spinner
Jaa video
Joulunaika 2020 Helsingissä viitottuna
10 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
18.12.2020

Apua ja iloa joulunaikaan

Joulu 2020 jää muistiin erityisenä koronaepidemian vuoksi. Joulunvietto poikkeaa totutusta kokoontumisrajoitusten vuoksi. Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla on voimassa suositus, että yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Yksityinen kokoontuminen tarkoittaa myös perhetapahtumia. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset (enintään 10 henkilöä) muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Aiempaa useampi viettää joulua tänä vuonna yksin.

Olemme koonneet tälle sivustolle joukon palveluita, tekemistä ja yhteystietoja, mikäli kaipaat vinkkejä joulunviettoon koronan katveessa. Saat vinkkejä ulkoiluun tai omaan jaksamiseen ja selviytymiseen liittyen tai haluat auttaa muita virtuaalisia tapahtumia tai palveluita hyödyntäen.

Jouluna voi tutustua levollisempaan Helsinkiin

Pimeä vuodenaika ja viileät lämpötilat antavat mahdollisuuden tutustua Helsingin levolliseen ja tyyneen puoleen. Maailman kimaltavien joulukaupunkien joukossa Suomen pääkaupunki on kuin urbaani retriitti, joka antaa energiaa ja mahdollisuuden rauhoittua saunan, luonnon sekä uusien ja vanhojen perinteiden äärelle.

Loistavimmat jouluvalaistukset asennetaan Esplanadille, Aleksanterinkadulle sekä näiden väliin jääville pikkukaduille; muun muassa Mikonkatu, Kluuvikatu, Sofiankatu ja Katariinankatu koristellaan runsaasti. Myös Mannerheimintien ja Kaivokadun puolella on jouluvaloja.

Virittäydy joulun tunnelmaan omatoimipolulla Seurasaaressa

Tänä vuonna polkua ei tallata yhdessä, mutta tontut ovat virittäneet Seurasaareen yhtä jos toista pientä jouluista yllätystä kävijöiden iloksi. Kaulaliinat reitillä vihjaavat, että lähellä saattaa olla jotakin hauskaa. Joulupolun verkkosivuilta löydät vinkkejä myös maistuvaan joulupuuroon.

Hautausmaat avoinna

Helsinkiläiset käyvät hautausmailla nyt enemmän kuin edellisinä jouluina. Hautausmaiden joulunajan käyntiaikaa pidennetäänkin pitkälle ajanjaksolle. Hautausmaan portit avataan ympärivuorokautiseksi jo 22.12. klo 8 alkaen ja ne ovat avoinna aina loppiaisen yli 7.1.2021 saakka.

Käynti hautausmaalla kannattaa ajoittaa vähemmän ruuhkaisille päiville kuin jouluaattoon tai joulupäivään. Hautausmailla kävijöitä pyydetään noudattamaan liikenteenohjausta ja opasteita poikkeuksellisista liikennejärjestelyistä.

Uuttavuotta juhlitaan Helsingissä etänä huippuartistien seurassa

Koronatilanteen vuoksi Helsingin uuttavuotta ei kokoonnuta viettämään kaupungille, vaan vuoden vaihtumista juhlitaan etänä kotoa käsin. Perinteisen yleisötapahtuman sijaan luvassa on juhlatunnelmaan johdattavaa ohjelmaa kaikenikäisille Helsinki-kanavan ja Ylen välityksellä. Helsingin taivasta valaisevat myös laserit. Kaupungin ilotulitukset perutaan ja suositellaan, etteivät ihmiset itsekään ilotulittaisi.

Anna apua

Haluaisitko auttaa, mutta et vielä tiedä miten? Toisinaan riittää, että olemme läsnä ja huomaamme toisen ihmisen ja autamme häntä arjen käänteissä. Käymme kaupassa, autamme siivoamisessa tai hoidamme muita arjen asioita, tänä jouluna luonnollisesti koronaturvallisuus huomioon ottaen. Juttelemme tai kuuntelemme vaikka puhelimessa, kun toinen kaipaa seuraa ja tukea. Olemme ihmisiä toinen toisillemme. Jos arvelet jonkun tarvitsevan apua, kysy siitä rohkeasti.

Joskus ongelmat voivat olla monimutkaisempia. Monet hyväntekeväisyysjärjestöt auttavat yksinäisiä, asunnottomia, pienituloisia, köyhiä ja muita tarvitsevia ympäri vuoden. Osa keräystuotoista käytetään joulunajan tarpeisiin – lahjoihin tai ruokaan.

Tee hyvää! Auttamalla ja ilahduttamalla saat myös itsellesi hyvän joulumielen.

Seniorikeskusten, palvelutalojen ja sairaaloiden vierailurajoituksia jatketaan 10.1.2021 saakka

Seniorikeskusten ja palvelutalojen vierailurajoitukset

Omaiset ja läheiset voivat vierailla asukkaan luona kerran päivässä. Vierailijoita voi olla yksi kerrallaan. Vierailuiden suositellaan olevan lyhyitä. Suositeltava kesto on 15 minuuttia. Ulkovierailut voivat kestää 30 minuuttia ja vierailijoita voi olla kerrallaan kaksi.

Koska seniorikeskusten ja palvelutalojen asukkaat kuuluvat riskiryhmään, sosiaalisia kontakteja tulee vähentää. Tämä tarkoittaa sitä, että asukkaiden kotilomia ja -vierailuja ei nyt suunnitella tai järjestetä.

Sairaaloiden vierailurajoitukset

Omaiset ja läheiset eivät pääsääntöisesti voi vierailla sairaaloissa 10.1.2021 asti. Potilaita ei ole mahdollista tavata myöskään ulkona, eikä kotilomia voida pääsääntöisesti järjestää.

Vierailut saattohoitopotilaiden ja vakavasti sairaiden potilaiden luona ovat edelleen mahdollisia.

Omaisia ja läheisiä kannustetaan olemaan aktiivisesti yhteydessä esimerkiksi puheluin tai videopuheluin. Myös kaikenlaiset joulutervehdykset, kuten kukat ja herkut, seniorikeskusten ja palvelutalojen asukkaille ovat tervetulleita.

Tarkemmat seniorikeskusten, palvelutalojen ja sairaalan vierailuohjeet löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä muistuttaa rajoitusten ja suositusten noudattamisesta joulun ja uudenvuoden vietossa.

Yhdeksän tekojäätä auki joulun pyhinä

Kaikki Helsingin yhdeksän tekojäätä ovat kaupunkilaisten käytössä myös joulun pyhinä, ainoastaan jouluaattona 24.12. tekojäät pidetään suljettuina. Koronatilanteen vuoksi tekojäille on määritelty kenttä- ja kaukalokohtaiset enimmäismäärät luistelijoille. Henkilökunta valvoo tekojäillä luistelijoiden määrää, ja ruuhkaisimpina aikoina jäille pääsyä voi joutua jonottamaan. 19.12. alkaen tekojäiden kenttäkohtaisia kävijämääriä päivitetään yleisöluisteluaikoina ulkoliikunta.fi -palveluun kerran tunnissa.

Paloheinän ulkoilualueella on puolestaan jo ryhdytty valmistautumaan talven hiihtokauteen, ja lumetusjärjestelmän pellonpuoleinen latu on saatu pohjattua tykkilumella. Pakkasella latua lumitetaan lumitykein, jotta latu-ura saadaan mahdollisimman pian kuntoon hiihtäjiä varten. Latujen kuntoa ja hiihtotilannetta voi niin ikään seurata osoitteessa ulkoliikunta.fi.

Jouluruokien rasvat ja ruoantähteet hyötykäyttöön – ei viemäriin

Joulun aikaan on tapana valmistaa runsaita juhlakattauksia. Kun ruoka-annos kerätään laajasta valikoimasta, lautaselle saattaa jäädä tavallista enemmän ruoantähteitä. Juhlapöytään kuuluu usein myös herkkuja, joiden kypsentämisessä irtoaa ylimääräistä rasvaa. HSY muistuttaa, että joulunakin on tärkeää huomioida rasvojen ja ruoantähteiden asianmukainen lajittelu.

Viemäriin päätyessään rasvasta voi koitua iso vaiva. Kiinteistöjen ja tonttien rasvoittuneisiin viemäriputkiin ja putkien kapeisiin mutkiin muodostuu helposti tukoksia. Nestemäisen rasvan voi imeyttää kananmunakennoon tai talouspaperiin ja laittaa biojäteastiaan. Suuremmat määrät voi laittaa tiiviisti suljetussa pakkauksessa sekajätteeseen.

Joulun aikaan, 18.12.2020–8.1.2021, on käynnissä myös valtakunnallinen Kinkkutemppu, jossa joulukinkun ja muiden jouluruokien paistorasvat kerätään ja kierrätetään polttoaineeksi.