Suoraan sisältöön
Katsottu: 145

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä heinäkuussa 2015

Kehärata käynnistyy heinäkuun alussa
 

Liikennöinti Kehäradalla alkaa aikataulun mukaisesti 1. heinäkuuta. Lentoaseman juna-asema otetaan käyttöön 10. heinäkuuta mennessä välittömästi sen jälkeen, kun Tietotiellä sijaitsevan läntisen sisäänkäynnin rakennustyöt valmistuvat. Suora sisäänkäynti terminaaliin avautuu myöhemmin syksyllä.

Aviapoliksen juna-aseman ja lentokentän terminaalien välille järjestetään Liikenneviraston toimesta maksuton bussikuljetus. Bussimatka lentoasemalle kestää noin viisi minuuttia. Bussit kulkevat noin viiden minuutin välein junien liikennöintiaikana.
Näistä väliaikaisista kuljetusjärjestelyistä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. Myös bussiliikenne, esimerkiksi seutulinja 615 ja Vantaan linja 61, kulkevat lentoasemalle normaalisti.

 

Pääkaupunkiseudulla vietetään yhä enemmän aikaa yksin

Pääkaupunkiseudulla yksin vietetään aikaa yli seitsemän tuntia vuorokaudesta. Miehet viettävät enemmän aikaa yksin kuin naiset. Pääkaupunkiseudulla vietetään enemmän aikaa yksin kuin koko Suomessa. Vielä vuonna 1999–2000 pääkaupunkiseudulla yksin vietettiin aikaa vähemmän kuin muualla Suomessa.

Helsingin kaupungin tietokeskus tutkii yksin elämisen erityispiirteitä kaupunkiympäristössä. Tutkimushankkeen nettisivuille kerätään artikkelien lisäksi yksinasuvilta omakohtaisia kokemuksia valottamaan eri näkökulmia yksin elämiseen.

Lisää aiheesta: www.yksinkaupungissa.fi

 

Työväenopiston syksyn kurssit julkaistu ilmonet.fi:ssä

Helsingin työväenopiston syksyn 2015 kurssit on julkaistu www.ilmonet.fi -palvelussa 15.6. Työväenopiston opinto-ohjelma julkaistaan sähköisenä digikirjana maanantaina 26.7. osoitteessa http://sto.digipap.eu/opinto-ohjelma/. Painetun opinto-ohjelman voi noutaa työväenopiston toimipisteistä, kaupungin kirjastoista tai Virka Infosta maanantaina 3.8. kello 15 alkaen.

Ilmoittautuminen syksyn kursseille alkaa www.ilmonet.fi 12.8. klo 11 alkaen. Kurssien ilmoittautumispäivät on porrastettu aiheittain, ilmoittautumisajat ovat 12.-20.8.2015 välillä.
Ilmoittautua voi myös opiston toimistoissa klo 11–16.

Monet kurssit alkavat vasta myöhemmin syksyllä, joten useilla kursseilla on vapaita paikkoja vielä loppuvuodestakin. Täysiinkin kursseihin kannattaa ilmoittautua jonoon, sillä jonot elävät ja paikkoja vapautuu jonossa oleville. Myös useille jo alkaneillekin kursseille voi ilmoittautua mukaan.

Joukkoliikenteessä kesäaikataulut 9. elokuuta asti

Helsingin seudun joukkoliikenne siirtyi kesäaikatauluihin maanantaina 15. kesäkuuta. Raitiovaunujen , metron, bussien ja lähijunien kesäaikataulut löytyvät jo Reittioppaasta, kun haku kohdistuu kesäkaudelle. Myös tulostettavat kesäaikataulut on julkaistu Helsingin seudun liikenteen (HSL) verkkosivuilla osoitteessa www.hsl.fi/node/6422.
Kesäaikataulut ovat voimassa HSL-alueella 15. kesäkuuta – 9. elokuuta joitain poikkeuksia lukuun ottamatta.

HSL ei julkaise aikataulukirjoja tänäkään kesänä. Kesäliikennekausi kestää vain kahdeksan viikkoa, sillä syysaikatauluihin siirrytään jo 10.8. Lisäksi yhä useampi matkustaja etsii aikataulutiedon verkko- ja mobiilipalveluista, joita on tarjolla runsaasti. Paperisia linjakohtaisia irtoaikatauluja saa busseista ja raitiovaunuista sekä HSL:n Rautatientorin, Itäkeskuksen ja Pasilan palvelupisteistä. Espoon ja Vantaan yhteispalveluissa on saatavilla alueellinen valikoima irtoaikatauluja. U-linjojen aikatauluja saa kunkin linjan bussista.

Helsinki-päivän vauvalle tilkkutäkki ja lahjashekki

Perinteeksi on muodostunut, että Helsingin kaupunki muistaa ensimmäistä kaupungin syntymäpäivänä 12. kesäkuuta syntynyttä vauvaa.
Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen vieraili puolisonsa Jaana Pajusen kanssa aamukymmeneltä Naistenklinikalla onnittelemassa ensimmäistä Helsinki-päivänä syntynyttä helsinkiläistä vauvaa ja lapsen vanhempia.
Annina ja Juha Ylitalon perheeseen syntyi poikavauva minuutin yli puolenyön.
Syntymänsä kunniaksi vauva saa kaupungilta Uusix-verstaiden käsityönä tekemän värikkään tilkkutäkin. Lisäksi äiti saa kukkaset ja onnittelukirjeen. Vauvaa odottaa 200 euron lahjashekki, kun hänet on kastettu tai merkitty väestörekisteriin.

Helsinki testaa uusia älyroskiksia

Helsinki kokeilee Esplanadinpuistossa, Seurasaaressa ja Vanhassa kirkkopuistossa uusia roska-astioita, jotka puristavat jätteet pienempään tilaan. Roskikset toimivat aurinkoenergialla.

Yksi puristinroskis vetää jopa 600 litraa roskaa, kun nykyiseen Espan jäteastiaan mahtuu vain 140 litraa. Aurinkokennojen avulla 600 litraa roskaa pakkautuu 120 litran astiaan.
Uudet roskikset ovat myös älykkäitä: niiden täyttöastetta pystytään seuraamaan etänä ja tyhjennykset voidaan näin ajoittaa oikeaan aikaan.
Ensimmäinen älyroskis asennettiin Esplanadinpuistoon torstaina 11.6. Tavoitteena on, että kaikki uudet puristinroska-astiat on asennettu kesäkuun loppuun mennessä. Kyseessä on vuoden kestävä kokeilu. Tämän jälkeen päätetään, hankitaanko älyroskiksia laajemmin Helsinkiin.

Talvipuutarhassa kesän ajan nukkenäyttely

Nukketeatteri Sytkyt juhlii Helsingin talvipuutarhassa 30-vuotistaivaltaan koko kesän. Kasvien keskellä järjestetään nukkenäyttely 12. kesäkuuta – 30. elokuuta. Näyttelyssä on esillä nukkeja 30 vuoden ajalta.
Lisäksi tiistaisin 7. heinäkuuta – 4. elokuuta kello 10 ja 12 esitetään kesäsatu, jonka jälkeen voi jäädä piknikille. Esitykseen kannattaa ottaa oma viltti mukaan. Esityksiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja: www.sytkyt.fi

Lapset ruokailevat leikkipuistoissa ilmaiseksi kesälomalla

Leikkipuistoissa tarjotaan ilmainen ateria kello 12. Se on tarkoitettu alle 16-vuotiaille lapsille. Ruokailuun tulee ottaa omat astiat mukaan. Astiat pestään kotona. Puistossa on tarjolla juomavettä. Tarjolla on jokainen arkipäivä pääasiassa keittoja.
Ruokalista ajalle 1. kesäkuuta - 11. elokuuta on julkaistu kaupungin verkkosivuilla.
Kaupungin verkkosivuilla on myös lista leikkipuistoista jotka ovat kesällä auki.