Suoraan sisältöön
Katsottu: 149

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä tammikuussa 2016

Tipaton tammikuu 2016 – alku jollekin uudelle

Tipaton tammikuu on vakiintunut suomalainen perinne. Vuodesta toiseen noin 20 prosenttia alkoholia käyttävistä aikuisista viettää tipatonta ja konseptiin suhtaudutaan ylipäätään myönteisesti. Tipattoman tammikuun ajatuksena on pysähtyä kerran vuodessa miettimään omaa alkoholinkäyttöä ja testata, kuinka hallitseva rooli alkoholilla omassa elämässä on. Moni kokee myös, että tammikuu on ainoa aika vuodesta, kun juomattomuutta ei tarvitse erikseen perustella.

Päihdealan toimijat ovat perinteisesti kannustaneet kansalaisia tipattomalle. EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön verkosto koordinoivat jo viidettä vuotta Tipattoman tammikuun viestintätoimia. Yhteistyökumppanina on tänä vuonna myös Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto.

Vuonna 2016 Tipattoman tammikuun slogan on ”Alku jollekin uudelle”. Tipaton haastaa sekä yksilöitä että yhteisöjä miettimään omia tottumuksiaan sekä toimintatapojaan. Verkkosivuilla www.tipaton.fi Tipattoman viettäjiä pyydetään kertomaan mikä Tipattomassa on parasta ja mikä vaikeinta. Samalla selvitämme kummat viettävät ahkerammin Tipatonta, naiset vai miehet.
Tipattoman tammikuun parhaat niksit löytyvät päivittäin Niksi Pirkka -hengessä sekä verkkosivuilta että facebookista.

 

Uudet pysäköintilippuautomaatit ilmestyvät kaduille

Pysäköinnin voi pian maksaa kortilla kaikkialla Helsingissä. Ensimmäiset uudet korttiautomaatit tulevat kaduille tammikuun aikana.

Uusissa automaateissa maksuvälineiksi käyvät sirulliset pankki- ja luottokortit. Automaatti pyytää autoilijaa syöttämään ajoneuvon rekisterinumeron. Maksun jälkeen lippu tulee yhä viedä tuulilasiin näkyville. Tavoite on kuitenkin, että tulevaisuudessa autoilija säästetään tältä vaivalta.

Kaupungille jätetään toistaiseksi myös kolikkoautomaatteja. Lähimmän kolikkoautomaatin sijainti selviää korttiautomaateista.

 

Lentokentän juna-aseman yhteysbussit poistuvat käytöstä

Helsinki–Vantaan lentoaseman Tietotien sisäänkäynnin ja T1-T2-terminaalien välillä syksyn ajan kulkeneet ilmaiset bussit lopettivat liikennöinnin 27. joulukuuta. Busseissa on ollut matkustajia enää harvakseltaan sen jälkeen, kun lentoaseman terminaalin ja juna-aseman välinen suora yhteys otettiin koekäyttöön hissien osalta 18. joulukuuta.

Koekäyttöön otettu suora yhteys lentoaseman terminaalin ja juna-aseman välillä on osoittautunut toimivaksi, joten väliaikaiset kuljetusjärjestelyt lentoasemalla voidaan nyt purkaa.

Aseman ja terminaalin välillä pääsee nyt kulkemaan suoraan hissillä. Niitä on matkustajien käytössä kaksi. Suoraan lentoasemalle kulkevat liukuportaat puolestaan otetaan käyttöön kevään aikana, kun asennustyöt valmistuvat.

Matkustajia palvelee asemalla myös Tietotien puoleinen sisäänkäynti, josta kävelymatka terminaali 1:een on noin 350 metriä ja terminaali 2:een noin 700 metriä.

 

Haittaavat mainostelineet kerätään pois

Jalankulkua haittaavat mainostelineet poistetaan jatkossa kaikkialta Helsingistä. Rakennusviraston loppusyksystä järjestämä kokeilu oli onnistunut ja saa jatkoa.

Ydinkeskustan alueella tehdyssä kokeilussa jaettiin huomautuslappuja mainostelineille, jotka oli sijoitettu esteettömyyden kannalta haitallisesti. Jos telinettä ei siirretty huomautuksen jälkeen, se poistettiin ja vietiin säilytykseen. Kokeilun aikana jaettiin noin 100 huomautusta, joiden jälkeen lähes aina omistaja siirsi telineen – kaikkiaan kaduilta poistettiin vain kahdeksan mainostelinettä.

Kaupunki laajentaa toimintaa seuraavaksi koko Helsinkiin. Erityistarkkailussa ovat vilkkaat kadut, joissa liikkuu paljon jalankulkijoita. Väärin sijoitettu mainosteline voi olla vaaraksi esimerkiksi näkövammaisille. Jalkakäytävälle täytyy jäädä myös riittävästi tilaa muun muassa lastenvaunuille tai pyörätuolille.

Helsinki on antanut ohjeeksi, että mainosteline saa ulottua korkeintaan 0,8 metrin etäisyydelle liikkeen seinästä. Lisäksi jalkakäytävälle on jätettävä vapaata tilaa vähintään 1,5 metriä.

 

Uusi liikuntaesite julkaistu

Tulevan talven ja kevään liikuntamahdollisuuksista kertova lisää liikettä Stadiin -esite on julkaistu. Tuhdissa 16-sivuisessa materiaalissa on kattavasti tietoa muun muassa kevätkauden liikuntakursseista, luistelu- ja hiihtomahdollisuuksista, uimahalleista ja kuntosaleista, talvijalkapalloilusta, avustuksista ja uudistuvasta hinnastosta. Esitettä on toimitettu Helsingin Sanomien välissä ja liikuntapaikkojen lisäksi terveysasemille, kirjastoihin ja päiväkoteihin.

Oheisesta linkistä pääsee selaamaan esitettä: www.hel.fi/static/liv/2015/HS_talvi_kevat.pdf