Kulttuuri ja vapaa-aika

Kulttuuri ja vapaa-aika
Laulua ja liikettä muistin tueksi – Ideoita ikäihmisten kanssa toimiville
24 min

“Minun kultani kaunis on, vaikk’ on kaitaluinen!” Philomela-kuoron tuottamalla 24-minuuttisella videolla näkyy, miten tuttu iloinen laulu tempaa mukaansa, sanat muistuvat mieleen vuosikymmenten takaa ja koko olemus vetreytyy. Kun mukaan otetaan yksinkertaista liikettä ja yhdessä tekemisen elementti, on vaikea kuvitella, mikä paremmin tukisi ikääntyneen toimintakykyä ja yleistä hyvinvointia.

Musiikin hyvää tekevä voima on tiedossa: jo musiikin kuunteleminen parantaa muistia, kohottaa mielialaa, rauhoittaa ja laskee verenpainetta. Laulaminen auttaa ylläpitämään ja parantamaan niin fyysisiä, kognitiivisia kuin sosiaalisiakin toimintoja, puhumattakaan sen  piristävästä vaikutuksesta. Parasta on, että laulaminen ei vaadi ulkoisia apuvälineitä tai taloudellisia resursseja. Laulutuokion järjestäminen ei vaadi edes erityistä musiikillista lahjakkuutta. Se vaatii vain uskallusta.

Philomela haluaa rohkaista ikääntyneiden ja muistisairaiden kanssa työskenteleviä tarttumaan laulamisen mahdollisuuksiin. Tarjoamme käyttöönne opetusvideon, jolla musiikkineuvos Marjukka Riihimäki ja ohjaaja-koreografi Päivi Järvinen ohjaavat liikunnallisen lauluhetken Laulusta voimaa -ryhmälle, ja aivotutkija Hanna Renvall kertoo, mikä musiikissa ja liikkeessä hermoston tasolla vaikuttaa. Video tarjoaa siis sekä teoriatietoa että helposti sovellettavia käytännön vinkkejä ikääntyneiden kanssa työskenteleville. Toivomme, että se inspiroi tutustumaan laulun mahdollisuuksiin!

Tuotanto: Philomela ry
Asiantuntijat Marjukka Riihimäki, Päivi Järvinen ja Hanna Renvall
Kuvaus ja editointi: Timo Tapaninen
Tukija: Helsingin kaupunki