Suoraan sisältöön
Katsottu: 106

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä helmikuussa 2016

Lähijunien vaunut ja pysähtymispaikat tulevat laiturinäytöille

Lähiliikennejunien kokoonpanot ja pysähtymispaikat alkavat näkyä laiturinäytöissä kevään kuluessa. Kokoonpano kertoo kuinka monta junayksikköä on kytketty yhteen.

Ensimmäisessä vaiheessa näytöissä näkyy saapuvan junan kokoonpano. Seuraavaksi laiturialueille lisätään kiinteinä opasteina kaukoliikenteestä tutut kirjaimet, jotka jakavat aseman odotusalueisiin. Myöhemmin keväällä kokoonpanot ja kirjainmerkinnät yhdistetään näytöillä, jolloin junan vaunujen pysähtymiskohta on nähtävissä ennen junan saapumista.

Laiturinäyttöjen uusien tietojen toivotaan auttavan junien tasaisempaa täyttymistä, ja parantavan sekä matkustusmukavuutta että junien aikataulujen pitävyyttä. Ensimmäiset kokoonpanotiedot ilmestyivät Kehäradan näytöille jo joulukuussa.

 

Ilotulitteiden aiheuttamat vahingot lisääntyivät

Ilotulitteet saivat tänä uutenavuotena aikaan edellisiä vuosia enemmän vahinkoa. Sairaaloissa hoidettiin yhteensä 29:ää ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa ja neljää käsivammaa, ja ilotulitteista syttyi 135 tulipaloa.

Silmävammojen määrä kasvoi 12:lla ja tulipaloja oli 60 enemmän kuin vuotta aiemmin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ja Suomen silmälääkäriyhdistys aikovat yhdessä pohtia, miten ihmisiä voitaisiin kannustaa toimimaan vastuullisemmin ilotulitteiden kanssa.

Silmävammojen määrä oli korkein kuuteen vuoteen ja kasvoi toista vuotta peräkkäin. Tätä ennen silmävammojen lukumäärä pienentyi neljänä peräkkäisenä vuotena sen jälkeen, kun ilotulitteita koskeva nykyinen lainsäädäntö tuli voimaan tammikuussa 2010.

Lainsäädännössä kiellettiin pienet roomalaiset kynttilät ja pikkuraketit, suojalasit tulivat sytyttäjälle pakolliseksi, tulitusaika lyheni eikä ilotulitteita saanut antaa alle 18-vuotiaille. Korkein lukema, 47 silmävammaa, tilastoitiin juuri ennen lakimuutosta vuodenvaihteessa 2009–2010.

Ilotulitteista johtuvat tulipalot aiheuttivat pelastuslaitoksille yhteensä 135 hälytystehtävää, kun edellisvuonna vastaava määrä oli 75. Rakennuspaloja näistä oli seitsemän, vuotta aiemmin luku oli yhdeksän. Yhteensä 98 kaikista paloista liittyi roska- ja kierrätysastioihin.

 

Vanhemmille apua vauvojen nukuttamisessa

Leikkipuistoissa on tarjolla uniohjausta perheille, joissa vanhemmat tuntevat 6-12 kuukauden ikäisen vauvan "yöelämän" ongelmalliseksi: vauva on vaikea laittaa nukkumaan, saada nukahtamaan tai vauva heräilee useasti yön aikana.

Perheitä tuetaan yksilöllisesti pienryhmissä. Kukin uniohjausryhmä kokoontuu kolme kertaa ja tapaamiset järjestetään noin kahden viikon välein. Yhteen ryhmään mahtuu 6-7 perhettä.

Uniohjauksen menetelmänä on tassuhoito ja tavoitteena on, että vauva oppii nukahtamaan ja nukkumaan yönsä ilman aikuisen jatkuvaa apua. Vanhempia rohkaistaan ratkomaan vauvan uniasioita lempein kotikeinoin.

Uniohjausaikataulu keväällä
   • Leikkipuisto Ulvila torstai 4.2., 18.2. ja 17.3. klo 17 alkaen
   • Leikkipuisto Lahnalahti maanantai 7.3., 15.3. ja 11.4. klo 17 alkaen
   • Perhetalo Naapuri keskiviikko 9.3., 23.3. ja 6.4.  klo 16.30 alkaen
   • Leikkipuisto Filpus tiistaina 15.3., 29.3. ja 12.4. klo 17 alkaen
   • Leikkipuisto Linja keskiviikko 6.4., 20.4. ja 11.5. klo 16.30 alkaen

Lisätietoja uniohjausryhmistä saa leikkipuistoista ja lapsiperheiden perhetyöstä: http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/lapsiperheiden-palvelut/perhetyo/perhetyo/.

 

Hieno näyttelyiden vuosi tulossa Helsinkiin

Tänä vuonna on Helsinkiin tulossa monta upeaa näyttelyä. Suuri tapaus on myös uuden Helsingin kaupunginmuseon avautuminen Senaatintorin kulmalla toukokuussa. Silloin historiallinen keskusta saa uuden ytimen, jonne on vapaa pääsy.

HAM avaa tammikuussa Suomen ensimmäisen Tove Janssonin taiteelle pysyvästi omistetun gallerian. Heinon taidesäätiön kokoelma kuuluu Suomen merkittävimpiin nykytaidekokoelmiin. HAM:issa avataan huhtikuussa näyttely, joka esittelee ensimmäistä kertaa laajasti kokoelman teoksia. HAM:in vuosi huipentuu japanilaisen Yayoi Kusaman takautuvaan näyttelyyn. Lokakuussa 2016 avattava näyttely koostuu taiteilijan merkittävimmistä teoksista, joihin kuuluu maalauksia, veistoksia ja installaatioita.

Ateneumiin on tulossa helmikuussa Auguste Rodin, Suomen taiteen tarina avautuu maaliskuussa ja lokakuussa avautuu Amedeo Modiglianin näyttely. Sinebrychoffin taidemuseossa avautuu helmikuussa venäläisten mestarien Aivazovskista Repiniin -näyttely. Taidehallissa avautuu maaliskuussa Zabludowicz Collection ja toukokuussa on esillä Tom of Finlandin teoksia.

Designmuseossa avautuu huhtikuussa Eero Aarnion laajin tähän mennessä esitetty katsaus 83-vuotiaan muotoilijan tuotantoon ja muotoiluajatteluun. Kansallismuseossa avautuu syksyllä mahdollisuus tutustua ensimmäistä kertaa Suomessa Raffaellon maalauksiin.

Maaliskuussa Kiasmassa avataan brasilialaisen nykytaiteen kansainväliseen kärkikaartiin kuuluvan Ernesto Neton näyttely. Viime vuosian hän on löytänyt taiteelleen vahvan kaikupohjan tekemällä yhteistyötä Amazonin alueen alkuperäiskansoihin kuuluvan huni kuin –kansan kanssa.

Helmikuussa avautuu valokuvataiteenmuseossa poliittisen valokuvan festivaali 2016: Kotimaa.

 

Metrolla Lauttasaareen ja Espooseen elokuusta alkaen

Tämän vuoden joukkoliikennemuutoksista suurin tapahtuu Lauttasaaressa ja eteläisessä Espoossa, kun metro laajenee noin 14 kilometrin verran Ruoholahdesta länteen. Metron myötä nykyiset bussilinjat Länsiväylää pitkin Kamppiin lakkaavat niin Espoosta kuin Kirkkonummeltakin, ja myös Lauttasaaren bussiliikenne muuttuu liityntäpainotteiseksi.

Metro kulkee 15. elokuuta alkaen Itä-Helsingin ja Espoon Matinkylän välillä siten, että joka toinen metrojuna kulkee linjalla Matinkylä–Vuosaari ja joka toinen linjalla Tapiola–Mellunmäki. Metrojunia ajetaan elokuusta alkaen neljän vaunun mittaisilla junilla, sillä kahdeksan uuden aseman laiturit ovat neljän vaunun mittaisia.

Samaan aikaan vuorovälit kuitenkin tihenevät nykyisestä. Ruuhka-aikaan linjojen yhteisellä osuudella Tapiola–Itäkeskus vuoroväli on 2,5 minuuttia, arkisin ja lauantaisin päiväliikenteessä 3 minuuttia 45 sekuntia ja sunnuntaisin ja myöhäisiltoina 5 minuuttia. Elokuussa otetaan käyttöön myös uudet M300-metrojunat.