spinner
Jaa video
Ajankohtaista viittomakielellä marraskuussa 2020
7 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
02.11.2020

Viisi uutta vähävaraisille tarkoitettujen maskien jakelupistettä avautumassa

Vähävaraisille kohdennettujen kasvomaskien jakelu jatkuu Helsingissä. Kankaisia maskeja on jaettu yli 37 000 pakettia, joissa kussakin on neljä maskia. Jakelun kokonaismäärä on tällä hetkellä noin 148 000 maskia. Lisäksi on jaettu kertakäyttöisiä maskeja.

22. lokakuuta alkaen uusia jakelupisteitä avautui viisi: Töölön kirjastossa, Tapulikaupungin kirjastossa, Jakomäen kirjastossa, Vuotalossa ja Stoassa.

 

Helsinkiläisten influenssarokotusviikot ovat 9.–27.11.

Maksuttomia influenssarokotuksia annetaan riskiryhmiin kuuluville maanantaista perjantaihin 9.–27.11. välisenä aikana. Rokotuksia annetaan tänä vuonna vain ajanvarauksella.

Rokotusajan voi varata sähköisesti osoitteessa influenssarokotus.hel.fi tai arkisin klo 8–16 numerosta, 09 310 46300.

Rokotuspisteet ovat avoinna

  • - 9.–20.11. maanantaista torstaihin klo 8–18 ja perjantaina klo 8–15.
  • - 23.−27.11. maanantaista torstaihin klo 8–16 ja perjantaina klo 8–15.

Rokotuspisteitä ovat

  • - Kustaankartanon seniorikeskus, A-talo 1.krs
  • - Liikuntamylly
  • - Jätkäsaaren influenssarokotuspiste
  • - Munkkiniemen palvelukeskus

Rokotus on tehokkain tapa torjua influenssatartuntoja.

Vallitseva koronavirustilanne korostaa entisestään rokotteen ottamisen tärkeyttä, sillä ihminen voi saada samaan aikaan sekä koronaviruksen että influenssaviruksen. Rokottautumalla voi huolehtia myös siitä, ettei Helsingissä ole ensi talvella samanaikaisesti influenssa- ja koronavirusepidemiaa.

Rokotukseen tulevien pitää ottaa oma kasvomaski mukaan. Maskia pitää käyttää koko rokotuskäynnin ajan. Rokotuspisteelle ei saa tulla kipeänä.

 

Helsinkiläiset ovat siivonneet talkoovoimin 130 kilometriä rantaviivaa

Vuosien 2019-2020 aikana tuhannet helsinkiläiset ovat innostuneet mukaan koko kaupungin yhteisiin rantojensiivoustalkoisiin. Talkoilla on saatu siivottua yhteensä 130 kilometriä merenrantaa, eli Helsingin koko rantaviivan pituuden verran. Samalla rannoilta on kerätty pois roskaa satoja jätesäkillisiä.

Keväällä 2019 käyntiin polkaistu SATAKOLKYT-kampanja jatkaa innostamista rannoilla liikkumiseen ja niiden siivoukseen vuoden 2021 loppuun asti. Kampanjan nettisivuilta satakolkyt.fi löytyy kartta, joka näyttää milloin mikäkin ranta on viimeksi siivottu. Kuka tahansa voi varata kartalta pätkän rantaa ja lähteä siivousretkelle. Kun rannan ilmoittaa siivotuksi kartalle, sen väri muuttuu punaisesta vihreäksi ja siivoaja saa halutessaan oman nimensä näkyviin rannan kohdalle.

Rantojen siivoukseen ovat osallistuneet koululuokat, yksittäiset ihmiset sekä monenlaiset ryhmät, kaveriporukoista järjestöihin. Jotta siivoaminen olisi mahdollisimman helppoa, roskapihdit ja roskapussit saa lainattua kirjastoista.

 

Ratikoiden pääsy Hämeentielle tänä vuonna epävarmaa

Hämeentien urakassa on tullut viivästymistä, ja uudistuksen valmistumisen aikataulussa on epävarmuutta. Raitioliikenne pyritään kuitenkin avaamaan vielä tänä vuonna.

Alun perin tavoiteaikataulu urakan valmistumiselle oli loppuvuonna 2020. Haasteita ovat aiheuttaneet lukuisat tekijät, joista keskeisiä ovat vaativan ympäristön aiheuttamat hidasteet, kuten kadun alla oleva vanha kunnallistekniikka ja muut vanhat rakenteet. Talven tulemisen ajankohta ja lämpötila vaikuttavat töiden etenemiseen loppuvuoden aikana.

 

Stadissa on uusi Stoori – upouusi lastenkirjastoauto kutsuu seikkailuun

Helsinki on saanut uuden lastenkirjastoauton. Stoori valikoitui kirjastoauton nimeksi yleisöäänestyksessä. Uusi kirjastoauto on ulkopintaa myöten sukellus seikkailuihin. Helsingin katuja kulkee myös toinen lastenkirjastoauto, Muumi-hahmoin kuvitettu Skidi.

Kirjastoauton avulla kirjastopalvelut viedään arkiaamupäivisin sinne missä lapset ja lapsiperheet ovat eli päiväkoteihin, kouluihin ja leikkipuistoihin. Arki-iltojen reiteillä kirjastoauto palvelee sellaisia asuinalueita, joissa ei ole lähikirjastoa. Lisäksi kirjastoautot ovat tuttu näky erilaisissa tapahtumissa.

 

Helsinki kannustaa kitkarenkaiden käyttöön

Helsingin tavoitteena on kasvattaa kitkarenkaiden osuutta kaupungin talviliikenteessä nykyisestä vajaasta 30 prosentista 70 prosenttiin seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Katupöly on yksi Helsingin keskeisemmistä ilmanlaatuongelmista, ja tehokas tapa vähentää sen määrää kaupungissa on lisätä kitkarenkaiden käyttöä nastarenkaiden sijaan. Kitkarenkaat vähentävät myös tieliikenteen aiheuttamaa melua ja kuluttavat vähemmän tien päällystettä.