Suoraan sisältöön
Katsottu: 106

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä maaliskuussa 2016

Vesimittarin lukemat voi pian ilmoittaa Suomi.fi-palvelussa

Tänä keväänä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän asiakkaille tulee mahdolliseksi ilmoittaa vesimittarinsa lukemat nopeasti Suomi.fi-verkkopalvelussa.

Vesimittarin lukeman ilmoittamista varten HSY:n asiakkaat tunnistautuvat varmennekortilla, mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla Suomi.fi-palveluun.

Yksi tunnistautuminen riittää myös muihin verkkopalvelussa tarjottaviin kansalaisten ja yritysten julkisiin digipalveluihin.

Julkishallinnon digitalisoitumisella on lukuisia etuja myös palveluntarjoajille. HSY:n palvelun piiriin kuuluu yli miljoona pääkaupunkiseudun asukasta. Sähköinen tunnistautuminen tekee palvelusta luotettavan ja turvallisen sekä asiakkaan että palvelun tarjoajan näkökulmasta.

Vesimittarilukemien ilmoittaminen on HSY:n ensimmäinen sähköinen palvelu. Jatkossa HSY:n on tarkoitus liittää mukaan uusia asiakkaille tarjottavia palveluja.

 

Ilmastotesti herättelee opiskelijoita hyville valinnoille

Pääkaupunkiseudun kaikki kymmenen korkeakoulua ovat mukana Ilmastoinfon Climate Match -kampanjassa. Kampanjan ideana on herätellä huomaamaan, mitä helppoja valintoja jokainen voi arjessaan tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Testistä välittyy tietoa ilmaston kannalta merkittävistä valinnoista, kuten ruokailutottumuksista, liikkumisvalinnoista ja energiankäytöstä.

Enemmistö suomalaisista pitää ilmastonmuutosta yhtenä suurimmista globaaleista uhista, mutta valtaosalla tämä ei kuitenkaan ole vielä vaikuttanut omaan tapaan toimia arjessa. Ilmastoinfon pikatesti antaa vinkkejä arjen tärkeistä valinnoista ilman synkistelyä tai syytöksiä.

Vaikka kampanja kohdistetaan aluksi korkeakouluopiskelijoille, testin voi muutkin tehdä osoitteessa climatematch.fi.

 

Sähkön hinta nousee – mikä sähkössä maksaa?

Helsingin Helen Sähköverkko Oy nostaa sähkön siirtohintoja keskimäärin noin yhdeksän prosenttia 1. huhtikuuta alkaen. Hinnankorotus perustuu kantaverkkomaksujen nousuun sekä verkkotoiminnan valvontamallin muutokseen.

Helsingissä palataan siirtohinnoissa vuoden 2014 tasoon. Uudet 1. huhtikuuta voimaan tulevat siirtohinnat löydät täältä: https://www.helen.fi/sahkonsiirto/yritys/hinnastot/.

Sähkön hinta jakautuu kolmeen lähes yhtä suureen osaan: sähköenergiaan, sähkön siirtoon sekä sähköveroon.

Sähköenergialla tarkoitetaan laskussa sähkön myyjän toimittamaa energiaa ja palvelua. Laskutettavan energian määrä perustuu yleisimmin laskutusjakson aikana käytettyyn sähkön määrään (kWh).

Sähkönsiirron tuottaa paikallinen sähköverkkoyhtiö. Helsingissä se on Helen Sähköverkko Oy. Sähköverkon tehtävänä on siirtää voimaloissa tuotettu sähkö sähkönkäyttäjille. Sähköverkkoa ylläpidetään sähkönsiirtotuotteen maksuilla. Siirtohintojen kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.

Sähköveroa maksetaan sähkön kulutuksesta. Vero muodostuu sähkön valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron asiakkaalta siirtomaksun yhteydessä ja välittää sen edelleen valtiolle.

 

Hel.fi 20 vuotta - tee aikamatka!

Ensimmäiset Hel.fi -sivut julkistettiin toukokuussa 1995. Nyt voit tehdä aikamatkan vanhoille Hel.fi –sivuille! Mitä tapahtui toukokuussa 1995, kun ylipormestarina oli Kari Rahkamo? Miltä sivut näyttivät vuonna 1997, entä 1999?

Helsingin yliopisto oli rekisteröinyt domain-nimen Helsinki.fi jo vuonna 1987. Kun kaupunki sitten 30.9.1994 alkoi suunnitella internetsivuja, päädyttiin pohdinnan jälkeen domain-nimeen Hel.fi. Perusteluja nimen valinnalle olivat sen lyhyys ja käyttö lentoaseman tunnuksena.

Voit katsoa ja lukea Helsingin kaupungin nettisivujen kehityksestä Tietotekniikkaa Helsingissä –blogista ja kommentoida aihetta.

 

Chat on nykyaikainen tapa palvella oppisopimusasiakkaita

Stadin oppisopimuskeskuksessa ollaan tyytyväisiä viime keväänä aloitettuun chat-palveluun netissä. Verkkosivuilla www.oppisopimus.hel.fi toimiva asiakaspalvelu-chat on avoinna arkisin klo 9–15.30.

- Meillä kaikki neuvontatyötä tekevät osallistuvat asiakaspalveluun myös chatin kautta. Päivittäin keskusteluja on keskimäärin 7–9 kappaletta. Meillä on tavoitteena nopea asiakaspalvelu ja halusimme kokeilla modernia tapaa vastata asiakkaiden palveluntarpeisiin, kertoo projektipäällikkö Arja Koli oppisopimuskeskuksesta, joka on osa Stadin aikuisopistoa.

Eniten kysymyksiä chatiin tulee oppisopimusopiskelijaksi haluavilta. Kysymyksiä ovat esittäneet chatin kautta myös työnantajat, yhteistyökumppanit ja muut viranomaiset. Asiakkaina on ollut sekä nuoria että aikuisia.

- Chatissä palveleminen on nopeaa ja meille se on tuottanut myös konkreettisia oppisopimuksia. Palvelu on erittäin käyttäjäystävällinen ja pieniä teknisiä ongelmia lukuun ottamatta palaute on asiakkailta ollut erittäin hyvää. Voimme suositella chatin käyttöä kaikille, toteaa Arja Koli tyytyväisenä.

Oppisopimustietoa verkossa www.oppisopimus.hel.fi

 

Kaupungintalo liputti viittomakielen päivän kunniaksi

Kaupunginvaltuusto päätti syyskuussa 2015 valtuutettu Leo Straniuksen aloitteen pohjalta, että kaupungintalo liputtaa viittomakielen päivänä 12. helmikuuta. Tänä vuonna liputus järjestettiin ensimmäistä kertaa.

Äidinkielenään suomalaista viittomakieltä käyttäviä kuuroja on arviolta 3100. Viittomakieltä käyttäviä kuulevia, kuten huonokuuloisia, kuurojentyöntekijöitä, viittomakielen tulkkeja, viittomakielisten omaisia, ystäviä, työtovereita ja muita kielen harrastajia on yli 9000. Muiden viittomakielten tavoin suomalainen viittomakieli on luonnollinen kieli, jolla on suomen kielestä eroava kielioppi ja rakenne. Suomenruotsalainen viittomakieli on toinen kansallisista viittomakielistämme. Unescon kriteereiden mukaan se on vakavasti uhanalainen kieli.

Helsingin kaupunki julkaisee verkkosivuillaan kuukausittain viittomakielisen ajankohtaiskatsauksen.