Jaa video
Ajankohtaista viittomakielellä huhtikuussa 2019
7 min
|
Katsottavissa toistaiseksi
|
Julkaistu
30.03.2019

Kampanja muistuttaa: Viemäriin heitetyt lääkkeet päätyvät Itämeren eliöihin

Itämeren vesieliöistä, kuten sinisimpukoista ja kaloista, on löydetty lääkejäämiä, joiden on todettu haittaavan eliöiden lisääntymistä. Lääkkeetön Itämeri -kampanjassa kannustetaan helsinkiläisiä viemään vanhat ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin sen sijaan, että ne heitettäisiin viemäriin tai roskiin. 

Suomessa arviolta jopa 100–200 tuhatta kiloa lääkejätettä päätyy vuosittain roskiin tai viemäriin.Helsingissä viemäriin joutuneet lääkkeet kulkeutuvat Viikinmäen tai Suomenojan jätevedenpuhdistamoihin. Molemmilla puhdistamoilla on tarkat ympäristövaatimukset, ja niissä poistetaan tehokkaasti jäteveden sisältämät ravinteet. Jätevedenpuhdistamoja ei ole kuitenkaan suunniteltu poistamaan lääkejäämiä. Älä siis heitä lääkkeitäsi viemäriin vaan vie ne apteekkiin.

Maailman ensimmäinen jokasään robottibussi Gacha ajoi neitsytmatkansa Helsingissä

Ensimmäinen säällä kuin säällä kulkeva robottibussi Gacha julkistettiin 8. maaliskuuta Helsingissä. Ilman kuljettajaa liikkuva bussi on suomalaisen Sensible 4:n ja japanilaisen Mujin yhteistyön tulos. 

Gacha ajoi neitsytmatkansa Helsingissä Kansalaistorilla keskustakirjasto Oodin edustalla. Robottibussi alkaa kyyditsemään ihmisiä Espoossa huhtikuussa. Gacha tullaan näkemään myöhemmin tänä vuonna myös Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Vantaalla. Tavoitteena on, että vuoden 2021 aikana autonomiset bussit olisivat osa julkista liikennettä. 

Gacha ei muistuta perinteistä linja-autoa. Siinä ei ole erillistä tilaa kuljettajalle. Erityisen Gachasta tekee se, että siinä ei ole perinteistä etu- ja takapäätä, vaan se pystyy kulkemaan molempiin suuntiin. 

Vyöhykkeet korvaavat kuntarajat joukkoliikenteessä 27. huhtikuuta

Helsingin seudun joukkoliikenteen lippujen hinnoittelu muuttuu 27. huhtikuuta. Silloin tulevat voimaan uudet vyöhykkeet, jotka korvaavat kuntarajoihin perustuvat lippualueet. Sisäiset, seutu- ja lähiseutuliput jäävät historiaan, ja lippu ostetaan vyöhykkeille A, B, C ja D.

Uusien vyöhykkeiden ansiosta korkeat hintaportaat kuntien rajoilta poistuvat. Uusilla lipuilla on laajemmat matkustusalueet ja kerta- ja arvolipuilla pidemmät vaihtoajat kuin nykyisessä järjestelmässä.

Reittiopas ja HSL-sovellus näyttävät reitin lisäksi, minkä lipun reitille tarvitsee. Vihreä matkakortti täytyy vaihtaa uuteen siniseen HSL-korttiin tai HSL-sovellukseen ennen huhtikuun 27. päivää, sillä vihreällä kortilla ei voi matkustaa uusilla vyöhykkeillä. 

Tasa-arvopalkinto nostaa esiin varhaiskasvatuksen palkkatilanteen

Helsingissä juhlittiin tasa-arvon ja Minna Canthin päivää julkistamalla kaikkien aikojen ensimmäinen Helsingin tasa-arvopalkinnon saaja. Kaupungin tasa-arvotoimikunnan myöntämän tunnustuspalkinnon sai Ei leikkirahaa -kansanliike, jonka tavoitteena on varhaiskasvattajien palkkauksen nostaminen. 

Vuosi sitten perustettu Ei leikkirahaa -liike on kerännyt taakseen suuren joukon varhaiskasvatuksen ammattilaisia, palvelun käyttäjiä, asiantuntijoita ja tukijoita. Se on onnistunut nostamaan julkiseen keskusteluun paitsi naisvaltaisen varhaiskasvatusalan matalan palkkauksen, myös muita tärkeitä tasa-arvoteemoja, kuten työelämän sukupuolittuneisuuden sekä varhaiskasvatuksen merkityksen varsinkin naisten työssäkäynnin mahdollistajana. Tasa-arvopalkinnon saajan julkisti Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Keskustakirjasto Oodin miljoonan kävijän raja meni rikki 26.3.

Helsingin keskustakirjasto Oodi avautui 5.12.2018 eli talo on ollut avoinna yleisölle neljä kuukautta. Oodi on saavuttanut suuren suosion, sillä jo 26.3.2019 Oodin ovista astui sisään miljoonas kävijä. 

Oodissa on sen avaamisen jälkeen tehty jo noin 9 000 uutta kirjastokorttia. Oodissa on keskimäärin 9 000 käyntiä päivässä. 

Oodi on suunniteltu kokonaiselämykseksi, jossa elävä helsinkiläinen kaupunkilaisarki kohtaa modernin arkkitehtuurin. Oodi muodostuu kolmesta erityyppisestä ja tunnelmaltaan erilaisesta kerroksesta. Tilat ovat kaikkien vapaassa käytössä aamuvarhaisesta iltamyöhään.