Suoraan sisältöön
Katsottu: 18

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä toukokuussa 2015

Kirjasto menee metroon

Helsingin kaupunginkirjasto valtaa metrovaunun toukokuun ajaksi HKL:n Taidelinjalla. Metron kirjastokärrystä voi lainata matkalukemista ja matkustajia ilahdutetaan myös tekemällä heistä kuvallisia ja kirjallisia muotokuvia sekä ääneen luvulla.

Kirjaston metrovaunun numero on 113, ja sen tunnistaa vaunun seinien teksteistä, jotka kertovat kirjastosta. Matkustajat voivat kirjoittaa teksteistä sanataidetta - Oodeja kirjastolle - ja lähettää ne kirjaston some-kanaviin kaikkien luettavaksi #oodikirjastolle. Oodi voi olla esimerkiksi riimi, runo, haiku, ajatus tai mikä vain. Kaikki oodit osallistuvat arvontaan, jossa voi voittaa oman kirjaston, eli iPadin, johon on valmiiksi ladattu e-kirjoja sekä kirjaston e-palvelut.

HKL:n Taidelinjan ohjelma päivittyy osoitteessa www.taidelinja.fi. Kirjastometro toteutetaan Helsingin kaupunginkirjaston ja Helsingin kaupungin liikennelaitoksen HKL:n yhteistyönä. HKL:n viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhlia ja sen kunniaksi toteuttaa Taidelinja-nimellä kulkevan kulttuurifestivaalin.

Sibeliusta, leijoja ja teemamaana Kiina - juhlaviikkojen ohjelma julki

Helsingin juhlaviikkojen ohjelma on julkistettu ja lippujen myynti alkanut. Juhlaviikot järjestetään 14.-30. elokuuta ja Taiteiden yötä vietetään torstaina 20. elokuuta. Huvila täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi juhlaviikot avaa Huvila-arkistonsa.

Sirkusta, tanssia, designia, rokkia, sinfoniaa, sarjakuvaa, leijoja ja katuruokaa, juhlaviikot esittelee elokuussa Fokus: Kiina -teeman festivaaliohjelmassaan. Se on laajimpia kiinalaisen kulttuurin ja taiteen katselmuksia, mitä Euroopassa on nähty.

Kahden vuoden odotuksen jälkeen Helsinki Night Marketissa on mahdollisuus maistella hyönteisiä. Toista kymmentä katuruokakeittiötä tarjoaa monenlaista yöruokaa perinteisistä aasialaisista herkuista eksoottisempiin makuihin asti 20.-21. elokuuta.

Valtavat, kahdeksanmetriset jättiläiset heräävät henkiin Taiteiden yönä! Mistä jätit ovat kotoisin, miten he ovat tänne päätyneet ja miksi? Kirjavat leijat värittävät taivaan Kaivopuiston yllä. Uusi kaupunkitapahtuma kutsuu mukaansa 22. elokuuta.

Runokuu ja Art goes Kapakka järjestetään tuttuun tapaan juhlaviikkojen aikaan. Lapsille on tarjolla leijafestivaali, elokuvaa, sirkusta ja Huvilan lastenkonsertti.

Lisää aiheesta: www.helsinginjuhlaviikot.fi/ohjelma

Puutaloidylli luotaa helsinkiläisen arjen historiaa

Työväenasuntomuseo (Kirstinkuja 4) on jälleen avautunut kesäkaudeksi. Linnanmäen kupeessa sijaitseva yli satavuotias puutalo kehystää tarinoita helsinkiläisten työläiskotien elämästä 1910-luvulta 1980-luvulle. Museon kesäkausi jatkuu 25. lokakuuta asti.

Tunnelmallisen museon hellahuoneet kertovat ihmisläheisesti suomalaisen arjen historiasta, ja jokainen löytää niistä jotakin tuttua ja muistoja herättävää. Yhdeksän hellahuonetta on sisustettu talossa eri aikoina eläneiden asukkaiden kodeiksi. Työväenasunnot ovat harvinainen muisto Pitkänsillan taakse 1800–1900-lukujen vaihteessa syntyneestä, tiiviisti asutusta työläiskaupunginosasta.

Työväenasuntomuseo hurmaa heti kävijät vahvalla elämänmaullaan. Tavalliset joka kodin esineet, arjen muistot ja todelliset ihmiskohtalot tarjoavat monille unohtumattoman elämyksellisen retken helsinkiläisten menneisyyteen.

Työväenasuntomuseo on osa Helsingin kaupunginmuseota. Museoon on vapaa pääsy kuten kaupunginmuseoon aina.

Pyöräkeskus avautuu toukokuun alussa

Narinkkatorilla sijaitseva Pyöräkeskus avautui toukokuun ensimmäisenä maanantaina. Pyöräkeskuksessa tehdään pienimuotoisia pyörien pikahuoltoja, mutta ennen kaikkea se tarjoaa mahdollisuuden omatoimiseen pyörän huoltamiseen neuvovan mekaanikon opastuksella. Pyöräkeskus on auki kello 10–18 lokakuun loppuun asti. Osaava pyöräilyasiantuntija on tavattavissa kuutena päivänä viikossa maanantaista lauantaihin.

Pikahuollosta saa apua vaikka puhjenneeseen renkaaseen tai kitiseviin ketjuihin. Käytössä on myös pumppauspiste, jossa renkaat voi täyttää itse ilmaiseksi. Pyöräkeskuksen mekaanikon pakista löytyvät kaikki tärkeimmät pyörän huoltoon liittyvät työkalut kuten keskiöavaimet, ketjuruoska ja nippeliavaimet.

Myös pyöräilyreitit ja pyöräilijän liikennesäännöt ovat asiakaspalvelijan hallussa. Kannattaa kysyä karttoja ja neuvoja. Pyöräkeskus on saanut paljon kiitosta asiantuntevasta palvelustaan, ja sitä on luvassa tänäkin kesänä, myös englannin kielellä.

Pyöräkeskuksen edustalla on valvottu alue fillareitten pysäköintiin. Pysäköintialue palvelee esimerkiksi joukkoliikenteellä keskustaan tulevia ja edelleen työpaikoilleen pyörällä jatkavia matkustajia.

Tietoa ja tukea ensisynnyttäjille Perhevalmennus-sivustolla

Perhevalmennus-sivusto tukee ensisynnyttäjien valmistautumista synnytykseen ja vauvan hoitoon. Sinne koottu tietoa myös parisuhteesta ja vanhemmuuden rakentumisesta.  Sivusto sisältää perhevalmennuksen materiaalia sekä kuvauksen Helsingin kaupungin perheiden palveluista.

Perhevalmennuksen sivustoa on kehitetty yhdessä helsinkiläisten perheiden kanssa Perheentuki.helsinki -hankkeessa. Viime vuonna alkaneessa ja vuoden 2016 loppuun jatkuvassa hankkeessa kehitetään lapsiperheiden sähköisiä palveluja yhdessä kaupungin muiden hallintokuntien, järjestöjen ja perheiden kanssa.

Hankkeessa selvitetään uusia sähköisen asioinnin mahdollisuuksia ja tuetaan sähköisen asioinnin ja palvelujen laajentamista lapsiperheiden palveluissa. Syksyllä 2015 hankkeessa on tarkoitus julkaista perheentuki-sivusto, jolla on materiaalia helsinkiläisille lapsiperheille, joissa on alle kouluikäisiä lapsia. Ensi vuoden aikana sivuille saadaan kaikkia helsinkiläisiä lapsiperheitä koskevaa materiaalia.

Perheentuki.Helsinki  -hanke on osa kaupunkistrategiaan sisältyvää lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa valtuustokaudelle 2013–2016.

Lisää aiheesta: www.hel.fi/perhevalmennus

Juna lentokentälle pysähtyy kaikilla asemilla

Heinäkuussa avattava Kehärata merkitsee varsinkin sitä, että Helsingistä pääsee ensimmäistä kertaa junalla lentoasemalle. Junat pysähtyvät kaikilla Kehäradan reitin varrella olevilla asemilla. Matka Helsingistä Tikkurilan kautta lentoasemalle vie 27 minuuttia ja Myyrmäen kautta 32 minuuttia.

Vuorovälit vaihtelevat 10 minuutista varttiin ja puoleen tuntiin. Viimeinen juna lentokentältä lähtee noin kello 1.15, jolloin myös puolenyön aikaa saapuvilta lennoilta on junayhteys keskustaan. Aikataulut valmistuvat toukokuussa.

Kehäradan junien kirjaintunnukset ovat I, Helsingistä vastapäivään kiertävillä junilla ja P, Helsingistä myötäpäivään kiertävillä junilla. M-junatunnus jää historiaan.Kehäradan avautuminen mullistaa myös Vantaan joukkoliikenteen. Itä- ja Länsi-Vantaan välinen poikittaisliikenne on aiempaa tehokkaampaa ja tiiviimpää ja kulkee nyt entistä vahvemmin raiteilla. Vantaan bussilinjasto uudistuu elokuussa, kun varsinainen liityntälinjasto otetaan käyttöön.