Suoraan sisältöön
Katsottu: 53

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä kesäkuussa 2015

Uimarantakausi alkoi 1. kesäkuuta

Helsingin uimavalvonnan kausi alkoi 1. kesäkuuta ja kestää 9. elokuuta asti. Tällöin yhteensä 36 rantapelastajaa työskentelee 13 valvotulla uimarannalla. Aurinkolahden ja Hietarannan uimarannoilla rantapelastajien päivittäinen valvonta-aika on kello 10–20, ja muilla rannoilla valvonta-aika on kello 10–18.

Uutena palveluna rantapelastajat päivittävät rannoilla tekemiään sinilevähavaintoja ja veden lämpötilahavaintoja uuteen mSwim-palveluun (www.mski.fi/mswim). Palvelusta löytyy tietoa myös valvomattomien rantojen palveluista, kuten onko rannalla pukutiloja, wc ja kioskipalveluja. Palvelussa on mukana yhteensä 25 uimarantaa.

Yleisiä uimarantoja Helsingissä ovat Aurinkolahti, Hietaranta, Iso Kallahti, Kallahdenniemi, Laajasalo, Lauttasaari, Marjaniemi, Munkkiniemi, Mustikkamaa, Pikkukoski, Rastila ja Tuorinniemi.

Tällä hetkellä meren pintaveden lämpötila vaihtelee välillä 10–14°C rannikon lähellä ja on ulompana merellä noin 7°C astetta.

Lisätietoa: www.hel.fi/uinti

Syö sokkona vie kaupunkilaiset salaisiin laaturavintoloihin

Uusi Syö sokkona -ravintolatempaus tarjoaa keittiömestarin illallisen laaturavintolassa. Ennen ostoa asiakkaalle kerrotaan ravintolan kaupunginosa, tyyli, ruokalajien määrä sekä pöytävarauksen ajankohta. Oston jälkeen asiakas saa tietää ravintolan. Keittiömestarin valikoimat luomukset paljastuvat, kun annos tuodaan valmiina nautittavaksi.

Tempaus järjestetään nyt ensimmäistä kertaa 1.-14.6. Helsingissä. Tempauksen aikana illallisen laaturavintolassa saa edullisesti 15/20/25 euron hintaan riippuen ravintolan hintatasosta ja ruokalajien määrästä. Asiakas saa valita illallisensa liha/kala/kasvis -vaihtoehdoista. Tempauksessa on mukana valikoitu joukko helsinkiläisiä ravintoloita, mm. Sasso, Helkan keittiö, Viikinkiravintola Harald, Vespa, Skiffer, Allotria, Glo Art Kitchen, Sushibar&Wine ja monia muita.

Syö sokkona -tempauksen tavoitteena on saada ihmiset käymään useammin laaturavintoloissa sekä tarjota avartava makumatka kotikaupungin uusiin ravintoloihin.

Lisää aiheesta: www.extempore.fi/menus

Karttapalvelu kertoo Helsingin paikannimien taustat

Helsingin katujen ja puistojen nimien taustat löytyvät nyt kaupungin karttapalvelusta osoitteesta kartta.hel.fi. Nimistötiedot löytyvät karttapalvelusta valikon kohdasta Nimistö. Palvelusta selviää esimerkiksi, kuka oli leskirouva Freytag, jonka mukaan on nimetty katu Viikissä, tai miten professorin uintiharrastus liittyy Eiran Ursininkallioon.

Nimeämisperusteen lisäksi karttapalvelu kertoo, milloin nimi on tullut voimaan ja mahdollisen aiemman nimen. Palvelusta voi tarkistaa nimen kirjoitusasun suomeksi ja ruotsiksi. Katujen ja puistojen nimien ohella karttapalvelussa on tietoa muun muassa kaupunginosien, saarien ja vesialueiden sekä julkisten rakennusten virallisesta nimistöstä.

Helsingissä on liki 8 000 virallista paikannimeä, ja nimistö kasvaa vuosittain noin sadalla uudella nimellä. Periaatteena on, että nimellä on yhteys paikallishistoriaan tai ympäristöönsä. Silloin kun alueella tarvitaan paljon nimiä, voidaan nimistö luoda tietyn aihealueen piiristä.

Lukuvuosi kouluissa päättyi 30. toukokuuta

Koulut ja oppilaitokset viettivät kevätjuhliaan lauantaina 30. toukokuuta. Helsingin kaupungin ylläpitämistä lukioista valmistui tänä keväänä yhteensä noin 1900 ylioppilasta. Stadin ammattiopistosta valmistui tänä vuonna ammattiin noin 1400 nuorta. Helsingin aikuislukion uudet ylioppilaat viettivät valmistumisjuhliaan jo perjantaina 29. toukokuuta.

Helsingin kaupungin lukiot julkaisevat uusien ylioppilaiden nimet internetsivuillaan (www.hel.fi/hki/Opev/fi/Kouluhaku/P_iv_lukiot). Tiedot julkaistaan niistä ylioppilaista, jotka eivät ole kieltäneet nimensä julkaisua. Kaupungin lukioiden ja Stadin ammattiopiston lisäksi Helsingissä toimii myös useita yksityisiä lukioita ja ammatillisia oppilaitoksia.

Kesän jälkeen koulutyö alkaa kaupungin suomenkielisissä lukioissa ja Stadin ammattiopistossa tiistaina 11. elokuuta. Kaupungin suomen- ja ruotsinkielisissä peruskouluissa sekä ruotsinkielisissä lukioissa syyslukukausi alkaa 12. elokuuta.

Töölön Kisahallille uusi pyöräparkki ja pyöräpumppuasema

Pyöräilijöitä varten valmistuu Töölön Kisahallin eteen toukokuun lopussa uusi pyöräparkki ja pyöräpumppuasema. Pyöräparkin pyörätelineet ovat runkolukittavat ja malliltaan Kisahallin funkkishenkeen sopivat. Pyöräpumppuasemalla pyöräpumpun käyttöohjeet löytyvät infotaulusta. Sähköisesti toimiva pyöräpumppu toimii kaikkien polkupyörien renkaiden venttiilimalleilla.

Helsingissä on 1 200 kilometriä pyöräteitä, joista 730 kilometriä on asfaltoitu. Virkistysalueilla pyöräreittejä on 500 kilometriä ja veden äärellä 90 kilometriä.

Pyöräreitit löytyvät Pyöräilyn ja kävelyn -reittioppaasta sekä Pääkaupunkiseudun pyöräily- ja ulkoilukartasta, jota saa muun muassa liikuntaviraston toimipisteistä sekä kesäkaudella Pyöräkeskuksesta. Kotiseutupyöräreitit esittelevät Helsingin eri alueiden historiaa ja nähtävyyksiä.

Museoratikkaliikenne alkaa jälleen

Helsingin keskustan museoratikkajelut yli satavuotiaalla vaunuvanhuksella alkoivat taas lauantaina 16 toukokuuta. Museoliikennettä ajetaan entisöidyllä, 106 vuotta vanhalla puisella raitiovaunulla kesän kaikkina viikonloppuina lauantaisin ja sunnuntaisin. Liikenne päättyy elokuun lopussa.

Kierroksille lähdetään Kauppatorilta Havis Amandan patsaan luota kello 10–17. Vaunut lähtevät tasalta ja puolelta, mutta jos pysäkillä on jonoa, vaunut lähtevät täytyttyään. Kierroksen hinta on 5 euroa. HSL:n liput eivät käy erikoislinjalla eikä museoratikkamatkaa voi maksaa matkakortilla. Kierroksen kesto on reilu 15 minuuttia ja reitti kulkee Aleksanterinkadun, Rautatieaseman, Kaisaniemen ja Kruununhaan kautta takaisin Kauppatorille.

Museoraitiovaunut palvelivat aikanaan arkiliikenteessä kaupunkilaisia sellaisissakin kaupunginosissa, joihin ei enää raitiovaunulla pääse: KB-linjalla mentiin Kulosaareen ja H-linjalla Haagaan. Linja 10 puolestaan oli vanhan Puu-Pasilan ikioma raitiolinja. Avoperävaunut palvelivat kaupunkilaisia vuoteen 1952 asti, ja nyt avovaunun kyytiin pääsee museolinjalla.

Lasten Helsinki -karttaesite auttaa löytämään kohteet kaupungilla

Leikkisässä kartassa seikkaillaan Helppi-hahmon jalanjäljissä, jotka johdattelevat seuraajansa leikkipuistoista ja uimapaikoista skedemestoihin. Uusi taskukokoinen Lasten Helsinki -karttaesite auttaa vaivattomasti suunnistamaan ympäri kaupunkia, sillä se sisältää kaiken oleellisen Helsingin perhetarjonnasta ja tarjoaa runsaasti tekemistä niin pienille kuin isommille lapsille - teinejä unohtamatta.

Koko perheen lomailua helpottamaan kartta antaa vinkkejä Helsingin hauskimpiin käyntikohteisiin, parhaimpiin ruokapaikkoihin, ikimuistoisimmille maamerkeille ja hulvattomimmille harrastus- ja ostospaikoille. Tietopakettiin on koottu myös hyödyllistä tietoa mm. leikkipuistoista ja hyväksi havaituista hoitohuoneista.

Karttaesite sisältää myös alennuksia Helsingin kesäkohteisiin! Nouda oma esitteesi Helsingin matkailuneuvonnasta (Pohjoisesplanadi 19), hotelleista tai useista kartalla olevista kohteista!

Lisää aiheesta: www.visithelsinki.fi/juuri-nyt/perheille