Kerro mielipiteesi Helsinki-kanavasta!  Kehitämme palvelua parhaillaan ja haluamme kuulla näkemyksiäsi.

Vastaa kyselyyn

spinner
Jaa video
Ajankohtaista viittomakielellä tammikuussa 2021
6 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
04.01.2021

Helsingin vammaisneuvoston esteettömyystunnustus Lammassaaren esteettömälle luontoreitille

Helsingin kaupungin vammaisneuvosto myönsi vuoden 2020 esteettömyystunnustuksen Vanhankaupunginlahdella sijaitsevalle Lammassaaren esteettömälle luontoreitille kansainvälisenä vammaisten päivänä.

Luonnossa liikkumisen esteettömyys on korostunut erityisesti koronavuoden 2020 aikana. Vuonna 2018 valmistuneen Lammassaaren lankkupolun ja Pornaistenniemen esteettömän luontopolun toteutuksessa on kiinnitetty erityisellä tavalla huomiota siihen, että sitä voivat helposti käyttää erilaisia liikkumisen apuvälineitä käyttävät kaupunkilaiset.

Joukkoliikenteen matkalippuihin tulossa maltillisia korotuksia tammikuun puolivälissä

Joukkoliikenteessä aikuisten 30 vuorokauden kausilippujen hinnat nousevat 14. tammikuuta 3 eurolla. Kerta- ja vuorokausilippujen hintoihin ei tule korotusta.

Vuosilipun ja jatkuvan säästötilauksen sekä 70 vuotta täyttäneiden kausilipun hinnat laskevat.

Kausilippu on edelleen monissa tapauksissa kertalippua edullisempi vaihtoehto, sillä 30 vuorokauden kausilippu tulee halvemmaksi jo silloin, jos teet enemmän kuin kolme edestakaista matkaa viikossa.

Lippuvalikoima yhtenäistyy siten, että kausiliput ovat samanlaisia HSL-kortilla ja HSL-sovelluksessa.

Heijastin turvaa liikkujaa

Helsingin kaupungin liikennelaitos eli HKL muistuttaa, että pimeään vuodenaikaan jalankulkijoita on vaikea havaita ilman heijastinta. Heijastinta kannattaa käyttää myös valaistulla kadulla, koska katuvalotkaan eivät aina takaa kunnollista näkyvyyttä.

Tummiin pukeutunut, ilman heijastinta liikkuva kulkija näkyy auton lähivaloilla pahimmillaan vasta 20 metrin päästä, heijastinta käyttävä jo 150 metrin päästä.

Kuljettaja näkee heijastinta käyttävän matkustajan myös pysäkillä paremmin kuin ilman heijastinta liikkuvan matkustajan.

Heijastimet olisi kiinnitettävä näkyvään paikkaan ja ne saisivat välkkyä läpi koko pimeän ajan.

Turvallisempi kaupunki tytöille – nuorten aloite nostaa esiin tyttöihin kohdistuvan häirinnän

Helsingissä käytössä oleva Nuorten aloitejärjestelmä tuottaa jatkuvasti kaupunkia kehittäviä ideoita ja ehdotuksia. Aloitejärjestelmän kautta 13-17 -vuotiaat helsinkiläiset voivat lähettää ehdotuksensa kaupungin päättäjille.

Lumia Pesonen on kirjoittanut aloitteen huolestaan siitä, ettei oma kotikaupunki ole niin turvallinen, että nuori tyttö voisi kävellä ilta-aikaan yksin kotiin.

”Pimeällä liikkumisessa ahdistaa kuitenkin muukin, nimittäin epäsopivuuksia alaikäisille tytöille huutelevat aikuiset miehet. Ja ei, alkoholin tai muiden päihteiden vaikutukset eivät kelpaa oikeuttamaan heidän toimintaansa.” kirjoittaa Pesonen aloitteessaan.

“Miksi emme voi opettaa pojille, että tyttöjä ei saa raiskata? Eikä myöskään seurata, ahdistella, osoitella tai seksualisoida. Alaikäisiä tyttöjä häiritsevät miehet eivät ole mikään normi, jolta on vain opittava suojautumaan.”

Pormestari Jan Vapaavuori vastasi Pesosen aloitteeseen. Hän totesi, että kouluissa ja nuorisopalveluissa tehdään runsaasti työtä ahdistelun kitkemiseksi ja ahdistelun kohteeksi joutuneiden auttamiseksi. Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala järjesti syksyllä peruskoulujen, lukioiden ja ammattikoulujen henkilöstölle valmennusta lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten ehkäisystä, jonka tarkoituksena on ennalta ehkäistä lasten ja nuorten houkuttelua ja hyväksikäyttöä sosiaalisen median kanavissa.

Helsingin kaupunki tarjoaa myös internetissä monenlaista keskusteluapua nimenomaan silloin kun on kokenut häirintää.

Helsingin kaupunki aloitti koronarokotukset

Koronarokotukset alkoivat 28. joulukuuta Helsingin kaupungin terveydenhuollon ammattilaisten rokotuksilla. Yli 200 terveydenhuollon ammattilaista varasi ajan ensimmäiselle koronarokotuspäivälle.

Rokotukset jatkuvat sitä mukaa kun rokotteita saadaan. Tällä viikolla rokotuksen saa päivittäin 200-300 sote-ammattilaista, jotka ovat ensimmäisiä rokotettavia kansallisten linjausten mukaisesti.

Tämän hetken arvion mukaan ikääntyneiden ja sairautensa vuoksi vakavalle koronavirustaudille alttiiden henkilöiden rokotukset aloitetaan todennäköisesti helmikuussa.