spinner
Jaa video
Ajankohtaista viittomakielellä joulukuussa 2023
8 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
04.12.2023

Talviuintimahdollisuuksia parannetaan Helsingissä

Helsingissä on lähes 20 talviuintipaikkaa. Kaikki halukkaat eivät ole saaneet itselleen talviuintipaikkaa tai päässeet liittymään haluamiinsa talviuintiseuroihin, koska monessa jäsenmäärät ovat täynnä. 

Helsingin kaupunki ei ylläpidä talviuintipaikkoja, mutta vuokraa ne talviuintiseuroille. Tuleviksi talviuintikausiksi Helsingin kaupunki ja helsinkiläiset talviuintiseurat uudistavat vuokrasopimuksiaan siten, että seurojen jäsenmäärää voi kasvattaa. Munkkiniemen Avantouimarit puolestaan järjestää kaikille halukkaille 5 euron kertamaksullisia talviuinteja.

Palvelukartasta löydät talviuintipaikat, ja sieltä näet uintipaikan sijainnin ja uintipaikan ylläpitäjän yhteystiedot. Talviuintipaikat vaihtelevat palveluiltaan. Joissakin on tarjolla uinnin lisäksi sauna, mutta yksinkertaisimmillaan talviuintipaikka sisältää lämpimän pukusuojan, avannon ja avantoon johtavat portaat.

 

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki paljastettiin

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki paljastettiin lauantaina 25. marraskuuta Pikkuparlamentin puistossa Helsingissä, kun presidentti Koiviston syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta. Valtioneuvosto kunnioitti muistomerkillä presidentti Koiviston muistoa ja mittavaa elämäntyötä.

Mauno Henrik Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1982–1994. Hän oli sotaveteraani, pankinjohtaja, filosofian tohtori, pääministeri ja tasavallan presidentti, joka luotsasi Suomen Euroopan unionin jäseneksi.

Valtioneuvoston kanslia on tilannut Välittäjä-teoksen kuvanveistäjä Kirsi Kaulaselta. Valtioneuvoston kanslia lahjoittaa valmiin teoksen osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa. Suomen ylin valtiojohto osallistui paljastustilaisuuteen. Tilaisuudessa puhuvat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Petteri Orpo. Paljastustilaisuus oli avoin yleisölle.

 

Helsingin VPK rakensi nykyaikaisen paloaseman Jätkäsaareen

Helsingin VPK:n toiminnassa alkoi uusi aikakausi tänä syksynä, kun se muutti uusiin ajanmukaisiin tiloihin Jätkäsaareen. Uudelle paloasemalle Messipojankuja 9:ssä mahtuu neljä paloautoa. Paloasema on rakennettu puhdas paloasema -periaatteen mukaisesti, jolla ehkäistään palokuntalaisten altistumista lialle ja syöpävaarallisille aineille, joita voi esiintyä tulipaloissa ja muissa onnettomuuksissa. Likaiset varusteet ja kalusto tuodaan ainoastaan pesuhalliin ja pestään välittömästi. Puhtaissakin paloasuissa ja harjoitusasuissa kuljetaan vain niille tarkoitetuissa pukuhuoneissa ja autotallissa.

Paloasemalla ei ole liukutankoa kuten ammattilaisten pelastusasemilla. Rakennuksessa on muita piirteitä, jotka tekevät siitä erityisesti paloaseman. Keittiön liesi esimerkiksi sammuu automaattisesti hälytyksen tullessa.

Palokunnan noin 150 jäsentä ovat kaikki mukana toiminnassa vapaaehtoisesti.

 

Helsinki suunnittelee Pikku-Finlandian siirtoa medialukion käyttöön

Pikku-Finlandia säilyy Finlandia-talon käytössä vielä peruskorjauksen valmistumisen jälkeen vuoden 2025. Sen jälkeen kaupunki kaavailee rakennuksen siirtoa Tapulikaupunkiin, jossa se palvelisi Helsingin medialukion lisätilana syksystä 2026 alkaen. 

Opiskelutilat vaikuttavat osaltaan henkilöstön ja opiskelijoiden hyvinvointiin. Toimivan ja tyylikkään lisärakennuksen saamisella on suuri merkitys lukion tulevaisuuden toiminnalle. Näin myös Pikku-Finlandian rakennuksen tarina jatkuisi alkuperäisen muunneltavuuteen ja jatkokäyttöön keskittyneen suunnitelman mukaisesti.

Siirtoa tavoitellaan toteutettavaksi viimeistään vuoden 2026 syksyllä, mutta tarkemmasta aikataulusta päätetään alkuvuodesta 2024.

 

Kaupunkilaisten rakastama Oodi täyttää viisi vuotta

Keskustakirjasto Oodi avattiin itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 2018. Viidessä vuodessa Oodi on vakiinnuttanut paikkansa Helsingin käytetyimpänä kirjastona, kirjallisuustapahtumien talona ja yhtenä kaupungin tärkeimmistä matkailunähtävyyksistä.

Keskustakirjasto Oodi oli 100-vuotislahja itsenäiselle Suomelle. Odotetut avajaiset vuonna 2018 keräsivät huimat 55 000 kävijää ja siitä käynnistyi Oodin vilkas arki. Kansainvälinen mediahuomio Oodia kohtaan oli poikkeuksellisen suurta. Miljoona kävijää tuli täyteen alle neljässä kuukaudessa, ja kymmenen miljoonan kävijän rajapyykki häämöttää alkuvuodessa 2024.

Oodista on tullut esimerkki siitä, mitä inklusiivinen avoin kaupunkitila voi parhaimmillaan olla. Oodi suunniteltiin kaupunkilaisia kuunnellen ja osallistaen, ja ihmiset ovat todella ottaneet Oodin omakseen.

Oodista on tullut paitsi käytetyin, myös Helsingin eniten lainaava kirjasto. Oodissa on tänä vuonna tehty reilut 478 000 lainaa, joka on miltei kymmenen prosenttia koko Helsingin kaupunginkirjaston lainamäärästä.