Lärarrummet
Helsingfors stad, vad innebär det egentligen att arbeta där?
Utvecklingslärarna Andreas Laurent och Melvalan Enlund försöker nysta upp detta genom att sprida info om Helsingfors som arbetsgivare, hur det är att jobba som lärare för staden, arbetsförmåner, och lite annat som kunde vara intressant att veta om att jobba i Helsingfors.
Lärarna Andreas Laurent och Melvalan Enlund diskuterar personalförmåner och förklarar bland annat varför det lönar sig att skaffa ett personalkort.
Textversion:
[Startmusik]
Mel: Hej, jag heter Mel Enlund och jag arbetar som utvecklingslärare i Helsingfors stad.
Normalt även matematik- och fysiklärare i Grundskolan Norsen. Och här med mig har jag...
Andreas: Jag är Andreas (Laurent) [00:28] och jag jobbar också som utvecklingslärare för Helsingfors stad och som klasslärare och slöjdlärare i Nordsjö lågstadieskola.
Mel: Ja, och vill du berätta lite mera om var vi är nu för tillfället.
Andreas: Just nu så är vi i ett bombskydd som faktiskt ska gå att tömmas på 72 timmar, om vi sku få order om det.
Och det råkar vara på mitt ansvar, så jag ser en hel del saker här som man borde hinna bära ut.
För vi är alltså inte i vilket bombskydd som helst. Vi är i Studio (Rastis) (-) [01:02], som är ungdomsgården Rastis bandlokal.
Och här sitter vi nu och bandar in den här podcasten, som, ja vad ska det handla om?
Mel: Den ska handla lite om vad det kan löna sig att tänka på eller vad kan vara bra att tänka på när man börjar jobba för Helsingfors stad.
Eller om man har arbetat en lite längre tid och kanske inte har hittat alla fina fördelar och så här lite gömda delar av arbetet för staden [kort ljudeffekt].
Andreas: Personalkort. Jag har ett sådant. Jag vet att två av mina kolleger har det. Och jag vet lite vad jag kan göra med det och varför jag behöver det. Men jag vet att största delen av mina kolleger inte har det.
Mel, varför borde jag ha det och hur får jag det?
Mel: Nå, via rektorn eller skolsekreteraren i skolan så kan man oftast få en länk till en liten, litet kort formulär någonstans på Helsingfors egna hemsidor.
Och genom det så får man då beställt det här trevliga lilla kortet, som du sedan då har stor nytta av. För att i praktiken alla fördelar som Helsingfors stad erbjuder dig så kräver mer eller mindre att du kan visa upp det här kortet. Eller har tillgång till det på sätt eller annat, så att du kan, ja, bevisa att du jobbar för Helsingfors stad.
Och när man sedan då börjar gå och gräva där bland (-) [02:31] alla hemsidor, som Helsingfors stad har på sin intrawebb, så kan man hitta en massa sådana här trevliga förmåner.
Kan du Andreas kanske nämna någon av dem så här?
Andreas: Jo, nå en sak som jag själv har använt, det är att det finns några olika restauranger där man får personalrabatt, om man visar upp sitt kort. Och en av dem är faktiskt i stadshuset, som är en...
Det är alltså stadens restaurang, och de har en riktigt god lunchbuffé och man får en ganska bra rabatt där. Det finns några andra också i staden. Det finns en...
Det finns en på Industrigatan som, där då (Kasko) och (-) låg tidigare. Men det finns kvar, den här restaurangen finns där och jag vet inte om man ännu får, mera får rabatt där, men...
Men då rabatt till luncher, rabatt på olika gym, simhallar. Också simhallar och gym som inte är stadens egna så kan det hända att man kan få rabatt på, när man visar upp sitt personalkort. Och utan det så får man då betala fullt pris och...
Så jag har skaffat det, men jag vet att många av mina kolleger inte har gjort det, trots att jag har försökt göra reklam för det.
Mel: Jo. (--) [03:46] jag som använder glasögon så det finns också vissa möjligheter, vissa optiker som finns med där och erbjuder riktigt bra rabatter, om man är intresserad av sådant.
Men jag tänker kanske ändå att en av de här viktigaste, som jag ser det i alla fall, fördelarna som Helsingfors stad erbjuder är ju den här trevliga, nå på finska heter den henkilöstökassa. Och vi misstänker att den heter personalkassa, när vi har letat information.
Men att det är då alltså en bank, som Helsingfors stad mer eller mindre upprätthåller för oss så här att du kan föra över pengar direkt från lönen så där att du behöver inte fundera på att aktivt flytta över pengarna från bankkontot till ett sparkonto, utan de läggs dit. Och så samlar de för tillfället riktigt bra ränta.
Och så kan man ha det som en extra sparkontobank, så att man inte kanske ser de där pengarna hela tiden och blir frestad att använda dem som jag vet att jag själv i alla fall hela tiden blir, om jag ser dem [skrattar lätt till].
Jo, men att använder du den själv liksom?
Andreas: Nä, men jag har lite gått igenom vad de erbjuder, och det finns ju också möjlighet att få lån, alltså i princip bostadslån via den här personalkassan då som fungerar som bank också.
Och idén med den är att staden vill att personalen ska kunna köpa lägenheter i Helsingfors. Och för att hjälpa så har de erbjudit en lägre ränta än banker.
Och kraven har väl varit att man ska ha varit anställd en viss tid, tror jag. Jag vet inte, det lönar sig alltid förstås sedan att kolla upp specifikt vad som gäller just för var och en. Där finns ganska bra instruktioner som tyvärr ofta är på finska. Så om man inte själv talar finska, är det bra att ha en... Kompis som talar finska med sig, när man surfar på de här sidorna. Men de här sidorna, ja, Mel, var är det? Vilka sidor är det vi talar om?
Mel: Ja, så du kanske redan vet om i alla fall, om du är lärare så finns det ju en Opehuone-sida. Det är alltså en intra för lärare i Helsingfors stad.
Nu är vi tyvärr lite osäkra på om det finns motsvarande för andra arbetsgrupper i Helsingfors stad. Men därifrån finns det då länkar till en sådan här (intra sharepoint) [06:11], som innehåller alla sidor. Och det är ju faktiskt mycket möjligt nu, när jag tänker efter, att alla andra bara använder den, för att ni har hel.fi-adresser [skrattar till]. Och vi är lite specialfall som lärare.
Men i alla fall så där på den här (sharepointen) då så finns egentligen all information som man kan tänkas behöva och även en massa som man kanske inte behöver så ofta.
Så att när man har tråkigt en fredagskväll och känner att man vill öva på sin finskakunskap så kan man gå och surfa runt lite och hitta en massa. Just dom här alla förmånerna vi nämnde.
Man kan få reda på hur man kan köpa en cykel och få en del av det betalt exempelvis. Och...
Ja, allt om den här personalkassan. Och massa information och nyheter och allt finns ju samlat där egentligen.
Andreas: Jo, nu när du nämnde cykel så man får ju också, om man har använt de här gula stadscyklarna så får man de pengarna tillbaka. Och instruktioner till det finns också på intran. Och...
Sedan finns det ju också sådant som är... Det finns ju mer än cyklar.
Helsingfors stad har en ö. Ön heter Iso Iiluoto på finska, Stora Iglo på svenska. Jag hade faktiskt inte hört det svenska namnet tidigare.
På ön så finns det, det finns hus med lägenheter som går att boka. Sommarmånader, man kan boka dem för någon vecka. Man får också åka dit och grilla eller gå i bastu. Det tror jag att man kan göra till och med utan att boka.
Man får åka dit med egen båt. Det finns hamn där, bryggplatser, bojar. Sedan kan man också åka dit med förbindelsebåt från antingen Nordsjö eller så att man startar redan från...
Jag tror till och med att det går båt dit från centrum. Men det här är sådant som man då också behöver kolla upp där på intran.
Mel: Jo, var det ju en väldigt trevlig grej som i alla fall jag aldrig själv hade hört talas om och inte heller jag har hört någon av mina kollegor. Och jag har ändå, typ, 50 stycken (hade pratat om) [08:24].
Men att absolut om man vill ha en liten utflykt till en ö så är det ju en jättefin förmån. Och för att få komma dit så måste ni visa upp det här trevliga personalkortet för att få stiga på båten. Åtminstone om ni åker med Helsingfors egna förbindelsebåt dit [mellanmusik].
Jo, men att det vi egentligen vill säga här är ju det då att gå och surfa på intrawebben. Och speciellt kanske inte när du har bråttom, utan när du har tid.
Att där finns en massa så där relativt logiskt uppradat och listat. Men att ibland kan man måsta klicka ganska mycket för att komma till rätt sidor.
Dock den här sökfunktionen är ju riktigt bra, men då skulle vi igen rekommendera att gärna försök hitta på nyckelorden på finska så kanske du hittar fram ännu lite snabbare. Att tyvärr är inte den riktigt på samma nivå på svenska.
Andreas: Och kanske det att till och med före man sedan börjar surfa på de här förmånerna så ser man till att skaffa sig det här personalkortet.
För då om man sedan då plötsligt, som jag, märker att synen har blivit sämre och man borde börja skaffa glasögon åt sig, så då har man det färdigt när jag börjar på intran surfa efter optiker där jag får rabatt, i stället för att göra allting lite för sent. Så det nu... Det står på schemat hos mig här under höstlovet, så att jag ser någonting också här under vintern.
Mel: Mycket bra, mycket bra. Och ja, (--) [10:04] det är väldigt smärtfritt att beställa det där kortet, så att det...
Om inte annat så kan du säkerligen rådfråga antingen skolsekreteraren eller din närmaste förperson att hur man beställer det.
Nu utgick jag kanske från att du var lärare, men att [småskrattar]...
Förperson kan säkert rådgiva dig längre där [mellanmusik].
Andreas: Det som vi har talat om i dag så får man också veta på en info som (HR) [10:34] ordnar varje år för nyanställda lärare.
Och det lönar sig kanske att gå på den också fast man inte skulle vara nyanställd lärare, för då får man just kanske till och med veta mera än det här. Så att det rekommenderar vi i fortsättningen.
Sedan kanske det blir en till podcast.
Mel: Jo, och då skulle vi vilja att det handlar om någonting, som kanske ger dig nya tankar in undervisningen eller helt konkret hjälp i vardagen.
[Slutmusik]