spinner
Jaa video
Ajankohtaista viittomakielellä 6.5.2020
11 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
06.05.2020

Helsinki tarjoaa päivittäisen lämpimän aterian asunnottomille 24.4. alkaen

Koronavirusepidemia on nostanut huolta asunnottomien kaupunkilaisten hyvinvoinnista.

Ruokaa varaudutaan tarjoamaan asunnottomille lähes 400 ateriaa päivässä yhdeksässä jakelupisteessä eri puolilla kaupunkia. Lisäksi kaduilla kiertävät liikkuvat ammattilaiset saavat mukaansa eväspaketteja, joita he voivat jakaa kohdatessaan ruokaa vailla olevia asunnottomia.

Ruoan valmistuksesta vastaa kaupungin liikelaitos Palvelukeskus Helsinki, joka tuottaa ruokapalveluja myös Helsingin kouluille, päiväkodeille ja sairaaloille. Ruoan jakelu toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin päiväkeskusten, Helsingin Diakonissalaitoksen, Sininauhasäätiön ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n kanssa.

"Maailman toimivin kaupunki tarkoittaa myös huolenpitoa heikoimmassa asemassa olevista. Tiedämme, millainen vaikutus päivittäisellä lämpimällä aterialla on meille jokaiselle. Saimme hyvin pikaisessa aikataulussa järjestettyä Helsingin kaupungin ja järjestöjen yhteistyöllä lämpimän ruoan jakelun, jonka toivomme tuovan helpotusta asunnottomien tilanteeseen", sanoo hankepäällikkö Anne Koskinen Palvelukeskus Helsingistä.

Jakelupisteet

 • Hätämajoitus, Alppikatu 2, avoinna ma–su klo 18–8.
  Ruoan jakelu majoittujille klo 18–20.
 • Paperittomien päiväkeskus (Al Amal), Kastelholmantie 2, avoinna ma–pe klo 10–16.
  Ruoan jakelu klo 12–16.
 • Hirundo-päiväkeskus, Alppikatu 2, avoinna ma–pe klo 8.30–16.
  Ruoan jakelu klo 8.30–16.
 • Vepa, avoinna, Hämeentie 64, ma–pe klo 8–15.
  Ruoan jakelu klo 11–14.
 • Kalkkers, Alppikatu 2, avoinna ma–pe klo 21.30–6.30.
  Ruoan jakelu majoittujille klo 21.30 alkaen.
 • Kontulan Symppis, Keinulaudankuja 4, avoinna ma–ke ja pe klo 9–15, to klo 9–16.
  Ruoan jakelu klo 9.15–15.
 • Itiksen Symppis, Turunlinnantie 14 a, avoinna ma–pe klo 9–15.
  Ruoan jakelu klo 9.15–15.
 • Päiväkeskus Illusia, Mäkelänkatu 50 B, avoinna ma–su klo 9–15.
  Ruoan jakelu klo 11–15.
 • Nuoli – nuorten kohtaamis- ja tukipiste, Mäkelänkatu 50, avoinna ma–pe klo 9–15.
  Ruoan jakelu klo 11–15.

 

Helsinkiläisten covid-19-tilannekatsaus julkaistaan kaksi kertaa viikossa

Helsingin kaupunki julkaisee tiistaisin ja torstaisin kello 17 helsinkiläisten covid-19-tartuntojen ja -tautiin menehtyneiden määrän. Luvut julkaistaan kaupungin koronasivustolla.

Torstaina 29. huhtikuuta kirjatun viimeisimmän tiedon mukaan yhteensä 1 927 helsinkiläistä on sairastunut covid-19-tautiin. Menehtyneitä on 115, joista 75 on hoivapalveluissa menehtyneitä asiakkaita.

THL:n ohjeen mukaan kaupunki ilmoittaa niiden menehtyneiden määrän, joilla on ollut laboratorionäytteellä varmistettu covid-19-tauti.

 

Arki jatkuu seniorikeskuksissa erilaisista rajoituksista huolimatta – postikortit ovat toivottu piristys arkeen

Koronaviruspandemia on vaikuttanut laajasti seniorikeskusten ja palvelutalojen toimintaan. Muun muassa omaisten vierailut on kielletty ja kaikenlainen harrastus- ja ryhmätoiminta on supistunut huomattavasti. Asukkaiden arjen piiri on pienentynyt, mutta tilanteeseen on sopeuduttu melko hyvin.

– Läheisten, puolisoiden, isien, äitien ja isovanhempien vointi ymmärrettävästi huolettaa. Omaisten yleisin kysymys meillekin on, miten minun omaiseni voi. Myös asukkaat huomaavat tilanteen ja mieli voi joinain päivinä olla vähän maassa, Sari Hedman, Kinaporin seniorikeskuksen johtaja kertoo.

– Haluamme kuitenkin painottaa, että oli tilanne mikä tahansa tai tuli mitä vaan, me emme jätä ketään yksin. Kaikki asukkaat hoidetaan. Heidän hyvinvointinsa on meille ykkösprioriteetti, Maritta Haavisto, Roihuvuoren seniorikeskuksen johtaja jatkaa.

Rajoitusten vuoksi asukkaiden arki keskittyy tällä hetkellä pitkälti omaan ryhmäkotiin ja huoneeseen. Erilaisista rajoitustoimenpiteistä ja muuttuneesta arjesta huolimatta asukkaiden arkea pyritään piristämään monin eri tavoin.

– Asukkaamme pääsevät edelleen ulkoilemaan ja järjestämme heille uudenlaista tekemistä. Ketään ei jätetä yksin vain sänkyyn makaamaan tai lukita huoneeseen. Esimerkiksi viime viikolla kulttuuriohjaajamme luki keskusradion kautta saamiamme kirjeitä ja postikortteja asukkaille. Me kuuntelimme niitä yhdessä kyyneleet silmissä, Maritta kertoo.

Omaiset voivat esimerkiksi soittaa asukkaille tai käydä heidän kanssaan videopuheluita Skypen tai Teamsin kautta. Videopuheluista on kuitenkin sovittava erikseen hoitajien kanssa. Omaiset voivat toimittaa asukkaille halutessaan myös erilaisia ruokia tai kukkalähetyksiä. Hoitajat noutavat lähetykset ulko-oven takaa.

Ennen kaikkea seniorikeskuksiin ja palvelutaloihin kuitenkin toivotaan postikortteja ja kirjeitä. Niitä saa lähettää sekä tutuille että tuntemattomille.

– Lähettäkää meille paljon kirjeitä ja kortteja! Ne ovat etenkin muistisairaille todella tärkeitä, sillä niitä voi koskea ja niihin voi aina palata myöhemmin uudelleen, Sari ja Maritta toivovat.

 

Staran autoja Helsinki-avun tukena

Helsinki-apu on korona-epidemian aikaan ennätysmäisen nopeasti ideoitu ja rakennettu palvelu, joka tarjoaa apua yli 70-vuotiaille helsinkiläisille. Stara tukee osaltaan yhteistä ponnistusta ja tarjoaa henkilöautoja Helsinki-avun tarpeisiin.

- Näitä autoja käytetään ruokakassien kuljettamiseen kotiovelle. Tämä on hieno kädenojennus Staralta ja tulee todella tarpeeseen, koordinaattorina toimiva Katja Kuusisto sanoo.

Helsinki-avun kautta yli 70-vuotiaat helsinkiläiset saavat apua kaupassa ja apteekissa asiointiin sekä keskusteluapua.

Palvelun tuottavat yhteistyössä Helsingin kaupunki ja Helsingin seurakuntayhtymä yhteistyössä järjestöjen, yritysten ja vapaaehtoisten kaupunkilaisten kanssa.

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Hernesaaren asemakaavan

Valtuuston kokouksen 22.4. kyselytunnilla käsiteltiin koronatilannetta ja erityisesti sitä, miten kaupunki selviää koronaepidemian aiheuttamasta kriisistä.

Valtuutettujen esittämät kysymykset käsittelivät muun muassa hoivakotien turvallisuutta ja vanhusten toimintakykyä, koronatilanteen vaikutuksia kaupungin talouteen, tilanteen sosiaalisia seurauksia sekä asunnottomien tilannetta korona-aikana. Lisäksi esillä oli kysymys lasten oppimiserojen lisääntymisestä ja varautumisesta oppilaiden tukitoimiin.

Kyselytunnin aikana koko pormestaristo vastasi valtuutettujen kysymyksiin.

Kyselytunnin puheenvuorot ja koko kokouksen voi katsoa tallenteena Helsinki-kanavalta.

Hernesaaresta tulee vilkas asumisen, matkailun ja vapaa-ajan kaupunginosa

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan asemakaavan ja asemakaavan muutoksen, joka koskee Hernesaarta sekä sitä ympäröiviä vesi- ja puistoalueita. Kaavaratkaisu mahdollistaa asumisen ja työpaikkojen sekä satama- ja puistoalueiden sijoittamisen alueelle.

Hernesaaren alueesta on tarkoitus kehittää vetovoimainen asuinalue sekä matkailu- ja vapaa-ajan palveluiden merellinen keskittymä. Alueella tuetaan toimintatapojen muutoksia ilmastomuutoksen torjumiseksi.

Uudessa kaavassa Hernesaari jakaantuu itäpuolen asuntoalueeseen ja länsipuolen työpaikka-alueeseen. Työpaikka-alue koostuu toimitila- ja liikuntarakennusten sekä pysäköintilaitosten korttelialueista, jotka rajautuvat risteilysatamaan.

Asuinkerrostalojen korttelialueet koostuvat pääosin 6 – 8 -kerroksisista asuintaloista.

Alueen eteläosaan on suunniteltu lumen vastaanottoalue ja venesatama. Rantapuiston alueelle tulee uimaranta, leikki- ja lähiliikuntapalveluita sekä vesiurheilukeskus.

Liikennesuunnitelman mukaan alueella liikkuminen perustuu turvallisiin kävely- ja pyöräily-yhteyksiin, raideliikenteeseen perustuvaan joukkoliikenteeseen sekä vesi- ja ajoneuvoliikenteeseen. Kaava ohjaa raskaan liikenteen alueen länsireunaan Munkkisaarenlaiturille.

Kaavaratkaisun toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia ilman arvonlisäveroa noin 180–190 miljoonaa euroa. Kaupunki saa tonttituloja arviolta 390–400 miljoonaa.

Valtuusto käsitteli kokouksessaan myös kaupunkilaisten sekä nuorten aloitteita.

Kaikki kaupunginvaltuuston kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedote-sivulla. Päätöstiedote on luettavissa siihen saakka, kun pöytäkirja ilmestyy.