Suoraan sisältöön
Katsottu: 15

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä helmikuussa 2015

Helsinki hyväksyi keskustakirjaston - rakentaminen saa alkaa

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskustakirjaston hankesuunnitelman äänin 75 - 8. Päätös sisältää luvan rakentamisen aloittamiseen. ”Keskustakirjasto on nyt totta. Käynnistämme kilpailutukset mahdollisimman pian, jotta pääsemme syksyllä rakentamaan”, sanoo sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Valtio on sitoutunut hankkeen rahoittamiseen 30 miljoonan euron osuudella. Rakennuksen kustannukset ovat 96 miljoonaa euroa. Hankkeen kokonaishinta on 98 miljoonaa euroa.

Keskustakirjastosta suunnitellaan kansalaistila, joka on digitaalisen tiedon ja monipuolisen tekemisen keskus. Palvelujen ja toimintojen suunnittelua jatketaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Keskustakirjasto on nimetty Suomen itsenäisyyden juhlavuoden merkkihankkeeksi.

 

Malmin sairaalan muistohuone siunattiin

Malmin uusittuun päivystyssairaalaan rakennettiin remontin yhteydessä erillinen muistohuone. Omaiset voivat jättää huoneessa arvokkaat hyvästit vainajalle. Muistohuone on suunniteltu yhteistyössä eri uskontokuntien kanssa.

Viime viikolla järjestetyssä käyttöönottotilaisuudessa piispa Irja Askola siunasi muistohuoneen. Tilaisuudessa olivat läsnä myös metropoliitta Ambrosius, Suomen Islamilaisen Neuvoston varapuheenjohtaja Pia Jardi, Malmin seurakunnan kirkkoherra Pertti Simola sekä Malmin päivystyssairaalan johtajalääkäri Mia Laiho.

 Ajatus muistohuoneen rakentamisessa on ollut se, että hyvä hoito ei pääty kuolemaan.
- Se, miten kohtelemme vainajaa, kertoo omaa viestiään kokonaisvaltaisesta hoitotyöstä, sanoi sairaalapastori Marko Mattila. Malmin sairaalassa toivotaan, että myös viimeinen hetki olisi mahdollisimman lämmin ja tunnelmallinen, vaikka tilanne muuten olisikin hyvin raskas.

 

Kaikille avoin masennuksen omahoito-ohjelma julkaistu

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS tuottama Mielenterveystalo.fi–nettipalvelu on julkaissut omahoito-ohjelman joka on suunnattu masennusoireista kärsiville henkilöille.

Masennuksen omahoito-ohjelma tarjoaa tietoa masennuksesta, ja työkaluja siitä selviytymiseen. Käyttäjä voi käydä koko omahoito-ohjelman läpi tai valita sopivimmat työkalut sen mukaan, mitkä tuntuvat hyödyllisiltä. Ohjelmaa voi käyttää itsenäisesti, tai hyödyntää sitä jo olemassa olevan tuen/hoidon tukena. Ohjelmaa voi käyttää vaikka ei olisikaan masennuksen diagnoosia. Masennuksen omahoito-ohjelmassa käytetyt menetelmät perustuvat tutkittuun tietoon.
Katso: www.mielenterveystalo.fi/masennuksenomahoito

 

Koiravero on viime vuodelta 50 euroa

Koiravero vuodelta 2014 on 50 euroa. Lasku lähetetään koiranomistajalle toukokuun 2015 loppuun mennessä. Koiranomistajan on tehtävä koirasta ilmoitus Helsingin kaupungin taloushallintopalveluun (Talpa) viimeistään helmikuussa 2015, jos edellisvuoden aikana:
- koiran pysyvä pitopaikka on muuttunut,
- koira on luovutettu uudelle omistajalle tai koira on kuollut tai
- koiranomistaja ei aikaisemmin ole ilmoittanut koiraansa Helsingin kaupungin taloushallintopalveluun.

Koirailmoituksen ja muutosilmoituksen voi kätevästi tehdä kaupungin sähköisessä asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.hel.fi, jossa ilmoitus löytyy Eläimet-sivulta.
Ilmoituksen voi tehdä myös lähettämällä lomakkeen kirjeitse, faksitse tai sähköpostitse.

 

E-kirjojen lainaus kaksinkertaistui HelMet-kirjastossa

E-kirjoja lainattiin viime vuoden aikana yhteensä 93 850 kertaa pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastossa. Se on kaksinkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna.

Teoksiakin oli tarjolla noin 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013. E-kirjoja on tarjolla HelMet-kirjastossa nyt vajaat 5 000 eri teosta. Myös lukuoikeuksien eli lisenssien määrä kasvoi peräti 50 prosenttia. Yksi lukuoikeus vastaa painetun kirjan yhtä nidettä eli fyysistä kappaletta.

Painettuja kirjoja enemmän e-kirjat kiertävät nopeammin uudelleen lainattaviksi, koska e-kirjan laina-aika on korkeintaan 14 päivää. Lisäksi e-kirja palautuu kirjastoon automaattisesti laina-ajan päätyttyä.

E-kirjojen läpimurtoa odotellaan vielä, mutta HelMet e-kirjaston kokoelma kasvaa koko ajan.
HelMet-e-kirjastoon voi esittää toiveita uusista kirjoista.

 

Helsingin yliopiston metroasemaa juhlittiin

Kaisaniemen metroasema nimettiin Helsingin yliopistoksi tammikuussa 2015. Ruotsiksi nimi on Helsingfors universitet ja englanniksi University of Helsinki. Nimenmuutoksesta päätti Helsingin kaupunginhallitus huhtikuussa.

Yliopistolle kulkee päivittäin suuri määrä ihmisiä, joista monet ovat kansainvälisiä vieraita, opetushenkilökuntaa ja opiskelijoita. Siksi on tärkeää, että yliopistoa lähinnä oleva metroasema on helppo tunnistaa nimestään.
Metroaseman nimikylttien uudistaminen käynnistyi tammikuun alkupuolella, ja samaan aikaan vaihdetaan metron asemakuulutukset sekä HSL:n metroinfo-julisteet asemilla ja metrohaarukat asemilla ja metrojunissa. Uuden nimen päivittäminen kaikkeen painettuun materiaaliin vie aikansa, joten ylimenokauden aikana on näkyvillä molempia nimiä.

Helsingin yliopisto viettää ensi vuonna 375-vuotisjuhlavuottaan. Helsingin kaupunki luovuttaa metroaseman uuden nimen lahjana yliopistolle, joka on kaupungille tärkeä yhteistyökumppani.

 

Helsingin satamassa kävi taas ennätysmäärä matkustajia

Helsingin sataman matkustajaliikenteessä tehtiin jälleen uusi ennätys: laivamatkustajia satamissa oli viime vuonna kaikkiaan 10,9 miljoonaa. Tavaraliikenne taas kasvoi kolme prosenttia edeltävään vuoteen nähden.

Kasvua matkustajliikenteessä oli vajaat 2 prosenttia vuoden takaiseen. Ylivoimaisesti suosituin matkailukohde oli Tallinna. 75 prosenttia Helsingin sataman matkustajista matkasi Tallinnan linjalla.

Kansainvälinen risteilyliikenne viime vuoden aikana oli varsin vilkasta: 260 aluskäyntiä toi 420 000 matkustajaa Helsinkiin. Satamassa kävi vuoden aikana 8 000 alusta, keskimäärin 22 käyntiä päivässä.