Helsingin ensimmäinen uusien kansalaisten juhla syyskuussa
Helsingin kaupunki kutsui kaikki vuonna 2016 Suomen kansalaisuuden saaneet täysi-ikäiset helsinkiläiset kansalaisuusjuhlaan 5. syyskuuta. Tilaisuus pidettiin Musiikkitalossa. Kutsuttavia oli yhteensä noin 1 500. Kansalaisuusjuhlaa vietettiin Helsingissä Suomi 100 -juhlavuonna ensimmäistä kertaa.
Pormestari Jan Vapaavuori sanoi, että Suomen 100-vuotissyntymäpäivä on kaikkien suomalaisten yhteinen juhla, josta kertoo jo hankkeen tunnus ”Yhdessä”.
Parempaa ja kansainvälisempää Helsinkiä rakennetaan yhdessä. Kaupungin kehittämisessä halutaan ottaa mukaan niin vanhojen kuin uusienkin kansalaisten asiantuntemusta ja osaamista.
Helsingistä maailman toimivin kaupunki
Pormestari Jan Vapaavuori esitteli elokuussa ehdotuksensa Helsingin uudeksi kaupunkistrategiaksi vuosille 2017-2021.
Strategian visiona on tehdä Helsingistä maailman toimivin kaupunki. Tämä visio koskee jokaista kaupungin asukasta, elinkeinoelämää ja vierailijoita. Helsinki on Suomen ainoa metropoli ja se tuo mukanaan myönteisiä asioita, mutta myös haasteita.
Kaupunkistrategia on jaettu viiteen pääkohtaan:
1. Maailman toimivin kaupunki
2. Kestävän kasvun turvaaminen kaupungin keskeisin tehtävä
3. Uudistuvat palvelut
4. Vastuullinen taloudenpito hyvinvoivan kaupungin perusta
2. Helsinki vahvistaa ja monipuolistaa edunvalvontaansa
Strategiaesityksestä päätetään lopullisesti kaupunginvaltuustossa 27. syyskuuta.
Helsinkiläisten taidetta metroasemille syyskuussa
Kaupunkilaisten taideprojekti nimeltään ”Ole hyvä Helsinki” valtasi metroasemien entiset mainospinnat 2. syyskuuta alkaen.
Metroasemien raiteiden takana olevat 400 suurta mainoskäytössä ollutta taulua saatiin taiteen käyttöön. Teoksia on 10 metroasemalla. Mainostaulut täyttyvät teoksista, joissa käsitellään empatiaa erilaisista näkökulmista. Taiteellisina tekniikoina on käytetty muun muassa valokuvausta, sarjakuvaa, grafiikkaa, sekatekniikoita, videota ja ääntä.
Avajaiset järjestettiin Rautatientorin metroaseman Kompassitasolla 2. syyskuuta. Metrolaitureilla oleviin teoksiin tutustumiseen tarvitaan voimassa oleva matkalippu.
Näyttely päättyy keväällä 2018, ja sillä on oma hashtag; #olehyvähelsinki
Kansalaistorista koripallon EM-kisojen kisakatsomo
Vuoden 2017 koripallon EM-kisat käynnistyivät 31. elokuuta, kun Susijengi isännöi Hartwall Areenalla Ranskaa.
Kansalaistori muuntautui EM-kisojen ajaksi Suomen suurimmaksi kisastudioksi, jossa voi seurata kaikki Susijengin ottelut. Ohjelma rakennettiin koripallon ympärille ja kaiken ytimessä olivat Suomen pelit. Pelien jättiscreeniltä seuraamisen lisäksi tarjolla oli monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille pitkin päivää.
Koripallon EM-kilpailut, EuroBasket 2017, oli osa Suomi 100 –juhlavuoden virallista ohjelmaa. Kilpailut järjestettiin neljässä eri maassa. Suomi ja Helsinki isännöi yhtä kisojen alkulohkoista.
Kaupunginosien Facebook-ryhmät ovat laajentaneet helsinkiläisten sosiaalisia verkostoja
Kaupunginosayhteisöt ovat viime vuosina laajentuneet myös verkkoon Helsingissä. Lähes kaikille Helsingin kaupunginosille on perustettu viime vuosina omat Facebook-ryhmät. Facebook-ryhmät ovat osa uutta kaupunkikulttuuria. Ne ovat kaupunkilaisten itse käyttöönottamia foorumeita ilman viranomaisten myötävaikutusta.
Kaupunginosien Facebook-ryhmät ovat saaneet valtavan suosion kolmen viimeisen vuoden aikana ja ne tavoittavat nykyään tuhansia lähialueidensa ihmisiä. Ryhmät jakautuvat kahteen pääkategoriaan: keskusteluryhmiin ja alueellisiin Facebook-kirppiksiin. Käyttäjiä on helsinkiläisissä kaupunginosien keskusteluryhmissä jo yli sata tuhatta ja kirppisryhmissä peräti yli kolmesataatuhatta.
Ryhmissä on helppo kertoa ilkivallasta tai muista häiriöistä. Niiden avulla luodaan paikallista verkostoa, jonka tavoitteena on puuttua alueiden järjestyshäiriöihin.
Helsingin lukuisat kaupunginosaryhmät ovat tällä hetkellä kooltaan ja määrältään varsin uniikki ilmiö suomalaisessa kaupunkikentässä, vaikka Facebookin puskaradioryhmiä on lähes kaikissa suomalaisissa kaupungeissa.