Suoraan sisältöön
Katsottu: 223

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä kesäkuussa 2016

Helsinki-päivä aloittaa kesän

Vuosittain järjestettävä Helsinki-päivä on kaupungin virallinen syntymäpäivä. Helsinki-päivää vietetään vuosittain kesäkuun 12. päivä.  Kymmenet maksuttomat tapahtumat valtaavat silloin kaupungin ja kaupunginosat. Monipuolisesta tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin, kun kaupunki täyttyy konserteista, opastuskierroksista, tanssista ja iloisesta tunnelmasta.

Kaupungin nimikkopäivää on vietetty jo vuodesta 1959 lähtien. Perinteeksi on muodostunut, että Helsingin kaupunki muistaa ensimmäistä kaupungin syntymäpäivänä 12. kesäkuuta syntynyttä vauvaa.

Helsinki-päivänä jaetaan kultaiset Helsinki-mitalit ansioituneille kansalaisille tunnustuksena toiminnasta kaupungin hyväksi. Lisäksi kultainen Helsinki-mitali myönnetään 20 vuotta luottamushenkilönä toimineelle. Stadin kundi ja friidu palkitaan. Myös helsinkiläinen urheilija ja seura palkitaan.

Seuraavat Helsinki-päivän tapahtumat tulkataan viittomakielelle:
- Helsinki-päivän avaus ja aamukahvit Kaupungintalon sisäpihalla, kaupunginjohtajan avauspuhe klo 9
- Stadin kundin ja friidun julkistus Espan lavalla klo 12
- Maltti ja Valtti Live-show lapsille info- ja näyttelytila Laiturilla klo 14 ja 15

Lisätietoja tapahtumasta: www.helsinkipaiva.fi

 

Viitosen sporalla pääsee pian rautatieasemalta Katajanokalle

Raitiolinja 5 alkaa ajaa Rautatientori-Katajanokka -reittiä maanantaina 20. kesäkuuta. Raitiovaunu lähtee Kaivokadun pysäkiltä ja kulkee reittiä Mikonkatu-Aleksanterinkatu-Katajanokan terminaali. Linjaa liikennöidään maanantaista sunnuntaihin laivojen liikennöintiaikoina noin kello 9.30-21.

Kun linja 5 aloittaa, 4T:n liikenne päättyy, joten Lasipalatsin raitiovaunupysäkiltä ei enää pääse Katajanokan terminaaliin. Linja 4 kuitenkin liikennöi Katajanokalle entiseen tapaansa ja Merikasarminkadun pysäkiltä ”Vyökatu” (0413) on terminaaliin vain muutaman sadan metrin kävelymatka.

Uusi linja on ensimmäinen askel HSL:n linjastosuunnitelmassa. Jätkäsaaren, Hernesaaren ja Pasilan raideyhteydet valmistuvat vuoteen 2026 mennessä. Uudistusten tavoitteena on vahvistaa keskustan raitiotieverkkoa ja kytkeä raitiovaunut entistä saumattomammin muihin joukkoliikennevälineisiin.

 

Keskustakirjaston peruskivi on muurattu

Helsingin keskustakirjaston peruskivi muurattiin 24.5.2016 Töölönlahden tontilla. Peruskiveen upotettiin aikakapseli, jossa oli muun muassa päivän lehtiä.

Keskustakirjastohanke etenee aikataulussaan. Parhaillaan työmaalla käynnissä oleva maanrakennus- ja kellarin betonirakennusurakka päättyy marraskuussa, jonka jälkeen alkaa projektinjohtourakka, eli varsinaisen rakennuksen rakentaminen.

Tiedossa on haasteellinen tehtävä, sillä rakennuksessa on uudentyyppisiä rakenneratkaisuja, ja hankkeelle on asetettu korkeat energia- ja materiaalitehokkuustavoitteet.

Lokakuussa käynnistyy kaikille avoin keskustakirjaston nimikilpailu. Kilpailun voittaja julkistetaan vuoden vaihteessa, Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävässä uuden vuoden juhlassa.

Projekti on pysynyt sekä aikataulussa että budjetissa. Asiakkaille kirjasto avataan vuoden 2018 joulukuussa.

Lisätietoja: www.keskustakirjasto.fi

 

Museoratikkaliikenne alkaa jälleen – 107-vuotias vaunu vie ajelulle Helsingissä!

HKL ja Oy Stadin Ratikat Ab järjestävät Helsingin keskustassa museoraitiovaunuajeluita yli satavuotiaalla vaunuvanhuksella. Museoliikennettä ajetaan entisöidyllä, 107 vuotta vanhalla puisella raitiovaunulla kesän kaikkina viikonloppuina lauantaisin ja sunnuntaisin. Liikenne alkaa lauantaina 14. toukokuuta ja päättyy elokuun lopussa.

Kierroksille lähdetään Kauppatorilta Havis Amandan patsaan luota kello 10–17. Vaunut lähtevät tasalta ja puolelta, mutta jos pysäkillä on jonoa, vaunut lähtevät täytyttyään. Kierroksen hinta on 5 euroa. HSL:n liput eivät käy erikoislinjalla eikä museoratikkamatkaa voi maksaa matkakortilla. Kierroksen kesto on reilu 15 minuuttia ja reitti kulkee Aleksanterinkadun, Rautatieaseman, Kaisaniemen ja Kruununhaan kautta takaisin Kauppatorille.

Museoraitiovaunut palvelivat aikanaan arkiliikenteessä kaupunkilaisia sellaisissakin kaupunginosissa, joihin ei enää raitiovaunulla pääse: KB-linjalla mentiin Kulosaareen ja H-linjalla Haagaan. Linja 10 puolestaan oli vanhan Puu-Pasilan ikioma raitiolinja.

Lisätietoja: www.stadinratikat.fi

 

Kaupunkipyörillä ajettiin ensimmäisellä viikolla yli 15 000 matkaa

Uudet kaupunkipyörät ovat olleet osa Helsingin kaupunkiliikennettä toukokuun alusta asti. Pyörillä poljettiin ensimmäisellä viikolla kaikkiaan 15 471 matkaa, yhdellä pyörällä ajettiin keskimäärin 6 matkaa päivässä.

Palveluun rekisteröityminen alkoi huhtikuun puolivälissä, ja palvelun avajaisviikon loppuun mennessä kaupunkipyörien käyttäjiksi oli rekisteröitynyt 4073 polkijaa. Palveluun rekisteröidytään osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyörät. Rekisteröitymisen yhteydessä valitaan päivän, viikon tai lokakuun loppuun asti kestävä käyttökausi. Kausimaksu veloitetaan maksukortilta, jonka tiedot syötetään järjestelmään.

Yhden matkan pituus oli avajaisviikolla keskimäärin 3 km ja matkan kesto 24 minuuttia. Jos yksittäisen matkan kesto jää alle puolen tunnin, ei polkemiselle tule kausimaksun lisäksi muita kuluja. Ylimenevästä ajasta veloitetaan erikseen maksukortilta, jonka tiedot syötetään palveluun rekisteröitymisen yhteydessä. Puolen tunnin yli menevästä ajasta tulee lisäveloitus riippumatta siitä, onko käyttäjä maksanut päivän, viikon tai koko kauden kattavan kausimaksun.

Kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä, minkä vuoksi yksittäiset käyttökerrat on hyvä pitää lyhyinä ja pyörät kierrossa.

Uudesta, kehitteillä olevasta Reittioppaasta voi tarkistaa pyörien saatavuuden eri asemilla sekä asemien sijainnit ja reititykset. Uusi Reittiopas löytyy osoitteessa beta.reittiopas.fi/kaupunkipyörät.