Ajankohtaista viittomakielellä

Ajankohtaista viittomakielellä
Ajankohtaista viittomakielellä helmikuussa 2020
9 min

HSL:n liikennöintisuunnitelma 2020-2021 lupaa tiheämpää raideliikennettä

Helsingin seudun liikenteen HSL:n juna- ja metroliikenne tihenee elokuusta 2020 alkaen.

Kehäradan I- ja P-junat alkavat kulkea myös sunnuntain päiväliikenteessä 10 minuutin vuorovälillä nykyisen 15 minuutin sijaan. Helsingin ja Leppävaaran välillä kulkevan A-junan vuoroväli tihenee lauantain päiväliikenteessä 30 minuutista 20:een.

Metrossa tiheämpi vuoroväli jatkuu noin puoli tuntia nykyistä pidempään arki- ja lauantai-iltaisin. Lisäksi liikenne alkaa sunnuntaiaamuina hieman nykyistä aiemmin työmatkayhteyksien parantamiseksi.

HSL:n viides runkobussilinja aloittaa liikenteessä, kun Elielinaukion ja Espoon keskuksen välinen linja 235 muuttuu linjaksi 200 elokuussa 2020. Linjan reitti ei muutu, mutta linjan nopeuttamiseksi pysäkkiväli harvenee, kyytiin voi nousta myös keskiovista, voimassa olevaa lippua ei tarvitse näyttää kuljettajalle ja autot saavat oranssin värin.

Olympiastadionin avajaisviikkoja juhlistetaan elo- ja syyskuussa 2020

Ensi syksynä ilmassa on suuren juhlan tuntua, kun Helsingin Olympiastadion avaa jälleen porttinsa. Stadionin salaisuudet paljastetaan ensimmäisenä suurelle yleisölle.

Olympiastadion uutta aikaa juhlistetaan kokonaisuudessaan avajaisviikoilla elo- ja syyskuussa 2020. Avajaisviikkojen aikana järjestetään useita maksuttomia vierailijapäiviä, jolloin voi koeistua stadionin uudet penkit ja aistia uuden aikakauden tunnelmaa. Syyskuussa ovet avataan myös kenttäalueelle ja vierailijat kutsutaan liikkumaan.

Avajaisviikoilla pääsee tutustumaan myös täysin uudistettuun Urheilumuseoon, jossa panostetaan elämyksellisyyteen ja vaihtuviin näyttelyihin. Ensimmäisessä vaihtuvassa näyttelyssä avataan stadionin vaiheita 1920-luvun haaveista olympiavuoteen 1952 ja monien hienojen hetkien kautta 2020 uudistukseen. Urheilumuseon sisäänpääsy on ilmainen alle 18-vuotiaille. Stadionin torniin pääsee tuttuun tapaan pientä pääsymaksua vastaan.

Oletko huolissasi ikääntyneestä? Paina nappia ja huoli-ilmoita verkossa

Oletko huolissasi naapurisi tai läheisesi pärjäämisestä? Vaikuttaako sinusta, että naapurisi on usein eksyneen oloinen, eikä hän pukeudu säänmukaisesti?

Helsinki on ottanut käyttöön uuden sähköisen huoli-ilmoituksen, jonka kautta kuka tahansa voi ilmaista huolensa iäkkäästä helsinkiläisestä henkilöstä.

– Ilmoitus kannattaa tehdä, jos olet huolissasi ikäihmisestä ja koet, ettei hän kykene itse hankkimaan apua tai ymmärrä avun tarvettaan. Ilmoitus kannattaa tehdä matalalla kynnyksellä. Suosittelemme kuitenkin, että asiasta puhuttaisiin aina ensin ikääntyneen kanssa. Jos keskustelu ei ole mahdollista, huoli-ilmoituksen voi silti tehdä, neuvontapäällikkö Minna Nummi neuvoo.

Huoli-ilmoitus löytyy Seniori-infon verkkosivulta, osoitteesta www.hel.fi/seniorit. Seniori-infon asiantuntijat ottavat huoli-ilmoitukset käsittelyyn arkipäivisin, mahdollisimman pian ilmoituksen saapumisesta. Ikääntyneeseen ollaan aina yhteydessä ja hänen tilanteensa ja tarpeensa selvitetään, tarvittaessa yhdessä omaisten kanssa.

Löysitkö etsimäsi? – Pikapalaute kertoo mitä tietoa kaipaat kaupungin sivuille

Helsinki on ottanut hel.fi-sivustolla käyttöön uuden pikapalautetoiminnon. Sen avulla voit kertoa kaupungille, löytyikö etsimäsi tieto sivulta. Jos et löytänyt tietoa, voit samalla kertoa mitä jäit sivulta kaipaamaan.

Palautetta kerätään nimenomaan verkkosivujen kehittämiseen. Pikapalautenappien kautta ei siis voi kysyä neuvoa omaan ongelmaansa. Pikapalautteessa ei kerätä mitään tietoja palautteen antajasta ja siksi kaupunki ei voi vastata palautteisiin. Jos haluat vastauksen kaupungilta, käytä jatkossakin palautelomaketta.

Pikapalautteen teknisestä toteutuksesta vastaa helsinkiläinen startup-yritys React & Share. Helsinki testaa uutta tiedonkeruun tapaa ensin vuoden mittaisessa kokeilussa.

Pikapalautenapit löytyvät hel.fi:n tavallisilla sisältösivuilla tekstiosion alta. Napit eivät siten ole käytössä uutisissa, päätösasiakirjoissa tai kaupungin useilla erillissivustoilla.

Kaupunki etsii helsinkiläisiltä tositarinoita vapaudesta

Helsingissä meillä on oma käsityksemme vapaudesta. Uskomme, että kaupunki on vapaa, kun jokaisella on mahdollisuus onnelliseen elämään.

Luonto ja puistot, puhdas ilma, ilmainen terveydenhuolto, maailman paras työn ja vapaa-ajan tasapaino, huippuluokan julkinen liikenne ja toimiva yhteiskunta ovat vain muutamia esimerkkejä syistä, jotka tekevät Helsingistä 2020-luvun vapaakaupungin.

Helsinki Freedom -minidokumenttisarja lanseerataan Instagramissa tänä keväänä. Se esittelee maailmalle Helsingin vapauksia – Helsingin tyyliin. Tässä 10 esimerkkiä:

  • vapaus saada sekä että
  • vapaus yrittää ja mokata
  • vapaus oppia ja kehittyä
  • vapaus tuntea olonsa turvalliseksi
  • vapaus tarttua toimeen
  • vapaus tasa-arvoon
  • vapaus hengittää
  • vapaus ilmaista itseäsi
  • vapaus rakastaa
  • vapaus olla hauras.

Nämä vapaudet toimivat Helsinki Freedom -minidokumenttisarjan pohjana.

Nyt etsimme tositarinoita vapaudesta helsinkiläisiltä. Helsinkiläiset ohjaajat valitsevat parhaat tarinat dokumenttiensa pohjaksi. Kerro oma tarinasi ja tule mukaan kertomaan Helsingistä maailmalle!