spinner
Jaa video
Ajankohtaista viittomakielellä maaliskuussa 2022
6 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
01.03.2022

Helsinki varautuu Ukrainan sodan vaikutuksiin

Helsingin kaupunki tuomitsee jyrkästi Venäjän aloittaman sodan Ukrainassa. Sotatoimet ovat aiheuttaneet valtavaa inhimillisiä kärsimystä ja loukanneet itsenäisen eurooppalaisen maan koskemattomuutta.

Sota Ukrainassa edellyttää Helsingin kaupungilta tehostettua varautumista, johon kuuluu sotaa pakenevien ukrainalaisten vastaanotto, kaupungin oman valmiuden korottaminen sekä Ukrainaan suunnattava humanitaarinen apu.

Helsingin kaupunki keskeyttää yhteistyönsä Moskovan ja Pietarin kaupunkien kanssa toistaiseksi. Helsinki on lisäksi aloittanut valmistelut Pietarin Suomi-talossa sijaitsevan kaupunkiomisteisen yhtiön ylläpitämän Helsinki-keskuksen toiminnan lopettamiseksi.

 

Malmin entinen lentokenttä on avattu virkistyskäytölle

Malmin entisen lentokentän alue on helmikuussa avattu kaupunkilaisille. Kentän aidatulle alueelle voi tästä hetkestä eteenpäin kulkea vapaasti viiden jalankulkuportin kautta. Tarjolla on muun muassa matkaluistelua kiitoradan kohdilla. Pituutta radalla on 1,2 kilometriä ja leveyttä parhaimmillaan 10 metriä. Moottoriajoneuvolla, kuten mopolla tai autolla ajaminen kenttäalueella on kielletty.

Lisäksi kentällä on mahdollista esimerkiksi kävellä, juosta, pyöräillä, luistella ja hiihtää, lennättää leijaa ja pelata palloa. Alueen käyttäjien on huomioitava, että kentän läpi kulkee myös kaksi pelastuslaitoksen hälytysajoreittiä, eli kentällä liikkuessa pitää olla valppaana.

Uuden valaistun jalankulun ja pyöräilyn reittiyhteyden varrelle on suunnitteilla myös ulkokuntoilu- ja leikkipaikka, jonka rakennustyöt käynnistyvät todennäköisesti myöhemmin keväällä.

 

Olympiaterminaalin lähtöaula remontoidaan alkuperäiseen 50-luvun ilmeeseen

Helmikuussa alkanut remontti valmistuu huhtikuun lopulla.

Remontin tuloksena terminaalin lähtöaula ja merinäköala avartuu. Aulan toimivuus parantuu, kun osa palvelutiskeistä sekä vanhat tullin tarkastustilat puretaan.

Lisäksi ravintolatiloja laajennetaan sekä lähtöselvitysportit ja niiden järjestelmät uusitaan, ja lähtöselvitysautomaattien määrää lisätään.

 

Historia ja ympäröivä luonto yhdistyvät uusituissa Kanavakadun portaissa

1800-luvulla rakennetussa Uspenskin katedraalissa vierailee vuosittain jopa puoli miljoonaa ihmistä. Luontevin reitti Länsi-Euroopan suurimmalle ortodoksikirkolle kulkee Kanavapuiston läpi.

Puiston portaat, joita pitkin katedraalin edusta-aukiolle kiivetään, olivat kuluneet vuosien saatossa huonoon kuntoon. Haasteita aiheutti erityisesti talvikunnossapito, pakkautuneen lumen ja jään tehdessä jyrkistä portaista vaikeakulkuiset.

Kanavapuiston portaat on rakennettu 1900-luvun alkukymmenillä. Uudet portaat on rakennettu kotimaisesta Aurora-graniitista, mutta uudenkarheilta portaat eivät näytä. Kaikki kivimateriaali, jota vanhoista portaista purettiin, otettiin talteen ja käytettiin uudelleen. Vanhojen portaiden nupu- ja noppakivet sommiteltiin reunakiviksi ja porrastasanteille.

Ensimmäisiä askelmia reunustava vanha kivimuuri säilytettiin ennallaan, ja se yhdistyy kauniisti uusiin rakenteisiin.

Turvallisuutta talvisiin vierailuihin tuo myös portaiden alle asennettu lämmitysjärjestelmä, joka pitää portaat sulana.

 

Pitäjänmäen nuorisotalo ja kirjasto suljettu tilapäisesti

Pitäjänmäen nuorisotilan seinissä ja rakenteissa on havaittu halkeamia. Tehdyn ensiarvion perusteella halkeamat ovat sen verran poikkeuksellisia, että nuorisotalo ja sen vieressä sijaitseva kirjasto jouduttiin sulkemaan, kunnes vaurioiden laajuus saadaan arvioitua tarkemmin.

Todennäköinen syy halkeamille on katolla ollut lumikuorma, joka tullaan poistamaan kokonaisuudessaan välittömästi. Nuorisotalolle ja kirjastolle tiedotetaan tilojen käytön jatkosta heti, kun tilanne on saatu arvioitua.

Samassa rakennuksessa sijaitsevan Pitäjänmäen peruskoulun rakenne on erilainen, eikä siinä ole havaittu muutoksia. Samalla tontilla sijaitsee Päiväkoti Mestarin paviljonkirakennus. Peruskoulu ja päiväkoti pystyvät jatkamaan toimintaansa normaalisti.

Nuorisotalo ja kirjasto suljettiin välittömästi kun halkeamat havaittiin, eikä tilanteesta syntynyt vaaraa tilojen käyttäjille tai henkilökunnalle.