Julkaistu: 24.02.2020
Katsottavissa: Toistaiseksi
Helsingin kaupunginvaltuuston kyselytunti tulkataan viittomakielelle

Kyselytunti järjestetään kaupunginvaltuuston kokouksen yhteydessä keskiviikkona 26.2. Kokous alkaa klo 18.00.

Perinteisesti valtuuston kokoukset käydään virallisilla kielillä suomeksi ja ruotsiksi. Valtuutettujen aloitteesta on päätetty järjestää kokeilu kyselytuntien viittomakielisestä tulkkauksesta.

Kyselytunteja järjestetään valtuuston kokousten yhteydessä säännöllisesti. Niiden aikana käsitellään valtuutettujen esittämiä kysymyksiä pormestarille ja apulaispormestareille. Pormestari tai apulaispormestarit esittävät vastauksen suullisesti ja valtuusto voi keskustella aiheesta. Kyselytunnin aikana käsitellään kahdesta kolmeen kysymystä, joiden aiheet ovat ajankohtaisia helsinkiläisiä kiinnostavia aiheita pormestarikunnan toimialoihin liittyvissä asioissa.

Valtuutettu Said Ahmed Suldaanin (vas) ja 28 muun kaupunginvaltuutetun allekirjoittama aloite valtuuston kokousten viittomakielisestä tulkkauksesta käsiteltiin valtuustossa syksyllä 2019. Nyt järjestettävä viittomakielelle tulkattu kyselytunti on kokeilu. Tavoitteena on jatkaa kokeilua myös syyskaudella. Kokemusten perusteella puntaroidaan mahdollisuuksia viittomakielisen tulkkauksen järjestämiseen säännöllisesti.

Helsinkikanavalla suora lähetys, yleisölehteri avoinna kaupunkilaisille

Viittomakielelle tulkattu kyselytuntia voi seurata Helsinkikanavalla suorana lähetyksenä tai tallenteena. Valtuuston kokouksia voi seurata myös paikan päällä yleisölehteriltä, jonne on esteetön sisäänkäynti osoitteesta Sofiankatu 3 (kartalla), sisäpihan kautta. Yleisölehterille pääsee noin 30 minuuttia ennen kokouksen alkua ja sieltä voi poistua ja sinne voi saapua vapaasti kokouksen aikana.  

Kaupunginvaltuuston kokous 26.2.2020 alkaa klo 18. Kyselytunti järjestetään heti kokouksen alussa. Kokouksen esityslista julkaistaan torstaina 20.2. kaupunginvaltuuston sivustolla kohdassa Uusimmat esityslistat ja pöytäkirjat. Kyselytunnin kysymykset julkaistaan kokouspäivänä. 

Viittomakielellä myös kaupungin ajankohtaiskooste 

Viittomakielisillä on mahdollista saada tietoa helsinkiläisten palveluista pääkaupunkiseudun yhteisellä viittomasivustolla. Viittomakielinen ajankohtaiskooste ilmestyy kerran kuukaudessa. Koosteen aiheet valitsee kuurojen yhteisöön kuuluva henkilö. Ajankohtaiskooste jaetaan Helsinki-kanavan ja viittomasivuston kautta ja siitä uutisoidaan myös kaupungin verkkosivuilla Hel.fi:ssä.