Suoraan sisältöön
Katsottu: 112

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä lokakuussa 2016

Viittomakielinen sivusto mukautuu nyt eri päätelaitteille

Pääkaupunkiseudun kaupunkien viittomakielinen verkkosivusto on julkaistu responsiivisena eli mukautuvaisena versiona. Tämä tarkoittaa sitä, että sivustoa on helppo käyttää myös tableteilla ja älypuhelimilla.

Palvelu helpottaa äidinkieleltään viittomakielisten kuurojen ja muiden viittomakieltä käyttävien tiedonsaantia. Sivustolla kerrotaan Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten peruspalveluista, esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluista, koulutuksesta, joukkoliikenteestä, ympäristöpalveluista ja vapaa-ajan vietosta.

Videoilla käytetään sekä suomenkielistä että suomenruotsalaista viittomakieltä. Lisäksi sisällöt tarjotaan suomen- ja ruotsinkielisinä teksteinä.

Viittomakielinen sivusto löytyy osoitteista www.helsinginseutu.fi/viittomakieli ja www.helsingforsregionen.fi/teckensprak sekä helsinginseutu.fi:n kielivalinnoista.

 

Kruunuvuorenrannan valotaideteos Öljysäiliö 468 jälleen auki yleisölle

Yleisöllä on myös tänä syksynä mahdollisuus vierailla Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitsevassa Öljysäiliö 468 -valotaideteoksessa.

Taideteokseksi muunnettu vanha öljysäiliö on avoinna yleisölle kahtena peräkkäisenä viikonloppuna lauantaisin ja sunnuntaisin: 1.–2.10. ja 8.–9.10. klo 18–21. Säiliöön on vapaa pääsy.

Säiliön teräsvaippaan on puhkaistu 2012 aukkoa, joiden kautta led-valot syttyessään ja sammuessaan saavat säiliön hohtamaan lyhdyn tavoin pimeässä. Valojen rytmiä säätelee tuulen nopeus. Valoteos syttyy auringonlaskun jälkeen. Alkuillasta teos hohtaa valkoisena ja illan muuttuessa yöksi punaisena. Teos on pysyvä valo- ja maisemateos.

Öljysäiliö 468 viittaa Kruunuvuorenrannan lähes 90 vuotta kestäneeseen öljysatamakauteen. Teoksen on suunnitellut valotaiteilija Tapio Rosenius Lighting Design Collectivesta.

Teos antaa esimakua sille, miten alueesta eli Kruunuvuorenrannasta suunnitellaan valon kaupunginosa, jota voi ihailla kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Valaistuksen kokonaisratkaisulla luodaan Kruunuvuorenrannasta yhtenäinen pimeän ajan maisemataideteos. Alueelle sijoitetaan pysyviä ja vaihtuvia valotaideteoksia. Jokaiselle tontille rakennuksiin tai pihapiiriin toteutetaan myös valotaidetta.

 

Suomi 100 Helsingissä

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa juhlitaan Helsingissä suurin kaupunkitapahtumin. Suomi 100 -vuosi käynnistyy, kun uudenvuoden vastaanotto siirtyy Senaatintorilta Töölönlahdelle ja tammikuussa pimeän kaupungin valaisee Lux Helsinki.

Helsingin kaupunkikulttuuri on kekseliästä, aitoa ja omaperäistä. Siksi Suomi 100 on Helsingissä myös pienten kaupunkitapahtumien vuosi. Elävän kaupunkikulttuurin edistämiseksi Helsinki pyrkii helpottamaan ilmaisten yleisötapahtumien alueidenkäyttöä.

Helsingin uusi keskustakirjasto on Suomi 100 -juhlavuoden merkkihanke. Itsenäisyyspäivänä vuonna 2018 avattava keskustakirjasto tarjoaa kaikille avoimen uuden oppimisen ja työskentelyn tilan. Kirjaston rakentumista seurataan koko juhlavuoden ajan.  

Monipuolisen kulttuuritarjonnan lisäksi itsenäisyyden juhlavuosi on liikunnan ja urheilun riemuvuosi, jolloin Helsinki isännöi useita kansainvälisiä suurkisoja.

Helsingin kaupunki juhlii itsenäisyyden juhlavuotta yhteensä yli 50 ohjelmahankkeen ja satojen yksittäisten tapahtumien kautta. Tärkeintä on se, että juhlasta muodostuu juhlijoiden oma, yhdessä tehty helsinkiläinen itsenäisyyden juhlavuosi.

 

Olympiastadion kerää varoja varustukseen

Olympiastadionin uudistaminen alkoi vuoden alussa. Nyt kansalaisilla ja yrityksillä on tilaisuus osallistua keräykseen stadionin varustamiseksi. Varustamisen kustannuksiksi arvioidaan vähintään 7 miljoonaa euroa.

Kaikki lahjoituksina kerättävät varat käytetään Olympiastadionin varustamiseen. Varustus kattaa kaiken opastenäytöistä nurmenhoitokoneisiin ja seiväshyppypatjoista jalkapallomaaleihin.

Jokainen lahjoittaja, niin yksityinen kuin yrityskin, saa nimensä uudistetun Stadionin vierailijakeskuksen virtuaaliseinälle ja Stadion-kirjaan. Olympiastadionin seinälle ikuistetaan 100 euroa ja enemmän lahjoittaneet yksityishenkilöt ja vähintään 1000 euroa lahjoittaneet yritykset ja yhteisöt.

Kansan tuella on ollut Olympiastadionin historiassa keskeinen rooli. Stadion-säätiö perustettiin joulukuussa 1927 tehtävänään edistää nuoren tasavallan unelmaa omasta stadionista. Säätiö ryhtyi välittömästi organisoimaan varainhankintaa.

Liike-elämä tuki 1920-luvun lopussa ja 1930-luvulla hanketta esimerkiksi lunastamalla Stadion-tavaramerkin käyttöoikeuksia sekä suorilla lahjoituksilla. Kansalaiset puolestaan ostamalla Stadion-tavaramerkin tuotteita tukivat samalla stadionin rakentamista.

Nyt historian ympyrä sulkeutuu, kun uuden vuosituhannen stadionia tuetaan kansalaisten ja yritysten voimin.

 

Jätkäsaaren rakennetaan käytävätön peruskoulu

Jätkäsaaren nopeasti kasvava kaupunginosa saa uuden modernin peruskoulun. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti koulun hankesuunnitelman. Hinnaksi tulee noin 28 miljoonaa euroa.

Koulun tilasuunnittelussa korostetaan tutkivaa oppimista ja yhdessä tekemistä. Tavoitteena on käytävätön koulu. Opetustilat muodostavat avoimia kotisoluja, jotka liittyvät toisiinsa keskusaulan välityksellä.

Tavoitteena on tilojen suuri muunneltavuus ja monikäyttöisyys. Erityistä huomiota kiinnitetään sisäilman laatuun, valaistukseen ja esteettömyyteen.

Peruskoulusta tulee Jätkäsaaren suomenkielinen pääkoulu. Sinne on tarkoitus sijoittaa perusopetuksen luokkatasot 3 – 9. Oppilaspaikkoja kouluun tulee 740 ja tehokäytössä noin 810. Maanrakennustyöt pyritään aloittamaan vuoden kuluttua, ja koulun on määrä valmistua kesällä 2019.