spinner
Jaa video
Ajankohtaista viittomakielellä syyskuussa 2020
9 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
31.08.2020

Pyöräilyviikko kannustaa polkemaan ympäri vuoden

Pyöräilyviikko järjestetään pääkaupunkiseudulla 5.–13.9. Maksuttomiin matalan kynnyksen tapahtumiin ja opastetuille pyöräretkille ovat tervetulleita kaikenikäiset ja kaikentasoiset pyöräilijät sekä pyöräilystä kiinnostuneet. Et tarvitse omaa pyörää, vaan mukaan pääset vaikka kaupunkipyörällä.

Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry. Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien ja HSL:n, sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös HePon vapaaehtoiset.

Tänä vuonna Pyöräilyviikolla nostetaan esille pääkaupunkiseudulla viime vuosina tehtyjä pyöräliikenneinfran parannuksia sekä joukkoliikenteen ja pyöräilyn yhdistämistä helpottavia ratkaisuja. Pyöräilyviikon osallistujat saavat myös hyödyllisiä vinkkejä talvipyöräilyyn valmistautumiseen sekä ohjeita uuden tieliikennelain tiimoilta. Mukana ohjelmassa on myös karnevaali-ilottelua, jotta tunnelma ei mene liian vakavaksi.

 

Kodin vaaralliset jätteet, metalliromu ja sähkölaitteet kiertoon –  keräysautot aloittivat kierroksensa 31.8.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden keräysautot aloittivat kierroksensa maanantaina 31. elokuuta. Keräysautot ottavat maksutta vastaan kotitalouksien metalliromua, sähkölaitteita ja kodin vaarallista jätettä, kuten energiansäästölamppuja, maaleja ja kemikaaleja. Autot kiertävät 31.8.–26.10.

Toimi näin keräyspisteellä

Kodin vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja metalliromu kerätään kukin omaan keräysautoonsa. Keräystilanteet pysyvät sujuvina, kun autoille tuotavat jätteet lajitellaan jo kotona valmiiksi.

Keräysautoihin soveltuvat jätteet voi tarkistaa jo etukäteen osoitteesta hsy.fi/keraysautot.

Keräysautoihin mahtuu vain rajallisesti jätettä. Suuret jätemäärät, kuten peräkärrylliset voi toimittaa suoraan jollekin HSY:n Sortti-asemista. Keräysautoilla vastaanotettavien jätteiden vastaanotto on kotitalouksille maksutonta myös Sortti-asemilla.

HSY:n keräysautokierros on tarkoitettu vain materiaalille, jota ei sellaisenaan voi enää käyttää uudelleen. Syksyllä myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus järjestää oman keräysautokierroksensa, jossa kerätään kotitalouksien uudelleenkäyttöön sopivaa, hyväkuntoista pientavaraa.

 

Olympiastadionin torni avautui 31. elokuuta

Stadionin tornin näkymiä pääsee ihailemaan taas 31.8. alkaen. Tornivierailuissa on huomioitu korona-ajan haasteet ja vierailijaryhmät rajoitetaan turvallisuussyistä toistaiseksi 10 kävijään kerralla. Puolen tunnin vierailuajalla tornissa pääsee fiilistelemään avautuvaa maisemaa yli Helsingin. Pääsyliput Lippupisteen myyntikanavista ja osoitteessa lippu.fi.

Näkymät auki kaupunkiin

Helsinki on kaupunki, joka perinteisesti vetää designista ja arkkitehtuurista kiinnostuneita vieraita. Alvar Aalto, jugend-arkkitehtuuri sekä hienot funkkiskohteet kuten stadion toimivat vetovoimatekijöinä, mikä näkyy Helsingin vierailijaprofiileissa.

Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto kertoo: ”Poikkeuksellista on se, että meillä on niin lähellä kaupungin keskustaa olympialaisten historiaa yhä alkuperäisessä käytössä. Olemme samalla myös pienimpiä olympialaisia isännöinneitä maita ja osa urheiluhistorian kiinnostavaa verkostoa. Kunnostettu puhdaslinjainen funkkiksen edustaja on tulevaisuudessakin merkittävä kohde kaupunkimme tarjonnassa.”

 

Värikkäät kaivonkansitarrat muistuttivat: älä heitä roskia hulevesikaivoon

Maahan tai kadulla olevaan hulevesikaivoon heitetty roska, kuten tupakantumppi, voi päätyä sotkemaan lähivesistöä. Pääkaupunkiseudulla elokuussa näkynyt kampanja muistutti, että hulevesikaivoon heitetty roska voi ajautua hulevesiviemäriä pitkin vesistöön kuten puroon tai mereen.

Mahanpuruja muovista -kampanja oli Pidä Saaristo Siistinä ry:n luoma kampanja, jossa kaivonkansia tarroittamalla herätetään tietoisuutta ja keskustelua vesistöjen roskaantumisesta. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty kampanja näkyi tänä vuonna myös pääkaupunkiseudulla. Tarroitettuja kaivonkansia näkyi Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n järjestämänä Helsingissä, Vantaalla ja Kauniaisissa. Mukana yhteiskampanjassa olivat myös Espoo, Turku, Lahti ja Lieto. Kampanja-aika oli 17.-31.8.

Värikkäässä kaivonkansitarrassa oli kala, jonka kita on ammollaan. Tämä muistutti siitä, että kaivoon päätyvät roskat voivat pahimmassa tapauksessa päätyä kalan mahaan.

Kampanjalla haluttiin nostaa esille, että suurin osa vesistöjen roskista on peräisin kaupungeista ja ne kulkeutuvat sinne joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi hulevesiviemäreitä pitkin.

HSY:n ympäristöasiantuntija Marika Visakova kertoo: ”Kaupungissa maahan tai suoraan hulevesikaivoon heitetty roska voi päätyä huleveden mukana suoraan lähivesistöön. Hulevettä eli pintoja pitkin valuvaa sade- ja sulamisvettä ei pääsääntöisesti puhdisteta tai suodateta, vaan se päätyy puhdistamatta esimerkiksi puroon tai mereen. Niinpä esimerkiksi maahan heitetyt tupakantumpit voivat päätyä sellaisenaan likaamaan vesistöjä. Tämä voi olla monelle yllätys, ja siksi pyrimme lisäämään tietoa roskien kohtalosta tämän kampanjan avulla. Jokainen voi vaikuttaa asiaan huolehtimalla omat roskansa roska-astioihin.”