Suoraan sisältöön
Katsottu: 76

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä elokuussa 2016

Helsingin juhlaviikot alkavat perjantaina 19. elokuuta

Helsingin kesä huipentuu 19. elokuuta alkaviin juhlaviikkoihin. Monitaidefestivaalin pariviikkoinen ohjelma tarjoaa ainutlaatuisia taide-elämyksiä kotimaiselle ja ulkomaiselle yleisölle klassisesta musiikista pop- ja maailmanmusiikkiin, teatterista nykytanssiin, kuvataiteesta elokuvaan ja lasten tapahtumiin. Taiteiden yötä vietetään torstaina 25. elokuuta. Juhlaviikot päättyvät 4. syyskuuta.

Huvila-teltassa on esityksiä jokaisena juhlaviikkoiltana 19. elokuuta alkaen aina 4. syyskuuta saakka. Luvassa on 16 huippuesitystä, joista voi poimia suosikkinsa.

Suomessa on ensimmäistä kertaa tilaisuus nähdä Romeo Castelluccin, eurooppalaisen nykyteatterin kiitetyn ja kiistellyn kärkinimen, tuotantoa. Voimallinen Go Down, Moses lupaa ravisuttavia näyttämökuvia Kansallisteatterissa.

Lisää aiheesta Juhlaviikkojen nettisivulta

 

Pasilan asemaseudun työmaalla tahti kiihtyy ja tanner tömisee

Pasilan asemanseutu on jo pitkään ollut rakennustyömaata. Pasilan ratapihalle on rakenteilla uusi rautatieasema, uusi raide ja asemalaituri. Vuoteen 2020 mennessä nykyisen työmaan kohdalla sijaitsee Suomen suurin kauppakeskus, hotelli sekä asuintaloja.

Nyt rakennetaan parhaillaan maan alle jäävää pysäköintilaitosta ja tehdään perustuksia tulevia raiteita ja rakennuksia varten. Työmaalla räjäytellään ja tanner tömisee noin 2-6 kertaa päivässä. Liikenne sillalla keskeytetään sillan ja rautatieaseman läheisyydessä tehtävien räjäytysten ajaksi.

Myllerrys vaikuttaa myös rautatieaseman ympäristöön ja asemaa käyttävien ihmisten elämään. Asemasta on jo lähes täysin purettu itäinen siipi. Aseman keskiosan ja muiden jäljellä olevien rakenteiden purkaminen aloitetaan kesällä 2017.

Väliaikainen rautatieasema rakennetaan nykyisen aseman pohjoispuolelle laitureiden päälle. Arvio on, että väliaikainen asema on käytössä vuodenvaihteessa. Väliaikaiselta asemalta pääsee laitureille ja Ratapihantielle hisseillä tai portaita pitkin.

Täysin uusi rautatieasema valmistuu vuonna 2019.

Pasila on Suomen toiseksi vilkkain rautatieasema. Sen kautta kulkee nykyisin arkipäivinä yli tuhat junaa ja yli 60 000 matkustajaa. Pääkaupunkiseudun asukasmäärän arvioidaan kasvavan lähivuosikymmenien aikana 400 000 hengellä. Tämä vaikuttaa myös siihen, että vuonna 2035 Pasilan asemalla arvioidaan olevan päivittäin 100 000 junamatkustajaa.

Nyt rakennettava lisäraide kasvattaa Pasilan aseman laiturikapasiteettia, mahdollistaa junavuorojen lisäämisen ja siten sujuvoittaa liikennettä. Läntinen lisäraide on viimeinen Pasilaan mahtuva raide ja laituri. Sen jälkeen kaikki maanpäällinen tila on käytetty.

 

Maauimaloissa tunnelmalliset kuutamouinnit

Kumpulan ja Uimastadionin maauimaloissa järjestetään syksyiset kuutamouinnit. Kumpulan kuutamosta nautitaan perjantaina 26. elokuuta, ja Uimastadikan tunnelmavalaistuksesta iloitaan perjantaina 16. syyskuuta. Iltatunnelman lisäksi tarjolla on myös letkeää musiikkia, ja yöuinnin lomassa voi vaikka tarkkailla kuinka lämmin vesi höyryää satumaisesti altaan veden pinnalta.

Normaaleista aukioloajoista poiketen maauimaloihin pääsee kuutamouintipäivinä sisään kello 23.00 asti, ja uintiaika päättyy kello 23.30. Kuutamouinnille on normaalit sisäänpääsymaksut.

Kumpulan maauimalan uintikausi päättyy sunnuntaina 28. elokuuta, ja Uimastadionin uintikausi päättyy sunnuntaina 18. syyskuuta.

Lisätietoja Kumpulan maauimalan ja Uimastadionin nettisivuilta.

 

Ilmoittaudu syksyn liikuntakursseille 16.8. alkaen

Helsinkiläisille on tarjolla syyskaudella, 5.9.-16.12., runsaasti ohjattua liikuntatoimintaa. Monipuolisesta tarjonnasta pääsevät nauttimaan lapset ja nuoret, aikuiset, seniorit sekä erityisryhmät lukuisissa toimipisteissä ympäri Helsinkiä. Porrastettu ilmoittautuminen alkaa tiistaina 16.8. klo 11.00 Internetissä osoitteessa https://asiointi.hel.fi

Lisätietoja liikuntakursseista löydät myös liikuntaviraston verkkosivuilta www.hel.fi/liikuntakurssit.

 

Metroliikenteen vuoroväli ja metrojunat lyhenevät – asemille tulossa uusia opasteita

Metroliikenteen vuoroväli lyhenee 15. elokuuta. Samanaikaisesti metrojunat lyhenevät nelivaunuisiksi. Elokuun alkupuolella metroasemien laitureille aletaan kiinnittää uusia opastetarroja, jotka ilmaisevat junien pysähtymispaikat. Uudistuksilla varaudutaan länsimetron liikenteen aloittamiseen.

15.8. alkaen metrojunat kulkevat arkisin ruuhka-aikaan linjoilla Ruoholahti–Vuosaari ja Kamppi–Mellunmäki viiden minuutin vuorovälillä siten, että junat kulkevat linjojen yhteisellä osuudella Kampista Itäkeskukseen 2,5 minuutin välein. Lauantaisin ja arkisin päiväsaikaan metron vuoroväli välillä Ruoholahti-Itäkeskus on 3-4 minuuttia, ja itäisillä haaroilla 7,5 minuuttia. Iltaisin ja sunnuntaisin vuoroväli välillä Ruoholahti-Itäkeskus on 5 minuuttia, ja itäisillä haaroilla 10 minuuttia.

Jatkossa Mellunmäestä länteen kulkevat junat menevät kääntöraiteelle jo Kampissa. Mellunmäestä Ruoholahteen matkustavat voivat vaihtaa Kampissa Ruoholahteen menevään junaan, joka lähtee samalta raiteelta hetken kuluttua.

Myöhemmin syksyllä alkaa koko metron kiinteän opastejärjestelmän uudistaminen entistä selkeämmäksi. Samalla opasteiden ulkoasu muuttuu jonkin verran tukemaan joukkoliikenteen yhtenäistä matkaketjua pääkaupunkiseudulla. Metroasemien opasteiden päävärinä säilyy kuitenkin jatkossakin tuttu punaoranssi.

Länsimetron liikennöinti ei käynnisty 15. elokuuta, kuten alun perin oli suunniteltu. Tiheämpi vuoroväli ja lyhemmät junat otetaan kuitenkin käyttöön alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Myös idän liityntäliikenteen aikataulut muuttuvat 15.8. tämän mukaisesti. 2,5 minuutin vuoroväliä testattiin metrossa jo kesäkuussa. Testauksessa liikenne sujui ongelmitta.