Suoraan sisältöön
Katsottu: 5

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä maaliskuussa 2015

Helsinki suojelee kaupunginteatterin

Kaupunginvaltuusto päätti suojella Helsingin kaupunginteatterin ja sen piha-alueet sekä ympäröivän puiston. Kyseessä on valtakunnallisesti merkittävä aluekokonaisuus ja teatterirakennus kuuluu modernin arkkitehtuurin merkkiteoksiin, päätöksessä sanotaan.

Vuonna 1967 valmistuneen teatterirakennuksen on suunnitellut arkkitehti Timo Penttilä. Teatteri suojellaan myös sisätiloiltaan. Hyväksytty kaava mahdollistaa myös pienen lisärakentamisen. Kaupunginteatteri sijaitsee Kallion kaupunginosassa Linjoilla.

Palvelukartan uusi versio kertoo esteettömät reitit

Helsingin palvelukartta kertoo mitä julkisia palveluja Helsingissä on tarjolla ja miten niihin pääsee. Kartta avattiin vuonna 2008 ja se laajeni koko pääkaupunkiseudun kattavaksi 2011.

Palvelukartan kehitteillä oleva uusi versio yhdistää palvelukartan ja Reittioppaan tiedot toimipisteiden esteettömyystietoihin. Käyttäjä voi valita haluaako matkustaa jalan, pyörällä, joukkoliikenteellä vai yksityisautolla. Reitti näkyy kartalla, missä näkyvät myös meneillään olevat katutyöt.

Käyttäjä voi valita kartalta esteettömyysnäkökulman. Kun valitsee ovatko mukana lastenrattaat, liikkuuko rollaattorilla vai pyörätuolilla, tai onko käyttäjällä näkö- tai kuuloesteitä, saa näkyviin mahdolliset puutteet reitin esteettömyydessä.
Kartan ulkoasussa on pyritty selkeyteen ja siihen että kartta olisi käytettävissä myös matkapuhelimella. Kartan OpenStreetMap -pohjaa on rikastettu pääkaupunkiseudun kuntien omalla paikkatietoaineistolla. ”Parhaillaan työn alla on heikkonäköisille tarkoitettu karttapohja,” kertoo projektipäällikkö Mirjam Heikkinen kaupunginkanslian tietotekniikkayksiköstä. ”Ensimmäinen kokeiluversio heikkonäköisten versiosta on jo saatavissa.”
Kartta toimii myös eri päätelaitteilla.



Palvelukartan uusi versio dev.hel.fi/servicemap/

Matkustajat ovat hyvin tyytyväisiä joukkoliikenteeseen

Reilut 85 prosenttia matkustajista oli tyytyväisiä joukkoliikenteeseen viimesyksyisen Helsingin seutuliikenteen kyselyn mukaan. Matkustajien tyytyväisyys pysyi hyvällä tasolla vaikka laski hieman viime vuotta aiemmasta erinomaisesta tasosta. Notkahdukseen on osaltaan syynä lähijunien täsmällisyyden heikkeneminen syksyllä.

 Metroa lukuun ottamatta tyytyväisyys heikkeni viime syksynä kaikissa liikennemuodoissa. Tyytyväisyys metron täsmällisyyteen koheni, ja matkustajat ovatkin edelleen tyytyväisimpiä juuri metroliikenteeseen. Heikoimmin menestyi lähijunaliikenne, jonka matkustajista 82 prosenttia oli tyytyväisiä.

Syksyllä Helsingin seutuliikenteen HSL:n järjestämisvastuulle siirtyivät Kirkkonummen ja Sipoon sisäiset linjat sekä alueille kulkevat seutulinjat. Kirkkonummella matkustajat olivat poikkeuksellisen tyytyväisiä kuljettajiin, mutta yleinen tyytyväisyys oli silti alle seutuliikenteen alueen keskiarvon.

Matkustajien tyytyväisyys lähijunien siisteyteen on selvässä nousussa. Vanhaa junakalustoa korvataan uusilla Flirt-junilla, jotka ovat olleet matkustajille mieluisia. Siisteys on kohentunut myös vanhoissa junissa, ja kaikkiaan tyytyväisyys siisteyteen on kohentunut kaikissa liikennemuodoissa, kerrotaan HSL:stä.

 HSL mittaa tyytyväisyyttä joukkoliikennepalveluihin ympärivuotisella kyselytutkimuksella, joka tehdään arkisin joukkoliikennevälineissä. Syksyllä 2014 tutkimukseen osallistui yli 25 000 matkustajaa.

Olympiastadionin uudistustyöt alkavat tammikuussa 2016

Olympiastadionin uudistyöt käynnistyvät tammikuussa 2016 ja nykyaikaiset suurtapahtumien vaatimukset täyttävä stadion avautuu keväällä 2019. Uudistettu Olympiastadion tulee olemaan Suomen suurin suurtapahtumien areena.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 11. helmikuuta Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeen hankesuunnitelman sekä kaupungin ja Suomen valtion välisen yhteistyösopimuksen. Sopimuksen mukaan kaupungin rahoitusosuus perusparannushankkeen kustannuksista on yhteensä enintään 104,5 miljoonaa euroa.

Lähijunien väri muuttuu violetiksi

Helsingin seudun liikenteen HSL-alueen lähijunaliikenteessä liikennöivien Flirt-junien eli Sm5-kaluston kyljet muuttuvat violeteiksi. Värinvaihdos johtuu siitä, että HSL ottaa tilaajavärityksen käyttöön nyt myös lähijunaliikenteessä sinisten bussien, vihreiden ratikoiden ja oranssin metron rinnalle. Violetti väri auttaa erottamaan lähijunaliikenteen VR:n vihreistä kaukojunista. Violetit junat tulevat raiteille vähitellen, HSL:n arvion mukaan kahden kolmen vuoden kuluessa.

Nykyisin käytössä ollut vaaleanvihreä erottuu huonosti raitioliikenteen tummemmasta vihreästä. Raitiovaunut ovat olleet vihreitä ensimmäisistä raitiovaunuista lähtien.

Pop-up Pohjanmaa Senaatintorilla kesäkuussa

Kesäkuussa 11.-13. päivä Pohjanmaan maakuntaliitto kokoaa yhdessä Helsingin kaupungin kanssa Pohjanmaan parhaat palat elämyspaketiksi, joka herää henkiin Helsingin ytimessä. Tavoitteena on esitellä yhteisvoimin Vaasan seudun, Pietarsaaren seudun, Suupohjan rannikkoseudun sekä Kyrönmaan mahdollisuuksia ja menestystarinoita.

Suurtapahtuman sydän on Helsingin Senaatintorilla, jossa tarjolla on mm. pohjalaista ruokaa, kulttuuria, muotoilua ja matkailukohteita. Energinen elinkeinoelämä ja pohjanmaan laaja koulutusverkosto nousevat myös estradille esittämään seudun menestystarinaa. Täydellinen mahdollisuus kokea Pohjanmaan parhaat palat tehokkaasti, mutta muistettavasti.
Mukaan ovat mm. lähteneet laadukkaista tuotteistaan koko maassa tunnetut Noolan, Dermoshop ja Nautor’s Swan. Lisää muotoilua, makuja ja tunnelmaa torille tuovat muiden muassa Oravaisten Savustamo ja Maalahden Limppu, vaasalainen Loftet, Rusticana Pietarsaaresta sekä Get Bli Designs Kaskisista.

Lisää aiheesta: 
www.pohjanmaa.fi

www.facebook.com/pohjanmaaosterbotten