spinner
Jaa video
Ajankohtaista viittomakielellä marraskuussa 2023
9 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
02.11.2023

Korkeasaaren karhut kävivät jo talviunille

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna 22- ja 17-vuotiaat karhut olivat jo sikeästi unessa. Ne eivät ole viime vuosina vetäytyneet talvipesiinsä näin aikaisin, vaan tavallisesti vasta marraskuun puolella, paria viikkoa myöhemmin.

Lokakuun alussa karhut puuhastelivat päivittäin talvipesiensä parissa. Ne rakensivat mukavat makuukuopat kuorikatepohjan päälle hoitajien tarjoamasta materiaalista: puukuivikkeesta, oksista, jäkälästä ja heinästä. Emo ja tytär tekivät talvipesänsä lähekkäin, kahteen vierekkäiseen tilaan. Sisätilan ikkunat on pimennetty ja lämpötila pysyy tasaisen viileänä.

Karhut jaksavat nukkua koko talven paksun rasvakerroksensa turvin, mutta voivat vaihtaa asentoa tai käydä juomassa vettä. Talviunille mennessään molemmat karhut painoivat täsmälleen saman verran – 225 kiloa. Painoa on kerrytetty pitkin syksyä syömällä etenkin marja-aroniaa ja viljatuotteita. Lihaa ja kalaa on vähennetty viime viikkoina, kun karhujen ruokahalu on hiipunut. Ennen nukkumaan menoa karhut söivät enää puuroa, vihanneksia ja hedelmiä.

Karhun kokoisen eläimen on vaikea löytää riittävästi ravintoa lumisesta luonnosta, joten laji on ratkaissut ongelman nukkumalla talven yli. Pohjoisimmassa Suomessa talviunet kestävät helposti puolikin vuotta. Korkeasaaressa karhut ovat heräilleet talviuniltaan tavallisesti helmikuussa.

 

Mikä on vuoden 2023 helsinkiläinen kulttuuriteko? Ehdota voittajaa 10.11. mennessä

Helsingin kaupunki myöntää vuosittain kulttuuritekopalkinnon merkittävälle ja uudenlaiselle kulttuuriteolle tai -hankkeelle, jonka vaikutukset kohdistuvat Helsinkiin tai helsinkiläisiin. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Helsingin kulttuuriteko 2023 -palkinnon kriteereinä on, että palkittava teko muuttaa tai haastaa olemassa olevaa kaupunkitilaa tai toimintatapaa, tai saa näkemään asiat uudella tavalla. Kyseessä voi olla pieni tai suuri kulttuuriteko, joka osoittaa rohkeutta luoda jotain uutta ja erilaista. Palkinnonsaaja voi olla joko yhteisö tai yksittäinen henkilö.

Kaupunkilaiset voivat antaa oman ehdotuksensa vuoden kulttuuriteoksi pe 10.11. asti. Ehdotusten mukana toivotaan perusteluita.

Palkinnonsaaja julkistetaan perjantaina 5. tammikuuta klo 15 pidettävässä palkintotilaisuudessa keskustakirjasto Oodin Maijansalissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja kaikki kaupunkilaiset ovat tervetulleita. Rahapalkinnon lisäksi tilaisuudessa voidaan jakaa yksi tai kaksi kunniamainintaa. 

 

Maailman ensimmäinen tietokoneteemainen leikkipuisto rakenteilla

1990-luvun alussa valmistuneen Leikkipuisto Ruoholahden peruskorjaus alkoi lokakuun lopussa. Uudistettavan leikkipuiston kohokohtana ovat teemalliset erikoisleikkivälineet, jotka suunnitellaan ja toteutetaan kirjailija-kuvittaja Linda Liukkaan ideoiden mukaan. Puiston arvioidaan valmistuvan syyskuussa 2024.

Uusitussa puistossa lapset voivat tutustua leikin lomassa tietokoneiden ja ohjelmoinnin maailmaan. Puistoon tulee seitsemän tietokoneteemaista erikoisleikkivälinettä, joiden lisäksi myös muut puiston leikkivälineet, puistokalusteet ja pintamateriaalit linkittyvät samaan tietokoneteemaan.

Puiston pääleikkiväline on kaksiosainen leikkitorni, joka kuvastaa tietokoneen prosessoria. Pienemmät lapset voivat leikkiä muun muassa tietokoneteemaisilla jousikeinuilla ja peliohjaimen muotoisessa hiekkalaatikossa.

Ruoholahden leikkipuisto on ensimmäinen Helsingin kaupungin visioimista teemaleikkipuistoista. Kyseessä on pilottihanke: kaupungilla on tavoitteena toteuttaa erilaisia teemaleikkipuistoja lisää tulevaisuudessa.

 

Yrjönkadun uimahalli suljetaan vuodenvaihteessa perusparannuksen vuoksi

Perusparannuksen valmistelutyöt alkavat tammikuussa 2024, ja hanke kestää noin kaksi vuotta. Uimahalli on suljettu koko tämän ajan. Alustavien suunnitelmien mukaan halli avataan asiakaskäyttöön taas tammikuussa 2026.

Yrjönkadun uimahalli on tarjonnut uintihetkiä jo vuodesta 1928. Monet uimahallin teknisistä järjestelmistä ovat elinkaarensa päässä, ja rakenteet vaativat monin paikoin korjausta, joten perusparannus tulee tarpeeseen.

Yrjönkadun uimahalli on arvostettu, historiallinen osa Helsingin kaupunkikuvaa ja nyt tehtävien korjausten avulla varmistetaan, että se säilyttää asemansa korkealaatuisena ja viihtyisänä virkistyspaikkana kaupunkilaisille vielä pitkään.

Perusparannuksessa muun muassa ajanmukaistetaan uimahallin tekniikkaa, korjataan vaurioituneet julkisivut sekä uusitaan pesu- ja saunatilojen pintarakenteet. Myös esteettömyyttä parannetaan.

 

Helsinki alkaa toteuttaa uutta suunnitelmaa lumen merikaadosta luopumiseksi

Lumen merivastaanottoa on vähennetty Helsingissä 2000-luvun alussa merkittävästi, ja merivastaanottopaikkoja on jäljellä aiempien seitsemän sijaan yksi. Helsinki tahtoo luopua viimeisestäkin merivastaanottopaikasta, joka sijaitsee Hernesaaressa.

Hernesaaren lumen merivastaanottopaikka on tarkoitus korvata vähintään 21 pienehkön sulatuspaikan verkostolla. Paikalliset sulatuspaikat myös lyhentäisivät lumen kuljetusmatkoja.

Tavoitteena on, että merivastaanotto on käytössä ainoastaan runsaslumisten talvien varajärjestelynä silloin, kun muut menetelmät eivät riitä turvaamaan Helsingin toimintakykyä. 

Lumenvastaanoton kapasiteettia kasvatetaan lisäämällä maavastaanottopaikkojen, sulatuslaitteiden sekä lähivarastointipaikkojen määrää. Kaupunki tavoittelee myös talvihoidon laadun parantamista sekä sen kustannusten hillitsemistä seuraavien kymmenen vuoden aikana.