli hanskat. Pidettiin käsihygieniasta huolta. Sillä tavalla tehtiin kesätuotanto.
Juontaja [00:10:50]: Mikä on freelancer?
Stylisti [00:10:51]: Freelancer on sellainen freelancer-yrittäjä, mikä minä esimerkiksi olen. Voin tehdä periaatteessa mitä vain keikkoja. Minulla on toiminimi, jolla olen tehnyt niitä. En tee vain yhtä asiaa, vaan minulla on monta projektia. Enkä tee vain yhdelle firmalle. ja yritykselle vaan, että minua voi palkata ihan kuka vaan.
Juontaja [00:11:13]: Miten sinä päädyit stylistiksi?
Stylisti [00:11:16]: Yläasteella se tuli ehkä enemmän selkeämmäksi. Se on vaatteet ne minun juttu, että minä haluan vaatteiden kanssa tehdä töitä. Ja sitten minä olen opiskellut tekstiiliartesaaniksi yläasteen jälkeen, ja sen jälkeen stylistiksi ja meikkaajaksi. Sitten kävin myös ompelukoulua. Ne ovat ne tutkinnot, mitä kävin. Sitten koulujen jälkeena loin päätoimiseksi yrittäjäksi.
Juontaja [00:11:46]: Mikä on artesaani?
Stylisti [00:11:48]: On erilaisia artesaaneja, mutta tekstiiliartesaani tarkoittaa sitä, että on erikoistunut nimenomaan tekstiileihin. Pystyy esimerkiksi suunnittelemaan printtejä. Tai siellä jopa kudottiin mattoja ja seinätekstiilejä, kaikkia semmoista. Se on niin kuin käsityöläinen periaatteessa.
Juontaja [00:12:22]: Kauan sun koulutus kesti stylistiksi yhteensä?
Stylisti [00:12:26]: Tekstiili- ja artisaanikoulu kesti kolme vuotta. Sitten tuo stylisti, meikkauskoulu, niin se oli vajaan vuoden. Ne olivat yhdessä. Sitten se ompelukoulu olisi ollut kolme vuotta, minä kävin sitä vajaan kolme vuotta.
Juontaja [00:12:47]: Kun olit stylisti-suuntautuneissa jutuissa, niin mitä siellä tehtiin? Mitä sinulle opetettiin siellä?
Stylisti [00:12:55]: Siellä oikeastaan tehtiin kuvauksia. Tavallaan näytettiin, että tällaiset ovat ne kuvaukset. Koska se nimenomaan painottui siihen, että nämä stylistit tekee kuvauksia ja erilaisia tuotantoja ja TV-ohjelmia ja muotikuvauksia ja kaikenlaisia erilaisia kuvauksia, mitä tehdään. Muotinäytöksiä oli myös. Niin siellä tavallaan tehtiin niitä. Siellä tuli asiantuntijoita pitämään luentoja, että minkälaiset ne niiden päivät on, koska tää on vähän tämmöinen ala, ettei oikein tiedä, mitä noi edes tekee..
Juontaja [00:13:31]: Mikä on parasta sun työssä?
Stylisti [00:13:33]: Vapaus. Se, että mä saan päättää, että koska otan niitä keikkoja vastaan ja koska en. Sitten myös semmoinen freelancerina olo, kun et voi tietää ihan hirveän pitkälle sun tulevaisuutta, niin tämä pakottaa sinut elämään hetkessä ja läsnä. Sitten pystyy olemaan tosi spontaani, koska voi ottaa jonkun kivan keikan ja ei ole tiennyt edellisellä viikolla, että pääsee tekemään jotain tosi siistiä. Kun minä teen aika paljon niitä projekteja muiden freelancereiden kanssa, työkaverit ovat aina ihania. Jokaisessa projektissa ne vaihtuvat tosi paljon, eli tapaat todella paljon uusia ihmisiä, tapahtuu taiteilijoita, artisteja, näyttelijöitä, ja ne ovat tosi inspiroivia. Ja tietenkin se, että tämä on luovaa, niin se on kyllä myös ihanaa.
Juontaja [00:14:28]: Onko sinun työssä huonoja puolia?
Stylisti [00:14:32]: Juuri nuo, mitkä olivat ne hyvät puolet, niin niissä on se kolikon toinenkin puoli. Se, että se on niin epävarmaa, niin kyllä tietyllä lailla tulee ajoittain sellainen huoli, että pärjääkö ja muuta. Sehän on täysin turhaa, mutta se on myös varmasti tosi luonnollista.
Juontaja [00:14:55]: Mitä kaikkea vaaditaan, jotta olisi hyvä stylisti? Eli minkälaisia persoonallisuuksia tai taitoja stylistialalla haetaan?
Stylisti [00:15:05]: Tärkeää on se, että on se oma taiteellinen visio ja pysyy tietyllä lailla uskollisena sille, mutta on myös tarpeeksi joustava ottamaan sen asiakkaan ohjeet vastaan ja asiakkaan näkemyksen vastaan. Sosiaaliset taidot on ehdottoman tärkeitä. Eli minusta tuntuu, että tällä alalla, varsinkin Suomessa, koska nämä piirit ovat aika pienet, pitää tulla oikeasti ihmisten kanssa juttuun ja pitää olla ystävällinen ja sosiaalisesti älykäs. Myös ne yrityksetkään eivät sitoudu siihen freelanceriin muuta kuin sen yhden keikan ajan. Jos et ole siellä ystävällinen, et sieltä tulee saamaan toista keikkaa.
Juontaja [00:15:50]: Entä missä oppiaineessa tulisi olla hyvä, jos haluaa tähän ammattiin?
Stylisti [00:15:54]: En todellakaan ollut motivoitunut käsityöläinen yläasteella, mutta mulla tuli se inspiraatio oikeastaan sen jälkeen. Kouluissa, en tiedä saako tällaista sanoa, mutta sanon kuitenkin, niin siellä myös kun on yleensä vain yksi opettaja opettamassa yhtä ainetta, niin se riippuu tosi paljon siitä opettajasta, kuinka paljon se inspiroi. Se mitä tarvitsee, on itsetuntemus ja ehkä siihen pistää sitä fokusta kuin siihen, että missä pärjää koulussa.
Juontaja [00:16:29]: Entäs kielitaito? Teetkö töitä vain suomeksi vai muilla kielillä myös?
Stylisti [00:16:34]: Teen myös englanniksi. Eli kielitaito on kyllä tosi hyvä bonus. Tietysti tässähän saa itse päättää, mitä keikkoja ottaa, mutta minusta on aivan ihana tehdä englanniksi. Eikä tarvitse olla mikään guru siinä, mutta se, että tietää joku perus perussanaston, niin silläkin pääsee jo pitkälle.
Juontaja [00:16:58]: Mikä on stylistien keskivertainen palkka kuukaudessa?
Stylisti [00:17:03]: Se vaihtelee tosi tosi paljon. Se myös vaihtelee niiden projektien mukaan. Eli periaatteessa, kun joku pyytää minua töihin, niin sovin sen kanssa sen palkan. Se ei ole ikinä sama kuin mikä se on ollut edellisessä projektissa. Tai hyvin harvoin sanotaan näin, se on se sama. Jos hoidat vaikka molemmat, stailauksen ja meikkauksen, niin silloin se on isompi se palkka kuin se, että hoitaisit vain jommankumman. Välissä on semmoisia, että on ollut hyvä kuukausi ja saa vähän enemmän rahaa, ja joissakin kuukausissa se vähän tasoittuu, että ei sitten ole välttämättä ehkä saanut niin paljon keikkaa tai sitten ne keikat, mitä on ottanut vastaan, niissä on ollut vähän pienempi budjetti. Koska noissa tuotannoissa ja kuvauksissa on aina tietty budjetti, joiden mukaan niiden tuotantopäälliköiden pitää mennä, ja sen mukaan ne palkkaavat kaikki tekijät siihen.
Juontaja [00:18:01]: Miten stylistiksi pääsee? Onko täällä erilaisia vaihtoehtoja?
Stylisti [00:18:05]: Jos on itsellä motivaatiota ja on päättänyt, että minä haluan tehdä tätä, niin sitten se onnistuu totta kai, mutta pitää ehkä vähän vaivaa, varsinkin jos haluaa stylistiksi. Paras keino minun mielestä päästä alalle on se, että tutustut ihmisiin, jotka ovat tällä alalla, eli haet assistentiksi. Minä tein pari ekaa vuotta assistenttina töitä, ja sen jälkeen aloin saamaan omaa keikkaa. Se miten ne keikat tulee, niin ne tulee oikeastaan sen mukaan, että joku on suositellut, tai sitten olet hoitanut edelliset keikat hyvin. Mutta se, miten tänne alalle pääsee, niin se kyllä tulee sen kautta nimenomaan, että tutustuu ihmisiin. Tämä on niin kliseinen, mutta tässä se ehkä vielä korostuu enemmän, että tekemällä oppii.
Juontaja [00:18:56]: Minkälainen kilpailutilanne siellä on tällä hetkellä? Onko teitä stylisteja liikaa, että töitä ei riitä, vai tarvitaanko koko ajan stylistejä lisää?
Stylisti [00:19:04]: Aika paljon kilpailua on. Kilpailua, mutta myös apua. Sen takia, kun meitä on paljon, voidaan aina tukeutua toisiimme. Jos tulee projekti, eikä tiedä, kuinka paljon pyytäisin palkkaa, tai mistä löytäisin vaatteita, kysymysten kanssa ei tarvitse jäädä yksin, vaan koska meitä on niin paljon, on monta ihmistä, joilta kysyy apua.
Juontaja [00:19:31]: Entä mitä teet vapaa-ajallasi?
Stylisti [00:19:33]: Minä olen tehnyt töitä niin paljon viime vuosina, että minulla ei ihan oikeasti ollut hirveästi vapaa-aikaa. Mulla on pieni poika, niin mun ei tarvitse ihan hirveästi suunnitella omaa vapaa-aikaa. Hän on kyllä suunnitellut jo sen valmiiksi. Olen mun pojan kanssa. Tämä koronavuosi on ollut minulle vapaampi, niin olen oikeastaan tehnyt enemmän sellaista taidetta, maalannut, ja sitten tein myös tuollaista kollaasitaidetta, mikä on ollut ihanaa, että minulla on ollut aikaa sille. Sitten siihen äitiyteen myös, niin siihen olen nyt päässyt panostamaan. Tämä on ollut ihanaa.
Juontaja [00:20:13]: Onko näistä harrastuksista ollut mitään hyötyä sun ammatissa?
Stylisti [00:20:16]: No on todellakin, joo. Kyllä minusta tuntuu, että kaikki mitä mä teen, niin ne jotenkin ruokkii toisiansa. Vaatesuunnittelu, stailaus, meikkaus, maalaus ja sitten nuo kollaasijutut. Ne kyllä jotenkin kulkevat aina käsi kädessä.
Juontaja [00:20:33]: Mitä suosittelisit nuorille nyt, joilla on vapaa-aikaa ja haluaisivat panostaa tuohon ammattiin? Mitä kannattaisi harrastaa tai tehdä vapaa-ajalla?
Stylisti [00:20:42]: Minulla lähti se, että haluan, että se liittyy taiteeseen jollain lailla ja sitten vaatteisiin. Se alkoi selkiintymään. Siksi, miksi tiesin, että se liittyy vaatteisiin, on se, että tein jo vapaa-ajalla sitä stailausta periaatteessa. Rakastin katsoa netistä esimerkiksi kaikkia muotiblogeja ja katsella kaikkia uusia vaatteita, mitä on tehty muotiviikoilla, ja se oli minusta niin mielenkiintoista, että minä tein sitä jo tosi luonnollisesti vapaa-ajalla. Sitä, mitä minä haluaisin sanoa nuorille, että sitä, mitä he tekevät vapaa-ajalla, mikä tulee niille luonnostaan, niin tavallaan siinä on se vastaus jo, että mitä mitä haluaa tehdä ja mikä ruokkii omaa sielua. Se, mikä tuo sulle tosi paljon iloa ja mikä tulee sulta luonnostaan, niin minusta se jo tosi paljon viitoittaa sitä uraa, mihin kannattaa lähteä ja mihin kannattaa hakeutua. Koska me tehdään elämän aikana niin paljon töitä, että se pitää olla sellaista, mikä oikeasti motivoi ja inspiroi ja antaa myös siihen omaan vapaa-aikaan, ja se oma vapaa-aika myös tuo siihen työhön. Että tavallaan se on sitä elämää, kokonaista elämää, eikä ole niin, että kävisi töissä vain rahan vuoksi, koska se loppujen lopuksi ei kanna pitkälle, koska se ei motivoi tai inspiroi.
Jingle [00:22:14]: Ammattipodcast.
Juontaja [00:22:17]: Onko stylisti-duuni sun loppuelämän juttu vai onko sulla muita ammatteja mielessä, mitä sä haluaisit vielä kokeilla ja mitkä ne ammattit olisivat?
Stylisti [00:22:26]: En usko yhtään, että tämä on minun lopun elämän työ. Nyt olen tehnyt tätä kymmenen vuotta. Olen oikeasti halunnut tehdä vain tätä. Se on tuntunut siltä niissä hetkissä, että ei vitsi, sitä on niin oikeassa ammatissa. Mutta nyt, kun ihminen koko ajan kehittyy ja muuttuu, niin sitten myös ihmisen täytyy uudistua. Se on ihan ok, että niitä intohimon kohteita on monia. Ei meitä ole tarkoitettu tekemään vain yhtä juttua, varsinkaan koko loppuelämää, vaan se, että uudistuu ja antaa itsensä myös uudistua ja kehittyä ja inspiroitua muistakin jutuista. En oikein tiedä vielä, mikä minun seuraava ammatti olisi, mutta varmaan jollakin tavalla tämä stylistin työ ja minun rakkausvaatteisiin, se tulee säilymään koko lopun elämää. Mutta se, että tuunko minä tekemään aina tätä työkseni, niin sitä en vielä tiedä. En usko.
Juontaja [00:23:29]: Teetkö sinä tätä työtä vain Suomessa?
Stylisti [00:23:32]: Joo, teen tätä vain Suomessa, koska kun minulla on pieni poika, niin se oikeastaan kiinnittää mut tänne. Mutta joitakin keikkoja olen tehnyt. Esimerkiksi Finnairin kanssa lähdettiin kuvaamaan Pekingiin. Se oli semmoinen keikkaluontoinen, eli me käytiin siellä muutama päivä. Sitten silloin minun uran alussa me olimme just menossa New Yorkiin, ja minä halusin silloin nähdä, että minkälaista se duuni olisi siellä. No sinnehän on tosi vaikea päästä. Siellä, jos missä on kilpailua tällä alalla. Mutta mä lähetin varmaan sata sähköpostia ennen sitä Nykin reissua eri stylisteille, mitä minä löysin vaan netistä. Sitten mä sain ehkä kymmeneltä vastauksen. Kaikki sanoivat, että sori, ettei meillä ole kuvauksia, mutta kiitos, kun otit yhteyttä. Tosi harva vastasi. Yksi sanoi, että pääsen assariksi. Pääsin silloin. Se oli lomareissu, mutta ei mulle ollut lomareissu, koska halusinkin vähän nähdä kuvauksia. V Magazineen kuvattiin sellaista artistia. Pääsin sinne kuvauksiin assariksi. Sen verran olen tehnyt ulkomailla. En paljon.
Juontaja [00:24:45]: Onko sinulla muita neuvoja tai vinkkejä antaa nuorille, jotka haluavat tulevaisuudessa tehdä stylistin hommia? Voit heittää myös sun elämänmoton. Mikä auttaa menestymään?
Stylisti [00:24:59]: Minusta menestyvät ihmiset ovat epäonnistuneet tosi monta kertaa, mutta koska ne ovat epäonnistuneet, niin ne ovat myös ottaneet opikseen niistä epäonnistumisista. Minun mielestäni se, että epäonnistuu, niin se on niin suuri mahdollisuus siihen, että oppii. Sanoisin, että epäonnistukaa monta kertaa. Sitten pystyy oppimaan ja tulee tosi vahvaksi. Silloin on oikeasti mahdollisuus menestyä ihan missä vaan.
Juontaja [00:25:32]: Saako suhun jotenkin yhteyttä, jos jollakin nuorella on lisäkysymyksiä? Onko sulla joku Instagram tai sähköposti? Miten suhun saa parhaita yhteyttä?
Stylisti [00:25:43]: Minulla on Instagram @mimmi_siirappi. Se on mun yrityksen nimi ja vaatemerkin nimi. Siellä voi laittaa vaikka viestiä, jos haluaa.
Juontaja [00:25:54]: Kiitos, Karoliina, tästä haastattelusta. Se oli aiheen viimeinen kysymys. Oli kiva, että saatiin kuulla näin paljon uusia juttuja. Kiitos paljon.
Stylisti [00:26:04]: Kiitos sulle ihan hirveästi.
[äänite päättyy]