ArkMuoto 2023 -päätapahtumien ensimmäinen päivä

Tapahtuma on päättynyt.
Kalenteri
Kello

Valtakunnallisia Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 1.–5. helmikuuta 2023. Elämisen laatu -teemainen tapahtumaviikko sekä arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivä 3. helmikuuta juhlistavat hyvän suunnittelun merkitystä arjessamme ja juhlassamme. Tutustu koko viikon ohjelmaan täällä: arkmuoto.fi.

Helsingin kaupungintalolla järjestetään tapahtumaviikon pääohjelmaa 1.–3.2., jonka tilaisuudet ovat avoimia ja ilmaisia kaikille. 


OHJELMA

13.00–14.15 Elinympäristö elämisen laadun kohottajana

Kannustamme kansalaisia keskustelemaan viihtyisästä, arkea elävöittävästä sekä hyvin toimivasta rakennetusta ympäristöstä. Tapahtumakokonaisuus koostuu kahdesta osasta: Helsingin Kaupungintalolla käytävästä avoimesta keskustelutilaisuudesta sekä eri asukasryhmille järjestettävistä työpajoista, joissa kerätään kansalaisten mielipiteitä elämisen laatua nostavasta elinympäristöstä.

Järjestäjät: Rakennustietosäätiö RTS, Tampereen yliopiston ASUTUT-tutkimusryhmä ja Archinfo


14.30–15.30 Materiaalipohjainen taide julkisessa tilassa

Taide kuuluu oleellisena osana sivistyneeseen yhteiskuntaan ja vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiimme. Ihminen on taiteen näkijä ja kokija, ja taidetta tilaan valitsevalla sisustusarkkitehdilla tai arkkitehdilla on siten tärkeä rooli myös kulttuurihyvinvoinnin edistäjänä. Rakennettuun tilaan sijoitettu visuaalinen taide vaikuttaa paitsi tilan viihtyisyyteen ja kiinnostavuuteen, se nostaa myös tilan arvoa ja edesauttaa sen hahmottamisessa.

Tilaisuudessa Taiteilijat O:n jäsentaiteilijat esittelevät sisustusarkkitehdeille, arkkitehdeille ja muille taiteen ostajille julkiseen tilaan sopivaa ja sijoittuvaa taidettaan. Alustuksen aiheeseen pitää Anna Rikkinen.

Järjestäjät: Taiteilijat O ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ja Sisustusarkkitehdit SIO

16.00–16.45 DAMY Talks: Arkkitehtuuri ja muotoilu harrastuksena

Arkkitehtuuri ja muotoilu kehystävät meidän kaikkien arkeamme, mutta hienosti muotoillut esineet tai hyvin suunnitellut rakennukset voivat olla myös harrastus. Keskustelussa neljä erilaista arkkitehtuurin tai muotoilun harrastajaa kertoo, mikä rakennuksissa tai esineissä heitä inspiroi, miten he ovat niiden pariin päätyneet ja miten he harrastustaan toteuttavat. 

Keskustelijoina design-keräilijä Pertti Männistö, Aeron perustaja ja yksi Artek 2nd Cyclen perustajista Juhani Lemmetti, Stora Enson sidosryhmä- ja tutkimusjohtaja emeritus Timo Heikka sekä kieliasiantuntijuuden ja viestinnän opiskelija Linda Peltola.

Järjestäjä: DAMY ry ja Archinfo


17.00–17.45 Tapio Wirkkala Rut Bryk -palkinnonjakotilaisuus

Tapio Wirkkala Rut Bryk -palkinto on kunnianosoitus korkeatasoiselle, uutta suunnitteluajattelua kehittävälle ammattitaidolle, materiaaliselle osaamiselle ja perinteisen tekemisen ymmärrykselle. 
Palkinnon saajan ovat valinneet taiteilija Sasha Huber ja arkkitehti Samuli Woolston. Palkintona jaetaan Tapio Wirkkalan suunnitelman mukaan toteutettu pienoisveistos, joka on tehty Säätiölle lahjoitetusta alkuperäisestä ns. rytmivanerista. 

Järjestäjät: Tapio Wirkkala Rut Bryk