Julkaistu: 04.05.2019
Katsottavissa: Toistaiseksi
Ajankohtaista viittomakielellä toukokuussa 2019

Lokit palasivat pesimäpaikoilleen

Lokit ovat palanneet pesimäpaikoilleen: pääosin saariston lintuluodoille, mutta suurin joukoin myös kaupungin katoille. Lokkien pesintä aiheuttaa joskus ihmisille haittaa. Lintujen ulosteet tahrivat rakennuksia ja autoja. Kesällä emolintujen poikaspuolustus aiheuttaa uhkaavan tuntuisia tilanteita. 

Helsingin kaupungin alueella tavataan useita lokkilajeja, joista neljä pesii katoilla: harmaalokki, kalalokki, selkälokki ja merilokki. Kalalokki ja selkälokki ovat rauhoitettuja ympäri vuoden. Kaikki linnut, myös niiden munat ja poikaset, ovat rauhoitettuja eteläisessä Suomessa pesimäaikaan 10.3.–31.7. Silloin pesinnän tahallinen häiritseminen on kielletty luonnonsuojelu- ja metsästyslainsäädännön perusteella. Erityisen hankalissa tapauksissa voi lintujen karkottamiseksi hakea poikkeuslupaa.

 

Ihana Helsinki -festivaali saa pääkaupungin puhkeamaan kukkaan 23.-26.5.

Kaupunkifestivaali Ihana Helsinki kukkateoksineen puhkeaa toukokuussa kukkaansa kahdeksatta kertaa kaupungin ydinkeskustassa. Sen monipuolinen tarjonta kukoistaa torstaista 23.5. lähtien aina sunnuntaihin 26.5. asti. 

Ihana Helsingin tunnistaa kukista. Kierrettävä kukkateosnäyttely on tapahtuman tunnusmerkki. Näyttelyssä on tänä vuonna 27 uniikkia kukkateosta, jotka levittäytyvät ydinkeskustassa aina Katajanokan Rakkaudensillalta Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan saakka. Kierrettävän kukkateosnäyttelyn voi kulkea kerralla läpi tai valita itselle sopivan reitin teokselta toiselle. Muun muassa Espan puistossa ja mukana olevissa museoissa järjestetään Ihana Helsingin aikana oheistapahtumia. Helsinki on ihana! 

Tapahtumaan on ilmoittautunut mukaan jo yli 80 toimijaa ydinkeskustan alueelta; mukana on myymälöitä, kauppakeskuksia, kahviloita, ravintoloita, hotelleja, museoita ja keskustan kauppahallit.

 

Pyörällä liikkuville suositellaan Hämeentien työmaan kiertämistä

Helsingin kaupunki, Destia ja Helsingin Polkupyöräilijät ry suosittelevat pyöräliikenteelle Hämeentien työmaan kiertämistä. 

Hämeentiellä on kadun peruskorjauksen vuoksi Hakaniementorin ja Kurvin välillä erittäin ahtaat kaistat. Pyöräily Hämeentien ajoradalla on sallittua myös remontin aikana, mutta pyöräilijän ohittaminen on busseille monin paikoin mahdotonta. Hämeentiellä kulkee päivittäin noin 3000 bussia. Paras työmaan kiertävä Hämeentien suuntainen yhteys on Sörnäisten rantatie. Turvallisin pyöräliikenteen reitti Hämeentien poikki työmaan aikana puolestaan kulkee totutun Haapaniemenkadun ja Viidennen linjan sijaan Vetehisenkujan ja Neljännen linjan kautta. Poikkeusreitit on opastettu.

Jos liikkuu Hämeentietä pitkin pyörällä, on muistettava että jalkakäytävällä ajaminen on kiellettyä. Peruskorjauksen yhteydessä Hämeentielle rakennetaan pyörätiet. Remontti valmistuu loppuvuonna 2020.

 

Innovaatiokisalla ratkaisuja Helsingin lumen käsittelyyn

Helsingin lumen käsittelyn innovaatiokilpailu on ratkennut. Kilpailun kärkeen yltäneet ratkaisut tähtäävät muun muassa lumen kuljetuksen tarpeen pienentämiseen, varastoinnin tehostamiseen ja mereen kaatamisen ympäristöhaittojen vähentämiseen. 

Helsingissä kuljetetaan lunta keskimäärin 50 000 kuormaa talvessa kaupungin lumenvastaanottopaikoille. Se tarkoittaa yhteensä lähes miljoonan kilometrin matkaa kuorma-autolla. Lumen mukana roskia ja epäpuhtauksia kulkeutuu myös Itämereen. 

Helsinki tavoitteli This is a Snow Problem -kilpailulla uusia ideoita ja yhteistyökumppaneita lumen käsittelyn eri vaiheiden tehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden parantamiseen. Korkeimmat pisteet sai mittausjärjestelmiä tuottava Sensmet Oy, jonka ratkaisu mittaa lumen käsittelystä syntyvää vettä reaaliaikaisesti. Näin syntyvä massadata ja sen analyysi antavat tietoa siitä, miten, missä ja milloin lunta tulisi käsitellä ja sulattaa.

This is a Snow Problem -kilpailun kautta saadut ideat ja innovaatiot ovat niin lupaavia, että niitä kehitellään ja kokeillaan edelleen.

 

Ilmastonmuutoksen ja kestävän kehi­tyksen ratkaisut löytyvät kaupungeista

Helsingin kaupungin järjestämän Helsinki Symposiumin teemat liittyivät kaupunkipolitiikkaan. Toista kertaa järjestettävän Symposiumin teemat liittyivät tänä vuonna enimmäkseen ilmastonmuutoksen torjuntaan ja kestävän kehityksen edelläkävijyyteen.

Symposiumin yhteydessä julkaistiin ”Kaupungit ratkaisevat” -julkaisu, jossa todetaan, että kaupunkien toimivimmat käytännöt tuovat ratkaisuja ihmiskunnan suurimpiin haasteisiin.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori totesi, että ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste. Kaupungeilla on suuri globaali vastuu kestävän kehityksen kiperimpien pulmien ratkaisussa.

Vuoden 2019 Helsinki Symposium –julkaisu kertoo kaupunkien roolista sekä toimenpiteistä, joita kaupungeilta ilmastonmuutoksen torjunnan ja kestävän kehityksen edelläkävijöinä odotetaan. Julkaisussa eturivin suomalaiset tutkijat pureutuvat kaupunkien mahdollisuuksiin yhdessä etsiä yhä kestävämpiä arjen ratkaisuja niin liikenteessä, energiatuotannossa kuin rakentamisessa. Helsingin strategisena tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.