Julkaistu: 04.08.2019
Katsottavissa: Toistaiseksi
Ajankohtaista viittomakielellä elokuussa 2019

Ugo Rondinonen näyttely tulossa Taidehalliin

Sveitsiläisen taiteilijan Ugo Rondinonen näyttely "Everyone gets lighter" avaa Helsingin Taidehallin syyskauden. Se on ensimmäinen Ugo Rondinonen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa, ja näyttelyssä on totuttuun tapaan viittomakielisiä opastuskierroksia. 

Ugo Rondinone työskentelee veistoksen, maalauksen, äänen, videon ja valokuvan keinoin. Teoksissa yhdistyvät käsitetaiteen ja pop-taiteen elementit sekä taiteilijan kiinnostus arkisiin asioihin, johon usein liittyy eksistentiaalinen, pohdiskeleva ulottuvuus. Näyttelyn keskiössä nähdään meditatiivinen "Vocabulary of solitude" -installaatio. Se muodostuu passiivisissa asennoissa olevista klovneista. Yksi näyttelyn teoksista muodostuu tilasta, jonka seinät on kauttaaltaan vuorattu lasten tekemillä sateenkaaripiirustuksilla. Teoskokonaisuuteen on osallistunut yli tuhat suomalaista koululaista.

Ugo Rondinone "Everyone gets lighter" 17.8.–17.11.2019.

 

Helsinki luovutti kestävän kehityksen raporttinsa YK:lle ensimmäisenä eurooppalaiskaupunkina

Helsinki luovutti Agenda 2030 -seurantakokouksen yhteydessä kesäkuussa valmistuneen kestävän kehityksen raporttinsa ensimmäisenä eurooppalaisena kaupunkina YK:lle 18.7. Pormestari Jan Vapaavuori puhui YK:ssa raportin luovutuksen yhteydessä.

YK:n korkean tason kestävän kehityksen poliittinen foorumi (High Level Political Forum on Sustainable Development, HLPF) järjestettiin New Yorkissa 9.–19.7.2019. HLPF on YK:n tärkein kestävää kehitystä käsittelevä kokous, ja se arvioi maailmanlaajuista edistymistä YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n tavoitteiden saavuttamiseksi. Vuonna 2015 käynnistynyt toimintaohjelma Agenda 2030 tavoittelee äärimmäisen köyhyyden poistamista ja kestävää kehitystä, jossa otetaan tasavertaisesti huomioon ympäristö, talous ja ihminen. 

Helsinki sitoutui syyskuussa 2018 vapaaehtoiseen kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoraportointiin YK:lle, New Yorkin jälkeen toisena kaupunkina maailmassa. Raportin tuloksista selviää, että Helsingin kaupunkistrategian sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteet sopivat hyvin yhteen. Lisäksi Helsingissä on jo toteutettu tai on meneillään useita toimenpiteitä, jotka edistävät YK:n tavoitteita. Raportin tuloksia käytetään myös tukena kaupungin toiminnan suunnittelussa tulevaisuudessa.

Suomen painopisteitä foorumissa olivat koulutus, osaaminen ja tulevaisuustaidot sekä niiden yhteys kestävään kehitykseen. 

 

Linnanmäellä vietettiin Vuoristoradan 68-vuotisjuhlia

Lintsin klassikko, Vuoristorata vietti syntymäpäiviään lauantaina 13. heinäkuuta. Puinen Vuoristorata on ollut Linnanmäen suosituin laite vuodesta 1951. Vuoristoradan pisin lasku on 48 metriä pitkä ja kestää noin 3 sekuntia. Jarrutuksesta matkan aikana vastaa jarrumies. 

Vuoristorata pidettiin alussa niin hurjana, että ensimmäiset jarrumiehet palkattiin armeijan lentäjien joukosta. Nykyään jarrumiehet tulevat monelta alalta. Vuoristorata pyörii noin 47 000 kierrosta kesän aikana.

 

EU-puheenjohtajakausi avattiin iloisissa tunnelmissa Töölönlahdella

9.7. vietettiin rentoa puistojuhlaa Töölönlahdella Suomen EU-puheenjohtajakauden alkamisen kunniaksi. Koko päivän kestävään puistojuhlaan virtasi tuhansia kävijöitä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Suomelle tärkeä kestävyyden teema kulki läpi koko tapahtuman.

Kestävyyttä ilmensivät niin ohjelmanumerot kuin tapahtumapisteetkin, kuten nuorten ekokahvila, Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen materiaalia käyttävä keppihevostyöpaja sekä EU-teltan biohajoavat glitter-kasvomaalaukset. 

Näkyvimmin kestävyyden ajatus tuli esille Plastic Mama -taideteoksen kautta. Kierrätysmuovista rakennettu valtava kolmekymmentä metriä leveä ympäristötaideteos oli taiteilija Kaisa Salmen kannanotto maapallon tilaan. Taiteilija puhutteli yleisöä teoksen huipulta kymmenen tunnin ajan.

 

Japanin kruununprinssi Akishino tutustui Fallkullan tilan kotieläimiin ja torielämään

Japanin kruununprinssipari Akishino vieraili Suomessa heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Vierailun Helsingin osuuden aikana kruununprinssi tutustui muun muassa Fallkullan kotieläintilaan ja Kauppatoriin.

Japanin keisarillinen perhe on tunnettu kiinnostuksestaan biologiaa ja eläimiä kohtaan, ja myös Akishino halusi vierailullaan nähdä eläimiä kotieläintilalla. Akishinoa kiinnostivatkin Fallkullan tilalla erityisesti kanat, sillä hän on opiskellut Oxfordin yliopistossa eläintieteitä ja tutkinut juuri kanojen kesyttämistä kotieläimiksi.

Vierailun tarkoituksena oli yleisesti edistää Suomen ja Japanin suhteita ja juhlistaa Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden 100-vuotista historiaa. Kruununprinssipari tapasi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion Kultarannassa.

Suomen vierailu oli osa kruununprinssi Akishinon ensimmäistä ulkomaanvierailua uudessa tehtävässään. Hänestä tuli kruununprinssi huhtikuussa isänsä keisari Akihiton luovuttua vallasta. Japanin uusi keisari on Akishinon isoveli Naruhito.