Suoraan sisältöön
Katsottu: 123

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä huhtikuussa 2016

Maauimaloiden kausi- ja sarjakorttien ennakkomyynti starttasi tiistaina

Helsingin legendaaristen maauimaloiden, Uimastadionin ja Kumpulan maauimalan, kausi- ja sarjakorttien ennakkomyynti alkoi tiistaina 29.3. Itäkeskuksen, Jakomäen, Pirkkolan ja Yrjönkadun uimahalleissa sekä Latokartanon liikuntahallissa, Töölön kisahallissa ja Myllypuron Liikuntamyllyssä. Liikuntaviraston hinnastouudistuksen myötä maauimaloiden kausi- ja sarjakorttien hinnat ovat laskeneet.

Uimastadion avautuu äitienpäivän kunniaksi maanantaina 8.5. Stadikkaa on valmisteltu kesäkauteen, sillä uima-altaiden laattoja on laajalti korjattu ja erityisesti lastenaltaan laatoitusta on paranneltu. Uimastadionin lemmikit, kanahaukat Helmi ja Heikki, ovat jälleen pesimäpuuhissa, joten tänäkin kesänä saamme toivottavasti nauttia kanahaukkaperheen seurasta.

Kumpulan maauimala avautuu Kumpula-päivänä lauantaina 28.5. Tulevaa uintikautta varten Kumpulassa on siistitty metsäaluetta ja hyppyaltaan pohja on maalattu.

 

Katupöly heikentää pääkaupunkiseudun ilmanlaatua aurinkoisella säällä

Kadut ovat kuivuneet pääkaupunkiseudulla. Kevättä enteillen ilman hiukkaspitoisuudet kohoavat aurinkoisella säällä. Pölyisimmät päivät ovat vielä edessä. Katupöly on huonontanut ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla noin viikon ajan (10. maaliskuuta jälkeen). Pölyistä on ollut mittausasemilla Hämeenlinnanväylän varrella, Leppävaarassa, Mäkelänkadulla ja Porvoossa. Ilmanlaatu on heikentynyt iltapäivisin paikoin jopa erittäin huonoksi.

Ilma on aamuisin puhdasta, koska tienpinnat ovat yön jäljiltä kosteita. Iltapäivät ovat olleet aurinkoisia, jolloin liikennevirrat ovat nostaneet talven aikana kertyneen pölyn ilmaan. Katupöly on peräisin autojen renkaiden alla jauhautuneesta asfaltista ja hiekoitushiekasta.

Ilmanlaatu paranee heti, kun tienpinnat kostuvat.

- Katupölykausi kestää katujen puhdistusten alettua useita viikkoja. Pahin se on maaliskuun lopun ja huhtikuun alun välisenä aikana, jolloin ilman hiukkaspitoisuudet ovat korkeimmillaan. Tilanne helpottaa yleensä vasta vapun jälkeen, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen.

Katujen kevätpesu on pitkä urakka. Helsingin kaupungin rakennusvirasto HKR on kertonut tiistaina 15. maaliskuuta, että katujen kevätsiivous on tasapainoilua katupölyn ja yöpakkasten välillä. Katupölylle altistumista voi vähentää välttämällä ulkona liikkumista pahimmin pölyävillä alueilla ja vilkkaiden katujen varsilla. Katupöly heikentää erityisesti hengityssairaiden hyvinvointia.

Ilmanlaatutilannetta voi seurata tunneittain HSY:n verkkosivuilta ja ratikoiden ja metrojen näytöiltä.

 

Huolletuilla aivoilla selviää työpaineista

Ihmisen aivot tarvitsevat riittävästi lepoa tietotyöstä palautumiseen, Työterveys Helsingin työterveyspsykologi Katriina Pulli muistuttaa.
 
Työterveyspsykologin näkökulmasta työelämään kohdistuvat vaatimukset ovat selkeästi lisääntyneet voimakkaan muutostahdin myötä. Lähes kaikki työ on ainakin osittain tietotyötä, jossa edellytetään vaativaa tiedon käsittelyä ja uuden tiedon luomista. Meiltä vaaditaan koko ajan enemmän, nopeammin ja tehokkaammin, mikä kuormittaa erityisesti aivojamme ja aiheuttaa muistin ja oppimisen vaikeuksia.

Lisääntyneiden vaatimusten takia on syytä kiinnittää yhä enemmän huomiota palautumiseen ja työolosuhteisiin. Palautuminen työstä on riittävää silloin, kun ihmisellä on kokemus hallinnan tunteesta. Myös hyvä sisäinen motivaatio on luotettava merkki palautumisesta. Hyvä työ mahdollistaa luovan, paineettoman ajattelun sekä keskittymisen ja paneutumisen kulloinkin huomion kohteena olevaan työhön ilman keskeytyksiä.

Palautumisen tulisi käynnistyä jo työpäivän aikana muun muassa intensiivisen työskentelyn tauotuksella. Tutkimusten mukaan palautumista edistävät myös työyhteisön ystävällisyys, onnistumisen ja valmiiksi saamisen kokemukset, omien ajatusten ja tunteiden jakaminen, vaihtelu, liikunta ja elämykset. Jos huolehdimme riittävästä aivojen huollosta ja levosta, pärjäämme kyllä ympäristön informaatiotulvan kanssa. Ihmisen aivot eivät ole tietokone, johon voi hankkia lisämuistia ja tehoa työpäivää pidentämällä ja työtahtia kiihdyttämällä, vaan ne ovat monimutkaiseen prosessointiin ja tulkintaan kykenevä elävä organismi, joka tarvitsee lepoa, happea ja terveellisen ruokavalion.

 

Stop vihapuhe, rakennetaan yhdessä matkarauhaa

Joukkoliikenteessä kampanjoidaan matkarauhan puolesta Helsingin seudulla. Matkustajia kannustetaan osoittamaan kunnioitusta, suvaitsevaisuutta, avunantoa liikennevälineissä turvallisuuden vahvistamiseksi. Matkustajat ovat tärkein yhteistyökumppani turvallisuustyössä, toteaa Helsingin seutuliikenne tiedotteessaan. Matkustajia kehotetaan kertomaan twitterissä tai instagramissa Miten sinä lisäät #Matkarauhaa.

Oikeusministeriön tutkimuksen mukaan, vihapuhe ja häirintä vaikuttavat niiden kohteeksi joutuneiden henkilöiden turvallisuuden tunteeseen. Kolmannes vastaajista kertoi välttävänsä liikkumista tietyissä paikoissa läheistensä kanssa. Osa vastaajista kertoi välttelevänsä esimerkiksi julkisia kulkuneuvoja, mikä rajoittaa ja hankaloittaa elämää.

Kaikilla ihmisillä on tasavertaiset oikeudet liikkumiseen, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Ketään ei saa kohdella epäinhimillisesti tai alentavasti. Näiden oikeuksien toteutuminen ei saa riippua ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvasta erosta.

Jokaisella on oikeus matkarauhaan, mahdollisuuteen matkustaa ja työskennellä lähijunassa, bussissa, raitiovaunussa, metrossa tai Suomenlinnan lautalla ilman pelkoa joutumisesta fyysisen tai sanallisen häirinnän kohteeksi. Matkalippunsa lunastaneella on oikeus olettaa, että tätä periaatetta noudatetaan kaikissa liikennevälineissä, kaikkina aikoina, ilman poikkeuksia.

 

Kaupunkipyörät rullaavat Helsingissä ensi kesänä

Helsingin uusi kaupunkipyöräjärjestelmä otetaan käyttöön vapun jälkeen. Ensivaiheessa kantakaupunkiin pystytetään 50 pyöräasemaa ja pyöriä on käytössä 500. Järjestelmä laajenee vuonna 2017. Helsingin kaupunkipyörät tunnistaa keltaisesta väristä.

Kaupunkipyörät tulevat osaksi joukkoliikenteen matkaketjua. Kaupunkipyörien asemat, pyörien saatavuus ja reititystiedot tulevat näkymään HSL:n uudessa mobiilioptimoidussa Reittioppaassa. Kaupunkipyöräjärjestelmän kytkeminen joukkoliikenteen reititysjärjestelmään on maailman mittakaavassa ainutlaatuista.

Kaupunkipyöräjärjestelmän käyttäjiksi rekisteröidytään HSL:n verkkosivuilla osoitteessa www.hsl.fi/kaupunkipyörät. Pyöräasemalta pyörän saa ajettavaksi rekisteröitymisen yhteydessä saatavalla pyöräilijätunnuksella tai HSL:n matkakortilla sekä avainkoodilla. Viideltä asemalta pyörän saa käyttöönsä maksukortilla ilman rekisteröitymistä.

Järjestelmän vuosittainen kausimaksu on 25 €, viikon kausimaksu on 10 € ja päivän kausimaksu 5 €. Kaikkiin kausimaksuihin sisältyy puolen tunnin käyttöaika ilman lisäveloitusta. Puolen tunnin jälkeen jokaisesta alkavasta puolesta tunnista tulee lisäveloitus.

Kaupunkipyöräjärjestelmä otetaan käyttöön alkuvaiheessa 50 pyöräaseman ja 500 pyörän laajuisena. Tavoitteena on, että vuonna 2017 olisi käytössä 1 500 pyörän ja 150 aseman järjestelmä, joka ulottuu Munkkiniemeen, Pasilaan ja Kumpulaan asti.