Kerro mielipiteesi Helsinki-kanavasta!  Kehitämme palvelua parhaillaan ja haluamme kuulla näkemyksiäsi.

Vastaa kyselyyn

spinner
Jaa video
Ajankohtaista viittomakielellä toukokuussa 2021
6 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
03.05.2021

Eliel Saarisen ikoniselle rautatieasemalle avautui uusi hotelli

Helsingin paraatipaikalle avautui huhtikuussa uusi hotelli. Scandic Grand Central Helsinki sijaitsee Helsingin rautatieasemalla Eliel Saarisen yli sata vuotta sitten suunnittelemassa vanhassa jugendrakennuksessa.

Rautatiehallituksen hallintorakennus, eli VR:n entiset pääkonttoritilat, valmistui vuonna 1909. Tilat vapautuivat VR Groupin käytöstä, kun yhtiö siirsi pääkonttorinsa toiminnot Länsi-Pasilaan.

Hotellissa on 491 huonetta ja sen käytävä on jopa 159 metriä pitkä. Hotellihuoneista voi nähdä muun muassa Kansallisteatterin, Ateneumin, asemalaiturin tai Kaisaniemen puiston. Hotellina rautatiehallituksen toimistotilat ovat nyt ensimmäistä kertaa laajemman yleisön nähtävillä. Hotellin remontissa on kunnioitettu upealla tavalla Eliel Saarisen suunnittelemaa kokonaisuutta.

 

Helsinki-huussi tuo helpotuksen luontoretkeilijöille

Helsinki-huussi on Helsingin kaupungin uusi kuivakäymäläpalvelu, joka mahdollistaa miellyttävän luontoretkeilyn kaupungin luontokohteissa. Ensimmäinen Helsinki-huussi rakennetaan Vanhankaupungin Pornaistenniemelle. Suunnitelmissa on, että huusseja rakennettaisiin jatkossa kaikkien suosittujen luontokohteiden yhteyteen.

Viimeistään koronan aiheuttamien poikkeusaikojen seurauksena helsinkiläiset ovat löytäneet kaupungin luonnon: retkeilijöiden määrä kaupunkilaisten lähiluontokohteissa on lisääntynyt huimasti. Useimmista kohteista käymäläpalvelut puuttuvat kokonaan. Ongelmaa pyritään helpottamaan Helsinki-huussien verkostolla.  Aluksi palvelua kokeillaan kolmella pilottihuussilla eri tyyppisissä kohteissa: Pornaistenniemellä, Uutelan kodan läheisyydessä ja Vasikkasaarella.

Ympäristöystävällisessä huussissa on viherkatto ja jätökset kompostoidaan mullaksi Metsäpirtin käsittelykentällä. Huussi pintakäsitellään kotimaisilla, ekologisilla tuotteilla. Luonnollinen, harmaantuva sävy saa huussin sopeutumaan ympäröivään luontoon. Ovien edessä on seinämä, jota koristaa suuri sydämenmuotoinen aukko.

 

Koko Helsingissä saa esiopetuspaikan tekstiviestillä ilman hakemusta

Vuoden 2021 alusta Helsinki on tarjonnut koko kaupungissa eskari-ikäisten lasten vanhemmille esikoulupaikkaa sopivasta päiväkodista suoraan tekstiviestillä ilman hakemusta. Ideana on, että aloite eskaripaikaksi tulee kaupungilta eikä vaadi vanhemmilta yhdenkään lomakkeen täyttämistä.

Tammikuussa 2021 tekstiviestin esiopetuspaikan vastaanottamisesta sai yhteensä 5591 perhettä. Tekstiviestihaku osoittautui toimivaksi, sillä viestiin vastasi peräti 93 % perheistä ja paikan hyväksyi suoraan lähes yhdeksän kymmenestä perheestä.

Tarjoamalla esiopetuspaikkaa tekstarilla helpotetaan esiopetusikäisten lasten huoltajien elämää ja päiväkodinjohtajien työtä. Täytettäviä lomakkeita tai puheluita esiopetukseen ei tarvita ja hakemusten käsittely jää pääosin pois. Vahvistuksen paikasta saa minuutissa, kun aiemmin papereiden käsittely ja vastauksen saaminen saattoivat kestää viikkoja. Perinteinen tekstiviesti on suunniteltu mahdollisimman helppokäyttöiseksi eikä vaadi erillisiä applikaatioita.

Palvelun automaatiosta huolimatta ennakoiva esiopetuspaikan tarjoaminen ei pakota huoltajaa vastaanottamaan tarjottua paikkaa.

 

Joukkoliikenteen matkustajamäärien rajoitukset päättyivät

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom päätti, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin matkustajamäärien rajoitukset olivat voimassa viimeistä päivää sunnuntaina 25. huhtikuuta. Syynä on alueen parantunut koronatilanne. Helsingin seudun liikenne kulkee kokonaisuudessaan HUS-alueella.

HSL haluaa kuitenkin edelleen muistuttaa turvallisesta matkustamisesta. Joukkoliikenteessä on voimassa maskipakko kaikille 12 vuotta täyttäneille matkustajille. Lisäksi on edelleen tärkeää pitää huolta hyvästä käsihygieniasta ja pitää riittävää etäisyyttä muihin ihmisiin mahdollisuuksien mukaan.

 

Roihuvuoreen uusi pesäpallokenttä ja katsomo

Kaupunkilaiset pääsevät tänä kesänä seuraamaan naisten Superpesikseen nousseiden Roihuttarien pelejä uudessa katsomossa Roihuvuoren liikuntapuistossa koronatilanteen salliessa. Urheilijat ja harrastajat saavat käyttöönsä uudistetun pesäpallokentän ja uudet pukuhuoneet.

Roihuvuoren pesäpallokentän nykyinen hiekkakenttä päällystetään pesäpallokäyttöön tarkoitetulla tekonurmella. Uuden kentän päätyyn rakennetaan noin 300-paikkainen katsomo. Katsomon taakse rakennetaan myös uudet pukuhuoneet ja yleisövessat sekä mahdollisesti kahvioksi sopivaa tilaa.

Nurmikentän pohjan valmisteleminen on jo aloitettu. Katsomon taakse tuleville tiloille haetaan rakennuslupaa. Kokonaisuuden arvioidaan valmistuvan alkukesästä.