×
Bamla eller snacka slang? - Svenska dagen 6.11.2020
Tallenne ei ole saatvilla.
Jaa video
”Snajaatsä sveduslangii?” - Svenska dagen 6.11.2020 kello 13.00
24.10.2016
14:00
Kesto 1h 0min

Helsingfors virtuella svenska dagen Helsinki-kanavalla perjantaina 6.11.2020 kello 13.00 (45-60 min)

Helsingin kaupunki juhlii ruotsalaisuuden päivää (svenska dagen) omalla ohjelmalla Helsinki-kanavalla perjantaina 6. marraskuuta kello 13.00. Suomen kaupungeista Helsingissä asuu eniten ruotsinkielisiä. Kaupungilla on myös töissä yli 2 000 ruotsinkielistä työntekijää ja Helsinki kuuluu siten maamme suurimpiin ruotsinkielisten työnantajiin. Ohjelmassa kohtaat Laakson koronaterveysaseman ylilääkäri Nora Grotenfeltin, Kontulan nuorisotalon nuoriso-ohjaaja Anki Herlinin ja Grundskolan Norsenin historian ja yhteiskuntaopin lehtori Petter Walleniuksen.

Stadin slangia puhutaan myös ruotsinkielisenä versiona, mutta miltä se kuulostaa tänään ja tekevätkö Ruotsista tulleet ilmaisut comebackia? Tästä keskustelevat kielitieteilijät Sofia Henricson (Helsingin yliopisto) ja Sarah Wikner (Åbo Akademi), viestintäpäällikkö Ralf Nyberg, joka on tunnettu muun muassa ruotsinkielisistä slangipakinoistaan, sekä opiskelijat Ingrid Enckell ja Ivar Bremer Tölö gymnasiumista.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Emmi Sulander on tutkinut Helsingin ruotsinkielisten epävirallisia paikannimiä, ja hän vie kaupunkikierrokselle slanginimien äärelle. Svenska nu -verkosto pyysi Ruotsissa toimivaa rap-artisti Jesse P:tä tekemään rap-kappaleita helsinkiläisten koululuokkien kanssa aiheesta Helsinki kotikaupunkini, ja hän esittelee tulokset lähetyksessä.

Ohjelma alkaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren tervehdyksellä ja juontajana toimii Lotta Backlund. Ohjelman puhuttu kieli on ruotsi, ja se tekstitetään suomeksi myöhemmin.

Ohjelma lyhyesti:

  • Pormestari Jan Vapaavuoren tervehdys

  • Kasvoja kaupungin ruotsinkielisestä henkilöstöstä

  • Keskustelu Helsingin ruotsinkielisestä slangista

  • Kaupunkikierros paikkojen slanginimien äärelle

  • Ruotsissa toimiva rap-artisti Jesse P on tehnyt rap-kappaleita helsinkiläisten koululuokkien kanssa ja esittelee tulokset.