spinner
Jaa video
HKO - PLANET EARTH
1 h 55 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
26.03.2022

Pekka Kuusiston isännöimässä konsertti-illassa taidemusiikki ei käännä katsettaan pois, vaan pitää lujasti kädestä kotiplaneettaamme, sen kauneutta ja haavoja myötäelävästi tarkastellen.

Oudon kauniit paratiisilinnut lensivät Andrea Tarrodin sävellykseen Planet Earth -televisiosarjan inspiroimana ja Hildur Guðnadóttirin sävelmaailmat ovat tuoneet Tšernobylin ydinvoimalakatastrofin apokalyptiset tunnelmat miljoonien televisionkatsojien iholle.

Igor Stravinskylle Raamatun psalmit olivat hurmion ja haltioitumisen runoja, mutta hän löysi niiden säkeistä myös vihaa ja tuomioita, jopa kirouksia. ”Halusin antaa vastaiskun niille lukuisille säveltäjille, jotka olivat kohdelleet kaltoin näitä arvovaltaisia säkeitä käyttämällä niitä omien runollis-sentimentaalisten ’tunteidensa’ puujalkoina.”

Säveltäjä Antti Auvisen teokset ovat tiukasti ajassa kiinni. Hän uskoo, että nykyaikainen säveltäjä voi ilmaista musiikissaan näkemyksiä ympäröivästä maailmasta. Kantaesityksensä saava uusi sävellys on Helsinki-variaatiot -tilausteossarjan satoa.

PJOTR TŠAIKOVSKI
Andante cantabile jousiorkesterille

HILDUR GUÐNADÓTTIR
Vishnaja Pamyat arr. Robert Ames (ekS.)

ARVO PÄRT
Fratres viululle, jousiorkesterille ja lyömäsoittimille

ANDREA TARRODI
Paradisfåglar (ekS.)

ANTTI AUVINEN
Stabat Tiger Mater (ke.)

IGOR STRAVINSKY
Psalmisinfonia

PEKKA KUUSISTO
viulu, kapellimestari

MUSIIKKITALON KUORO

ELERIIN MÜÜRIPEAL
kuoronjohto