Suoraan sisältöön
Katsottu: 18

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä huhtikuussa 2015

Jättilumpeen istutus avaa Kaisaniemen kasvihuoneiden kevätkauden

Kaisaniemen kasvihuoneissa on viime kuukausien aikana pesty ja puunattu niin kasveja kuin käytäviäkin. Myös jättilumpeen allas on valmiina tulevaa kasvukautta varten ja uusi parananjättilumme pääsee aloittamaan kasvunsa kuumankostessa lummehuoneessa. Huhtikuusta lähtien kasvihuoneet ovat jälleen auki normaaliin tapaan tiistaista sunnuntaihin.

Alkuvuodesta kasvihuoneet ovat olleet yleisölle auki vain viikonloppuisin. Arkipäivinä kasvihuoneissa on kevennetty kasvustoja, vapautettu kulkureittejä, torjuttu tuholaisia ja uusia lajeja on siirretty kokoelmiin.

Huoltotauon aikana kasvihuoneiden ikisuosikin jättilumpeen allas on pesty ja lumme on saanut uuden kasvualustan. Kasvin yksivuotisuudesta johtuen puutarhurit ottavat joka vuosi talteen lumpeen tuottamat siemenet, jotka kylvetään keskitalvella vanhan kasvin lakastuttua. Uusi taimi istutetaan maaliskuun lopussa altaaseensa. Lumme on tarkka kasvualustansa lämpötilasta ja siisteydestä. Jotta taimi lähtee kasvamaan, on allasveden oltava n. +23–24 asteista ja levät on tarkasti putsattava pois.

Kukkien ystävien ei kuitenkaan tarvitse odottaa vappuun asti, vaan eri kasvillisuusvyöhykkeiden huoneissa on aina nähtävää. Parhaillaan kukassa ovat muun muassa juudaksenpuu, kerikanlohikäärmeenvehka, tähtikämmekkä ja aavikon aaloet ja gasteriat sekä sademetsähuoneen banaanit.

Aukioloajat ja hinnat: http://www.luomus.fi/fi/kaisaniemen-kasvitieteellinen-puutarha

Ei hiekoitushiekkaa sekajäteastioihin

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY pyytää, etteivät taloyhtiöt laittaisi hiekkaa tai sepeliä kiinteistöjen sekajäteastioihin. Ne tekevät jäteastiasta tai -säkistä erittäin painavan käsivoimin siirrettäväksi ja voivat vaarantaa jäteauton kuljettajien työturvallisuuden.

Hiekan ja sepelin voi kerätä mahdollisuuksien mukaan talteen ja käyttää uudelleen. Pienet määrät voi viedä peräkärryllä HSY:n Sortti-asemille. Suuret määrät toimitetaan siirtolavalla Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen tai muuhun käsittelyyn. Siirtolavoja tarjoavat useat yksityiset yritykset.

Sekajäteastiasta hiekka ja sepeli päätyvät Vantaan Energian jätevoimalaan, jossa ne palamattomina aineina eivät hyödytä voimalan sähkön ja kaukolämmön tuotantoa. Tämänkin vuoksi ne on suositeltavampaa käyttää uudelleen tai tuoda Sortti-asemalle.

Hiekka tulee poistaa pihalta kosteana, jotta se ei pölyä ja piha puhdistuu tehokkaasti, HSY muistuttaa.

Eduskuntavaaleissa on Helsingissä 35 ennakkoäänestyspaikkaa

Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 8.–14. huhtikuuta ja ulkomailla 8.–11. huhtikuuta. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 19. huhtikuuta. Ennakkoäänen voi Helsingissä antaa 35 ennakkoäänestyspaikalla.

Ennakkoon saa äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Helsingissä ennakkoäänen antaminen onnistuu muun muassa 16 kirjastossa, 16 postissa ja kaupungintalolla. Varsinaisena vaalipäivänä 19. huhtikuuta voi äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Varsinainen äänestyspaikka on merkitty kotiin jaettuun ilmoituskorttiin.

Helsingin vaalipiirissä kukin puolue on voinut asettaa ehdolle enintään 22 ehdokasta. Linkeistä löydät lisätietoja ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloista sekä vaaleista.
Ennakkoäänestyspaikat:
http://tulospalvelu.vaalit.fi/E-2015/fi/kupaik_091.html

Tietoa viittomakielellä (Klikkaa sivun vasemmasta laidasta "viittomakielinen video"): http://www.vaalit.fi/fi/index/vaalit/eduskuntavaalit.html

Saako autoja pestä omalla pihalla Helsingissä?

Kevät on selvästi saapunut, sillä Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen on alkanut tulla puheluita auton pesuun liittyen. Tuntuu, että moni ajattelee säästävänsä aikaa ja rahaa pesemällä autoa omassa pihassa. Osa soittajista on ihmetellyt naapurin auton pesua ja ollut huolissaan sen ympäristövaikutuksista.

Omatoimisten pesijöiden kannattaa ottaa huomioon ympäristönsuojelumääräykset, joissa säädetään autonpesusta Helsingissä. Määräysten mukaan toistuva tai ammattimainen pesu on sallittu ainoastaan tähän tarkoitukseen rakennetulla pesupaikalla, josta jätevedet johdetaan hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin. Toistuvaksi pesuksi voidaan katsoa säännöllinen auton pesu esimerkiksi kerran viikossa. Hyviä ja sallittuja pesupaikkoja löytyy muun muassa huoltoasemilta ja parkkihalleista.

Mikäli pesu on satunnaista, vaikkapa kerran kuukaudessa, pesuvedet voidaan imeyttää maahan omalla alueella edellyttäen, ettei siitä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa. Liuotinpesuaineiden käyttö on kiellettyä. Pesuvesiä ei saa johtaa pihan tai kadun sadevesiviemäriin, sillä sitä kautta ne päätyvät yleensä lähimpään ojaan tai puroon ja siitä edelleen Itämereen.

Yleisellä alueella, kuten kadulla, tiellä tai puistossa, autojen pesu on kiellettyä. Myös taloyhtiöiden alueella peseminen on yleensä kielletty. Asiasta päättää taloyhtiön hallitus. Jos pesu sallitaan, se tulee tehdä ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti eli jätevesiä ei saa joutua sadevesiviemäriin.

Aurinkovoiman tuotanto käynnistyi Suvilahdessa

Suomen suurimman aurinkovoimalan tuotanto käynnistyi maaliskuun alussa Helsingin Suvilahdessa. Helenin voimala kasvattaa koko Suomen verkkoon kytkettyä aurinkosähkötehoa yli 10 prosentilla.

Suvilahden aurinkovoimalan paneelien asennustyöt saatiin valmiiksi helmikuun lopussa, ja voimalan sähköntuotanto käynnistyi maaliskuun alussa. Paneelit asennettiin olemassa olevan sähköaseman katolle muun remontin yhteydessä.
Aurinkovoimalan teho on jopa yli 340 kW, ja se on Suomen suurin. Voimala tuottaa vuodessa noin 275 megawattituntia aurinkosähköä, mikä vastaa noin 137 kerrostalokaksion sähkönkulutusta.

Suvilahden 1188 aurinkopaneelia myytiin nimikkopaneeleina. Asiakas saa nimikkopaneelinsa tuottaman aurinkosähkön käyttöönsä kuukausimaksulla, ja paneelin tuottaman sähkön arvo hyvitetään sähkölaskussa.

Yksi Suvilahden nimikkopaneeli tuottaa yli 11 % kerrostalokaksion kuluttamasta sähköstä. Jos kaksion asukkaat säästävät energiaa ja heillä on käytössään viisi paneelia, asukkaat voivat vuositasolla tuottaa kaiken kotona kuluttamansa sähkön itse suoraan auringosta.

Matkakortti uudistuu siniseksi HSL-kortiksi ensi vuonna

Helsingin seudun liikenne (HSL) uudistaa matkakortit ensi vuonna. Korttien vaihto alkaa syksyllä 2016. Kortit vaihdetaan, jotta ne toimivat yhteen uuden vyöhykemallin kanssa. Uudet matkakortit mahdollistavat myös korttien lataamisen verkossa. Näillä näkymin nämä molemmat saadaan käyttöön vuoden 2017 aikana.

Matkakorttien tilalle tuleva HSL-kortti on vakioasiakkaan kantakortti. Kortin haltija saa kaikki HSL:n asiakkailleen tarjoamat edut eli edulliset matkaliput sekä HSL:n kumppaniedut: kortilla saa alennusta esimerkiksi erilaisista tapahtumalipuista, kahviloista ja kivijalkaliikkeistä. Lisäksi kortin haltija saa etuja HSL:n tulevasta verkkokaupasta.

Uusi HSL-kortti on sininen ja sitä kuvittavat HSL:n logo sekä tutut joukkoliikenteen piktogrammit eli kuvasymbolit. Visuaalisen ilmeen pohjalla on Helsingin seudun karttakuva, joka on täynnä monipuolisia kulkuvälineitä, reittejä ja palveluita, kaikkea sitä, mihin uudella HSL-kortilla pääsee osalliseksi. Kortin keskiössä on asiakas, joka saa nauttia sujuvasta liikkumisesta sekä ympärillään olevista palveluista ja eduista.