Suoraan sisältöön
Katsottu: 96

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä heinäkuussa 2016

Helmet e-kirjasto on paras kesäkaveri

Helmet-kirjaston e-kirjat, e-lehdet, verkkomusiikki ja -elokuvat kulkevat helposti mukana kesämökille tai pidemmille matkoille. Mikä parasta, kattava e-kirjasto vie laukussa tilaa vain kännykän tai tabletin verran.

Myös eräpäivähuolet voi jättää taakseen, koska e-kirjat palautuvat automaattisesti kirjastoon.

Helmet e-kirjastosta löytyy tuhansia kirjoja, sanoma- ja aikakauslehtiä, elokuvia sekä musiikkia moneen makuun.

Jos kesällä haluaa opiskella, niin sekin onnistuu. E-kirjastossa on tarjolla kielten ja peliohjelmoinnin verkkokursseja.

Lue lisää: Helmet.fi

 

Länsimetron liikenteen aloittaminen viivästyy

Länsimetron liikenne ei käynnisty 15. elokuuta. Asiasta päätettiin Länsimetron hallituksen kokouksessa. Länsimetron mukaan liikenteen aloitusta lykkäävät taloteknisten turvallisuusjärjestelmien testausten viivästykset.  Viivästys heikentää Etelä-Espoon ja Lauttasaaren joukkoliikenneyhteyksiä väliaikaisesti.

Länsimetron mukaan tarkkaa aikaa metroliikenteen käynnistymiselle ei vielä tässä vaiheessa voida sanoa, sillä ennen kuin metro voidaan ottaa osaksi seudun liikennejärjestelmää, sen on täytettävä kaikki turvallisuusvaatimukset. Tämä vaatii kaikkien järjestelmien testaamista ja sitä, että viranomaiset ovat hyväksyneet metron tilat järjestelmineen.

Lauttasaaressa pyritään ratkaisuun, jossa suoria yhteyksiä Helsingin keskustaan säilyy, mutta linjasto ei ole kaikilta osin nykyisen kaltainen. Metroliikenteessä siirrytään kuitenkin tiheämpään ruuhka-ajan vuoroväliin jo 15. elokuuta.

Espoon ja Lauttasaaren bussilinjasto uudistuu joka tapauksessa 15. elokuuta ja HSL muokkaa uutta linjastoa tarvittavilta osin, jotta Etelä-Espoosta, Lauttasaaresta ja Kirkkonummelta saadaan metroa korvaavat yhteydet Helsinkiin. Reittien ja aikataulujen suunnittelu on aloitettu HSL:ssä, ja uusista linjoista kerrotaan myöhemmin kesän aikana.

 

Kotipihan vieraskasvit kuriin kolmella konstilla

Muutaman helpon muistisäännön avulla estät vieraskasveja leviämästä ja pidät lähiympäristösi vapaana haitallisista lajeista. Osa koristekasveista pystyy leviämään luontoon vieraslajeiksi. Kasvit on usein tuotukin Suomeen juuri helppohoitoisuutensa vuoksi. Kasveja torjutaan siellä, missä ne aiheuttavat eniten vaaraa terveydelle sekä haittaa luonnon monimuotoisuudelle ja virkistyskäytölle.

Kotipuutarhuri voi estää vieraskasvien leviämistä muutaman helpon muistisäännön avulla.

1. Pidä kasvit penkissä
Kun hankit taimia, osta sellaisia, jotka tiedetään haitattomiksi. Istutettujen taimien tulee myös pysyä penkissä. Jos kasvit leviävät puutarhan ulkopuolelle, ajoissa aloitettu torjunta säästää aikaa ja vaivaa myöhemmässä vaiheessa. Multaa tai täyttömaata hankkiessasi varmista aineksen puhtaus ja alkuperä.

2. Hävitä bio- tai sekajätteessä
Kitke vieraskasvit jo ennen kukintaa ja siementämistä. Tällöin voit laittaa kasvit biojätteeseen. Jos kasvi on ehtinyt muodostaa siemeniä, kerää kukinnot ja siemenet muovipussiin ja laita sekajätteeseen. Ole huolellinen, jotta siemeniä ei varise ympäristöön. Kaiva juuret huolellisesti maasta, ja hävitä ne laittamalla muovipussissa sekajätteeseen. Muistisääntönä on, että biojätteeseen voi laittaa ne osat, joiden avulla kasvi ei enää pysty jatkamaan elämäänsä. Lisääntymiskykyiset siemenet ja juuret laitetaan sekajätteeseen, josta ne päätyvät poltettavaksi jätevoimalassa.

3. Talkooapua kaupungilta
Helsingin kaupunki auttaa talkoolaisia hävittämään vieraskasveja yleisiltä alueilta. Lisätietoja vieraslajeista löytyy nettisivuilta www.vieraslajit.fi. Ohjeita vieraslajien hävittämiseen on HSY:n nettisivuilla.

 

Hietalahden kauppahallista saa nyt nyhtökauraa

Fat Tomato – Nordic Twist avasi ovensa 6. kesäkuuta Hietalahden kauppahallissa. Pohjoismaiseen makumaailmaan nojaava kasvisravintola käyttää proteiinilähteenään kohuttua nyhtökauraa, jota tarjoillaan salaateissa ja lämpimissä rieskoissa.

Ravintolan takana ovat Samuel McCormick ja Ville Junttila, joiden käsialaa ovat myös katuruokabrändit BBQ on Wheels ja Kimchi wagon. Fat Tomato on toiminut aiemmin ruokarekasta käsin muun muassa Espoon Tapiolassa kiertäneellä Street Food Carnevalilla.

Kotimaisesta kaurasta, härkäpavusta ja herneestä hiertämällä valmistettu nyhtökaura haastaa lihatuotteet niin ravintoarvoiltaan kuin maultaan. Uusi vegaaninen kasviproteiinituote kiinnostaa sekä sijoittajia että kuluttajia. Gold&Green Foods keräsi tuotannon käynnistämistä varten hieman yli miljoonan euron rahoituksen yksityissijoittajilta, ja äitienpäivän jälkeen kauppoihin tulleet tuotantoerät ovat kadonneet hyllyiltä minuuteissa.

Fat Tomato on mukana halliravintolatoiminnan lisäksi erinäisissä tapahtumissa kesän aikana.

 

Kosketusnäytöllisten matkakortinlukijoiden laajamittainen asennus alkaa

Helsingin seudun liikenteen HSL:n uusien matkakortinlukijoiden laajamittainen asennus käynnistyi kesäkuun toisella viikolla.

Laitteisto asennetaan yhteensä 1 500 HSL-alueen bussiin, raitiovaunuun ja junaan. Busseihin asennetaan matkakortinlukijoiden lisäksi seuraavan pysäkin kertova näyttö, kuljettajan infopääte ja kuljettajan lipunmyyntilaite.

Asennukset etenevät liikenneväline kerrallaan. HSL arvioi töiden kestävän vuoden loppuun asti. Uudella ja vanhalla matkakortinlukijalla ostetut liput kelpaavat ristiin vaihtomatkoilla.

Uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä tuo merkittävää helpotusta HSL:n asiakkaiden arkeen. Helppokäyttöisten laitteiden ohella uudistus tuo ajantasaisen matkustajainformaation kaikkien matkustajien ulottuville. Pysäkkikuulutukset tulevat syksyllä käyttöön busseissa ja raitiovaunuissa. Kaikki liikennevälineet näkyvät tulevaisuudessa reaaliaikaisesti HSL:n Reittioppaassa ja pysäkkinäytöissä.

Lippu- ja informaatiojärjestelmän uudistuksesta kerrotaan lisää osoitteessa www.hsl.fi/uudetlaitteet. Sivustolla voi myös harjoitella uuden matkakortinlukijan käyttöä.