Kerro mielipiteesi Helsinki-kanavasta!  Kehitämme palvelua parhaillaan ja haluamme kuulla näkemyksiäsi.

Vastaa kyselyyn

spinner
Jaa video
Ajankohtaista viittomakielellä heinäkuussa 2022
8 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
01.07.2022

Helsingin uimavesien lämpötilan näkee helposti netistä

Hellettä pukkaa ja kaipaisit viilennystä? Houkutteleeko pulahdus järveen tai mereen? Yli 20 Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla sijaitsevalla uimarannalla mitataan automaattisesti uimaveden lämpötilaa. Veden ajantasaisen lämpötilan voi kätevästi tarkastaa uiras.fvh.io- ja Uimarannat-verkkopalveluista jo kotisohvalla ennen rannalle lähtöä.

Aikaisemmin uimavalvojien työpäivät alkoivat veden lämpötilan mittaamisella perinteisin keinoin ja tuloksen syöttämisellä manuaalisesti ulkoliikunta.fi-palveluun. Kesällä 2020 Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala käynnistivät kokeilun, jossa rantavesiin asennettiin veden lämpötilaa mittaavia sensoreita. Sensorikokeilu alkoi kahdeksasta helsinkiläisestä uimarannasta, mutta sitä on nyt laajennettu yli 20 kohteeseen.

Muiden virallisten uimarantojen veden lämpötilan näkee kesäkaudella ulkoliikunta.fi-palvelusta. Palvelusta voi tarkistaa myös uimarannan kunnon ja sinilevätilanteen.

 

Ikääntynyt, muista nauttia riittävästi nestettä kesähelteellä

Erityisesti ikääntyneiden riittävä nesteytys on kesällä erittäin tärkeää. Nestehukan oireet voivat iskeä yllättävän nopeasti. Ikääntymiseen liittyvät muutokset haastavat nestetasapainon ylläpitämisen. Iän myötä janon tunne vaimenee ja kehon lämmönsäätelyjärjestelmän ja munuaisten toiminta heikkenee.

Riittävään nesteen saantiin tulee etenkin kesäaikaan kiinnittää erityistä huomioita. Ikääntyneiden nesteen tarve on suurempi kuin nuorilla. Riittävä nestemäärä on noin 1–1,5 litraa vuorokaudessa. Helteellä määrää kannattaa lisätä vielä muutamalla lasillisella.

Hyviä juomia ovat esimerkiksi vesi ja kivennäisvesi. Kaikkea nestettä ei tarvitse juoda, vaan myös ruoan kautta saatu neste lasketaan päivittäiseen kiintiöön. Etenkin kesällä erilaiset keitot, vellit, hedelmät, marjat ja kasvikset ovat hyviä ruokavaihtoehtoja, sillä ne sisältävät paljon nestettä.

 

Suomenlinnan reittejä kunnostetaan historiaa vaalien – työt näkyvät lomakaudellakin

Työt näkyvät Suomenlinnassa koko kesän ajan, mutta nähtävyyksiä pääsee katsomaan kunnostustöistä huolimatta. Suomenlinnan reittejä ja niiden alla kulkevaa maanalaista kunnallistekniikkaa on korjattu Isossa Mustasaaressa syksystä 2020 lähtien. Samalla on kunnostettu historiallisesti arvokasta Piperin puistoa.

Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde ja yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä. Vuosittain siellä vierailee lähes miljoona kävijää, joista suurin osa vierailee linnoituksessa kesäisin.

Kaikki Suomenlinnan palvelut ovat auki kesäaukioloin, ja nähtävyyksien ja palveluiden ääreen pääsee työmaasta huolimatta. Osa kulkuteistä on kuitenkin totuttua kapeampia, minkä lisäksi osaan paikoista mennään kiertoreittejä pitkin. Huoltoliikenteen opasteet ja pelastustiet on merkitty maastoon liikennemerkein.

Suomenlinnan reittejä kunnostetaan jaksoittain yhteensä kolmen vuoden ajan. Ensi vuonna Suomenlinnassa tehdään pinta- ja viimeistelytöitä. Reittien kunnostaminen parantaa niiden esteettömyyttä sekä helpottaa niiden kunnossapitoa. Tavoitteena on, että työt valmistuvat syksyllä 2023.

 

Kaupunkisoutuveneet meriretkeilijöiden ilona Helsingissä jo neljättä kesää

Skipperin soutuveneiden saapuminen Helsingin rannoille kesäkaudeksi tukee niin asukkaiden liikkumista ja virkistäytymistä kuin merellisten yrittäjien menestystä. Skipperi-yhteistyössä toteutetut Herttoniemen soutuvenepisteet Laivalahdessa ja Naurissalmessa ovat olleet jo heti kesäkuun alussa alkaneen kauden alusta erittäin suosittuja.

Tällä kaudella Skipperin kaupunkisoutuveneitä on Helsingissä myös Munkkiniemen Ramsaynrannassa, jossa veneitä on kaksi sekä Töölönlahdella, jossa piste aukeaa kahden veneen kapasiteetilla kesäkuun aikana. Myös Vuosaareen avattiin piste kesäkuun aikana.

Kaupunkisoutuveneet varataan Skipperin sovelluksella. Veneiden tarkat sijainnit ja veneen tiedot näkyvät sovelluksesta. Soutuveneoikeus koko kesäkaudelta maksaa 49 euroa. Poikkeuksena tästä on Herttoniemi, josta veneen voi varata maksutta. Varauksen pituus on kolme tuntia. Varauksen voi tehdä alkavaksi välittömästi tai tunnin päähän. Kesäkuussa alkanut kausi päättyy 31. lokakuuta.

Soudun päätyttyä vene palautetaan paikkaan, josta se otettiin käyttöön. Lisäksi vene merkitään palautetuksi Skipperin sovelluksessa.

 

Alppiruusupuisto saa uudet opastetaulut

Helsingin suosittu kesänähtävyys Haagan Alppiruusupuisto saa tänä kesänä uudet opastaulut, joiden avulla kävijät voivat tutustua kasvilajikkeisiin sekä puiston historiaan kasvinjalostustyössä. Opastus on toteutettu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Uusissa opastauluissa, joita on yhteensä 12 kappaletta, on taiteilija Laila Nevakiven maalaama kaunis vesivärikuvitus.

Alppiruusupuisto on avoin kaupungin puisto, mikä tekee siitä kansainvälisestikin ainutlaatuisen kohteen, sillä yleensä tutkimusalueet ovat yleisöltä suljettuja. Alppiruusujen kukinnan aikaan touko-kesäkuussa puistossa vierailee tuhansia helsinkiläisiä ja matkailijoita ihailemassa eksoottista kukkaloistoa.

Helsingin kaupunki jatkaa puiston kohennusta ensi vuonna. Koko pääsisäänkäynti Laajasuontien puolella uusitaan. Pääsisäänkäynnille rakennetaan uusi portti ja sisääntuloa kohennetaan myös istutuksin. Puistoon lisätään myös pyörätelineitä ja roska-astioita.