Kerro mielipiteesi Helsinki-kanavasta!  Kehitämme palvelua parhaillaan ja haluamme kuulla näkemyksiäsi.

Vastaa kyselyyn

spinner
Jaa video
Ajankohtaista viittomakielellä joulukuussa 2021
7 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
03.12.2021

Nimikkoratikat Suvi Rihtniemelle ja Matti Lahdenrannalle

Helsingin raiteilla voi nyt bongata Suvi ja Matti -nimiset raitiovaunut, kun HKL nimesi omat ratikat pitkäaikaisille entisille toimitusjohtajille, HSL:n Suvi Rihtniemelle ja HKL:n Matti Lahdenrannalle. Raitiovaunun nimeäminen on tunnustus ja kiitos pitkäaikaisesta työstä joukkoliikenteen hyväksi.

Nimettävät vaunut valitaan HKL:n Artic-sarjan raitiovaunusta, joiden numerointi on 400-sarjaa. Nimikkoratikka valikoituu tämän sarjan vaunuista menneiden työvuosien mukaisesti. Suville nimetään ratikka 418, joka juontaa juurensa Suvi Rihtniemen yhteensä 18 työvuodesta. Matti Lahdenrannan nimi koristaa jatkossa vaunua numero 414.

Jo aiemmin tämän tunnustuksen työurastaan on saanut Yrjö Judström, joka on tehnyt pitkän uran Helsingin kaupungilla ja hallintojohtajana HKL:ssä. Yrjö-ratikan numero on 437; tämä vaunu on ollut liikenteessä jo toukokuusta 2019.

Suvi ja Matti liikennöivät normaalissa linjaliikenteessä muiden vaunujen tavoin.

 

Joulukatu Aleksilla ja Tuomaan Markkinat Kauppatorilla avattiin

Helsingin joulukausi avattiin lauantaina 27. marraskuuta perinteisin menoin. Aleksanterinkadun jouluvalot sytytettiin ja  Tuomaan Markkinat avattiin poikkeuksellisesti Kauppatorilla. Joulutori on avoinna Kauppatorilla päivittäin 22. joulukuuta saakka.

Tuomaan Markkinat kokoaa jälleen yhteen yli 100 käsityöläistä ja pientuottajaa myymään vastuullisesti tuotettuja lahja- ja ruokatuotteita. Mantan patsaan ympäristöön levittäytyvällä ravintolapihalla kauden herkkuja tarjoilee 11 ravintola- ja kahvilatoimijaa. Markkinoita vietetään poikkeuksellisesti Kauppatorilla Senaatintorin valaisinremontin vuoksi.

Joulutorilla saattaa törmätä myös joulukiireiden keskellä ilahduttaviin musiikki- ja sirkusesityksiin.

Tuomaan Markkinoilla kiinnitetään myös erityistä huomiota koronaturvallisuuteen. Tuomaan Markkinoiden ravintolapihalla Mantan patsaan ympäristössä on käytössä koronapassi aina kello 16 alkaen. Joulutorin Kauppatorin puoleisella alueella vierailuun ei tarvita koronapassia.

 

Suomesta sukupuuttoon kuollut vesikko palasi Korkeasaareen

Korkeasaareen on saapunut Tallinnan eläintarhasta vuoden ikäisiä vesikkoja. Tämä äärimmäisen uhanalainen laji on kadonnut Suomen luonnosta.

Korkeasaareen muuttaneet uros ja naaras elävät omissa tarhoissaan paitsi lisääntymisaikoina. Aikaisemmin Korkeasaaressa ei ole vilistänyt pieniä vesikoita, mutta uuden parin kohdalla ollaan toiveikkaita.

Suomen luonnossa vesikoita ei enää ole. Viimeinen havainto tehtiin Sotkamossa vuonna 1992. Vesikon häviämiseen vaikuttivat metsästys, elinympäristön muutos ja vieraslajit.

Lähimmät luonnossa asuvat vesikot löytyvät Hiidenmaalta, jonne Tallinnan eläintarha on onnistuneesti palauttanut lajia jo parinkymmenen vuoden ajan.

 

Uunisaaren ponttonisilta asennettu jalankulkijoille

Kaivopuiston edustalta Uunisaareen vievä kävelyponttonisilta asennettiin paikoilleen 15. marraskuuta. Ponttonisilta on ulkoilijoiden käytössä 15. huhtikuuta 2022 asti.

Jalankulkijoilla on jälleen suora reitti Merisatamanrannasta Kaivopuiston edustalla sijaitsevaan Pohjoiseen Uunisaareen. Silta mahdollistaa Uunisaaren virkistyskäytön talvikaudellakin.

Uunisaaresta pääsee kätevästi kävellen myös viereiseen Liuskasaareen siltaa pitkin, mikä laajentaa kaupunkilaisten suosimien Kaivopuiston, Eiran rannan ja Merisataman virkistysalueita ympärivuotisesti. Uunisaari on perinteikäs helsinkiläisten virkistyskäyttökohde, sillä jo 1800-luvulla saaressa toimi suosittu merikylpylä. Saarella on uniikki historia, sillä siellä on aikoinaan toiminut myös öljynkeittämö sekä maalitehdas ja on saarella valmistettu jopa ruumisarkkuja.

 

Tekojäitä avataan ympäri Helsinkiä vauhdilla

Helsingin ulkoluistelukausi alkoi torstaina 18. marraskuuta, kun Oulunkylän jättimäinen tekoluistelukenttä avattiin yleisölle. Pakkassäiden ansioista tekojääkenttiä on päästy avaamaan muuallakin Helsingissä. Oulunkylän lisäksi luistelemaan pääsee Käpylän, Lauttasaaren, Pukinmäen, Kontulan ja Jätkäsaaren tekojäällä.

Kylmien säiden ansiosta myös luonnonjäitä jäädytetään luistelijoita varten. Näitä on avattu jo Puotilassa ja Myllypurossa.

Tälläkin talvikaudella kaupungin kaikilla yhdeksällä tekojäällä luistelu on maksutonta viikon jokaisena päivänä. Rautatietorin Jääpuistoa ei tällä talvikaudella avata.