Jaa video
Ajankohtaista viittomakielellä elokuussa 2020
9 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
04.08.2020

HSY:llä yli 70 vesipostia pääkaupunkiseudulla

Jos ulkona liikkuessa tulee jano ja juomapullo on tyhjä, voi sen täyttää maksutta raikkaalla hanavedellä HSY:n vesiposteilla. Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella on yhteensä 76 vesipostia, jotka ovat käytössä huhtikuusta lokakuuhun.

Vesipostien historia alkaa aina 1800-luvulta. Silloin kun vesijohtoja ei ollut vielä käytössä kiinteistöissä, pihapiireillä oli yhteisiä vedenottopaikkoja. Samalla kun vesihuolto kehittyi hiljalleen, vesipostit korvasivat helposti saastuttavat yhteiskaivot ja mahdollistivat turvallisemman talousveden saannin.

Nykyisin vesipostit tarjoavat raikasta juomavettä ulkoilijoille ja kaupungilla liikkuville.

Vesiposteista saatava hanavesi on ilmastoystävällinen, lisäaineeton ja taloudellinen vaihtoehto pullovedelle. Hanaveden käyttö pulloveden sijaan on arjen helppo ympäristöteko, joka vähentää jätteeksi päätyvien muovipakkausten määrää.

 

Mikä rooli kaupungeilla on kestävämmässä ruoantuotannossa ja ruokakulttuurissa?

Kaupunkiruokaa -näyttely on esillä Helsingin kaupunginmuseossa. Näyttely pistää kävijänsä pohtimaan kaupunkien roolia uudenlaisessa, kestävämmässä ruoantuotannossa ja ruokakulttuurissa. Käy myös katsomassa viljelyksiä museon sisäpihalla Kasvattamossa.

Kasvattamo on innovatiivinen kaupunkiviljelmä ja tekemisen keskus, jonka vaiheita yleisö pääsee seuraamaan viljelykauden aikana. Syyskuussa Kasvattamoon on suunnitteilla sadonkorjuujuhla.

Piha on auki 24/7. Sinne voi poiketa seuraamaan kasvukautta ja hengähtämään yrttiseinän äärellä keskellä kesäistä Helsinkiä.

 

Trumpettipuiston padosta luonnonmukainen koski

Trumpettipuistossa, Kannelmäen ja Malminkartanon rajalla sijaitsevan Mätäjoen pato puretaan ja korvataan uudella, parikymmentä metriä pitkällä koskipaikalla.

Hankkeen isä on Virtavesien hoitoyhdistys ry:n Mikael A. Manninen, joka on vuosien ajan puhunut vuotavan padon purkamisen puolesta. ”Pato on rakennettu 80-luvulla, jotta Trumpettipuiston lammessa pysyisi vesi. Pato on kuitenkin jäänyt liian kapeaksi, jolloin vesi pääsee vuotamaan sen sivuilta liian nopeasti. Tämän seurauksena kuivalla kelillä lampi kuivuu ja sen eliöt kärsivät. Siitä aiheutuu myös esteettistä haittaa sekä pahaa hajua”, Mikael perustelee padon purkamista.

Patoprojektissa on ollut parin vuoden ajan mukana myös WWF Suomi, jonka virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen kuvaa Mätäjoen aluetta vesieläinten paratiisiksi. ”Mätäjoessa elää ainakin taimenia, haukia, ahvenia, särkiä ja suutareita. Kun pato puretaan ja tilalle tehdään koskipaikka, saadaan 10 kilometriä yhtenäistä uomastoa, jossa kalat pääsevät liikkumaan esteettä. Koski pitää veden myös puhtaampana, sillä pohjavirtaus paranee ja kiintoaineet eivät kerry padon eteen”.

Projektissa edetään luonnon ehdoilla: työt tehdään lintujen pesintäajan ja kalojen kutuajan välissä, jotta eläimiä häiritään mahdollisimman vähän. Myös säät vaikuttavat siihen, milloin töihin päästään – rankkasateella purkaminen on hankalaa, sillä pato tulvii voimakkaasti.

Töille on varattu riittävästi aikaa. Kaupunki aloitti valmistelutyöt heinäkuun puolessa välissä, elokuu on varsinaista työaikaa ja elo-syyskuun vaihde on varattu viimeistelytöille. Malminkartanossa ja Kannelmäessä tehtyjen kyselyiden perusteella Mätäjoki ja Trumpettipuisto ovat tärkeitä virkistyspaikkoja alueen asukkaille.

 

Kissapetoja suojellaan syyskuussa Kissojen Iltana Korkeasaaressa

Kissojen Öiden sijasta vietetään tänä syksynä Kissojen Iltaa ja jopa kuusi kertaa. Syyskuun kolmena ensimmäisenä perjantaina ja lauantaina eläintarha on avoinna iltakymmeneen. Kissojen Illat keräävät varoja uhanalaisten amurinleopardien ja amurintiikerien suojeluun niiden elinalueilla.

Venäjän Kaukoidässä elää amurinleopardeja ja amurintiikereitä. Molempien tilanne vaatii suojelua. Amurinleopardeja uhkaa sukupuutto. Luonnossa elää enää vain lähes sata. Kanta on kuitenkin alkanut vahvistua viime vuosina. Se antaa uutta toivoa tämän pohjoisen leopardin säilymisestä. Amurintiikereitä on lähes viisinkertainen määrä. Niitä uhkaa salametsästys.

Kissojen Iltojen tavoitteena on saada kokoon vähintään 30 000 euroa. Tämä turvaisi Amurin alueen suojeluprojektien jatkumisen myös ensi vuonna. Korkeasaari on Amurin kissapetojen suojelua koordinoivan WildCats Conservation Alliancen tärkein tukija.

Muitakin eläintarhan lajeja pääsee näkemään Kissojen iltoina.

 

Pasilan uuden kävely- ja pyöräilysillan rakentaminen alkaa

Pasilan uuden kävely- ja pyöräilysillan rakentaminen on alkanut. Uusi silta tulee Pasilansillan eteläpuolelle radan itäpuolelle. Silta valmistuu syys-lokakuussa.

Veturitallinkuja suljettiin lopullisesti autoliikenteeltä. Autoliikenne Veturitalleille ohjataan Veturitien kautta. Veturitallinkuja suljettiin myös jalankulkijoilta ja pyöräilijöiltä siltatyömaan ajaksi liikenneturvallisuuden vuoksi. Jalankulkijat ja pyöräilijät kulkevat työmaan ajan Veturitien, Ratapihantien ja Savonkadun kautta.

Silta tulee olemaan paikallaan väliaikaisesti, sillä baanayhteyden lopullinen linjaus päätetään myöhemmin Keski-Pasilan tornialueen itäosan suunnittelun ja kaavoituksen yhteydessä.

Väliaikainen silta on kallis ratkaisu, joten se tehdään kierrätettävistä teräselementeistä. Elementit on mahdollista siirtää ja hyödyntää myöhemmin jossain muussa kohteessa, kun terässiltaa ei Pasilassa enää tarvita.