Suoraan sisältöön
Katsottu: 6

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä tammikuussa 2015

Helsinki nousi kansainvälisten urheilukaupunkien listalla

Helsinki nousi vahvasti Sportcalin julkaisemalla Global Sport Cities 2014 -listalla saavuttaen 17. sijan. Kyseessä on kansainvälinen vertailu, jossa mitataan kaupunkien aktiivisuutta ja osaamista urheilun arvokilpailujen järjestämisessä.

Helsinki nimettiin tutkimuksen perusteella vuoden kovimmaksi nousijaksi, sillä kaupunki kipusi listalla peräti 11 sijaa aiempaa ylemmäksi.

Tutkimuksessa oli mukana yli 600 kaupunkia 78 maasta ja tarkasteluajanjaksona olivat vuodet 2009-2020. Listauksen kärkeen sijoittuivat Lontoo, Moskova ja Tokio. Pohjoismaista aktiivisin kaupunki oli Kööpenhamina kuudella kisaisännyydellään.

Helsingin tuoreimpien uusien kisaisännyyksien joukkoon kuuluu taitoluistelun MM-kilpailut vuonna 2017. Helsingissä järjestetään myös voimistelun suurtapahtuma Gymnaestrada ensi kesänä.

Lumileopardinpennut telmivät nettikameran ruudulla

Korkeasaaren lumileopardinpentuja voi nyt seurata nettikameran välityksellä. Kamera näyttää ison siivun emon ja neljän lumileopardinpennun tarhasta sekä niiden suosimat lepäilypaikat. Kuva näkyy valoisaan aikaan sekä ilta- ja aamuhämärissä, talvella noin klo 8.30-16. Varmimmin lumileopardit ovat liikkeellä iltapäivisin.

Uteliaat kahdeksan kuukauden ikäiset lumileopardit ovat ottaneet koko tarhan leikkikentäkseen. Oman emon lisäksi naapuritarhan uroslumileopardi ja ikkunoiden takana kurkistelevat eläintarhan vieraat saavat niiltä runsaasti huomiota. Kaksi pennuista on naaraita ja kaksi uroksia. Neloset ovat harvinaisia lumileopardeilla – Korkeasaaressa on syntynyt sellaiset vain kerran aiemmin, 34 vuotta sitten.

Lumileopardikamera löytyy osoitteesta www.korkeasaari.fi/lumileopardikamera. Kamerasta voi myös selata viimeisten 24 tunnin tapahtumat.

Helsingissä on vuodenvaihteessa noin 621 600 asukasta

Helsingissä asuu vuodenvaihteessa vakituisesti noin 621 600 asukasta, arvioi Helsingin kaupungin tietokeskus. Asukasluvun kasvun ennakoidaan olevan 8 900 henkeä. Syntyneiden määrän (6 900) ennakoidaan kasvaneen edelleen enemmän kuin kuolleiden määrän (5 050).

Muuttoliikkeen arvioidaan kasvattavan Helsingin väkilukua reilulla 7 000 hengellä. Määrä on 200 henkeä enemmän kuin vuonna 2013.

Kotimaan muuttovoiton arvioidaan olevan 3 800 henkeä, mikä on 200 henkeä vähemmän kuin edellisvuonna. Muista Suomen kunnista Helsinkiin muutti 32 900 henkeä ja muualle Suomeen muuttajia oli noin 29 100. Tulijoiden määrä pysyi lähes edellisen vuoden tasolla, mutta lähtömuuttojen määrä kasvoi.

Ulkomailta saatu muuttovoitto oli noin 3 250 henkeä, 450 henkeä enemmän kuin viime vuonna. Maahanmuuttojen (7 800) määrä kasvoi enemmän kuin maastamuuttojen määrä.

Viralliset kunnittaiset väkilukutilastot vuodenvaihteesta julkaistaan maaliskuussa.

Koulunkäyntiavustajista ei säästetä erityisopetuksessa

Opetuslautakunta päätti kokouksessaan 16. joulukuuta opetusviraston vuoden 2015 tulosbudjetista.
Verrattuna lautakunnan keväällä hyväksymään talousarvioesitykseen nyt hyväksytyssä tulosbudjetissa määrärahojen käyttöä on kohdennettu seuraavalla tavalla:
• Iltapäivätoiminnan tarjontaa ei vähennetä kuluvaan vuoteen verrattuna.
• Peruskoulujen ja lukioiden laskennallisia tuntiresursseja on lisätty.
• Peruskouluissa voidaan palkata sijainen opettajille ja avustajille jo ensimmäisenä poissaolopäivänä. Sijaisten palkkaamisessa noudatetaan kuitenkin harkintaa kaupunginhallituksen ohjeiden mukaisesti.
• Koulunkäyntiavustajaresursseja on lisätty siten, ettei säästöjä kohdenneta erityisopetukseen. Lisäksi avustajaresursseja on lisätty harkinnanvaraiseen avustamiseen.
• Ruotsinkielisen päivähoidon määrärahoja on lisätty kaupunginhallituksen edellyttämällä tavalla.
• Koulujen eriarvoistumisen estämiseksi tarkoitetun positiivisen diskriminaation määrärahoja on lisätty.
• Tulosbudjettiin varataan erillistä rahoitusta lasten ja nuorten Ruuti-osallisuushankkeeseen.

Opetusviraston määrärahat kasvavat ensi vuonna 14,5 miljoonaa euroa eli 2,2 % tämän vuoden tulosbudjettiin verrattuna. Oppilas- ja opiskelijamäärä kasvaa 2,2 %.

Hyväksyessään kaupungin vuoden 2015 talousarvioesityksen kaupunginvaltuusto lisäsi opetusviraston määrärahoihin 7 miljoonaa euroa ja edellytti samalla, että hallinnosta ja tukipalveluista säästetään lisää 0,8 miljoonaa euroa.

Tarkempaa tietoa päätöksistä saa lautakunnan kokouksen päätöstiedotteesta: www.hel.fi/www/opev/fi/paatoksenteko/opetuslautakunta/pikatiedotteet

Ansio-kurssilla opastetaan nuoria työnhakuun

Nuorille järjestettävät Ansio-kurssit tarjoavat arvokasta tietoa työelämästä ja hyviä vinkkejä kesätyön hakuun. Kurssilla mm. opastetaan työhakemuksen kirjoittamisessa, harjoitellaan työhaastattelutilannetta, ja kerrotaan nuoren työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista työelämässä.

Kursseja järjestetään eri puolilla Helsinkiä ja Espoossa. Kurssille voivat hakea kaikki kesään 2015 mennessä 15 vuotta täyttäneet, alle 18-vuotiaat nuoret. Kurssiin sisältyy kaksi kurssikertaa sekä 12 tuntia harjoittelua kuukauden aikana.
Ilmoittautuminen kevään 2015 kursseille on alkanut osoitteessa duunisauma.munstadi.fi/ansio. Kevään ensimmäinen kurssi käynnistyy lauantaina 10.1.2015.

Kurssin päätteeksi nuori saa Ansio-todistuksen, josta voi olla hyötyä työnhaussa. Kurssi on osallistujille maksuton.
Kurssin järjestää Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus yhteistyössä HOK-Elannon kanssa.

Valofestivaalilla nautitaan taiteesta ulkona

Valofestivaali Lux Helsinki järjestetiin jo seitsemättä kertaa sunnuntaista torstaihin 4.–8. tammikuuta. Taideteoksia nähtiin yhteensä 13 paikassa ympäri Helsingin keskustaa Torikortteleiden sisäpihoilta Finlandia-talolle asti. Kaikkiaan oli mukana 17 yksittäistä teosta.

Jo kolmena vuonna tapahtumassa nähty, huippusuosittu Fire Circus Walkea toteutti tanssia ja tulisirkusta yhdistävän esityksen Senaatintorille suomalais-berliiniläisen työryhmän voimin.

Festivaali tuo taiteen gallerioista ja museoista ulos kaupunkitilaan. Teoksia toteuttavat kiinnostavimmat valo- ja mediataiteilijat sekä äänisuunnittelijat Suomesta, Saksasta, Ranskasta, Belgiasta ja Japanista. Teokset ovat nähtävillä pääsääntöisesti päivittäin kello 17–22, jolloin niihin voi tutustua tauotta. Vain Fire Circus Walkean tulishow'lla on tarkat esitysajat. Festivaali sisältää myös oheisohjelmaa. Valofestivaaliin on vapaa pääsy. Festivaalin järjestää Helsingin kaupunki. Lux Helsinki 2015 juhlistaa Helsingin valotapahtumien 20-vuotista historiaa. Festivaali on osa YK:n kansainvälistä Valon vuotta 2015.

Lisää aiheesta: www.luxhelsinki.fi