Suoraan sisältöön
Katsottu: 68

Julkaisija: Keskushallinto

Lähitaide-hanke: Omapala

Lähitaide-hanke on Helsingin Kannelmäessä, Malminkartanossa ja Pohjois-Haagassa vuosina 2016 -17 toteutettava osallistavan (ympäristö) taiteen kokonaisuus, jossa alueen koululaiset ja asukkaat ideoivat ja toteuttavat yhdessä teoksia arkiympäristöönsä.

Tavoitteena on vahvistaa taiteen keinoin alueen identiteettiä ja osallistujien kokemuksia oman ympäristönsä merkityksestä. Lähitaide-hanke toteutetaan koulujen kuvataidetunneilla yhteistyössä kuvaamataidonopettajien kanssa, Kannelmäen nuorisotalolla ja Kannelmäen Olohuoneen kerhotiloissa. Yksi hankkeista on tarkoitettu seniori-ikäisille.

Pajojen vetäjinä toimivat kuvanveistäjä Merja Ranki, keraamikko Johanna Rytkölä, kuvanveistäjä, miljöösuunnittelija Mari Paikkari sekä taiteilija Viva Granlund. 

Hanke toteutetaan yhteistyössä Helsingin lähiöprojektin kanssa. Kokonaisuuden järjestelystä vastaa kuvanveistäjä, kulttuurituottaja Pekka Paikkari.

 

Omapala

Merja Ranki, Mari Paikkari

Kannelmäen ylä -ja ala koulu

Kurssi sijoittuu koulun Ilmiö - viikolle teemalla Oikeutemme ja vastuumme maailmassa.

Tavoitteena on oppilaiden ympäristötietoisuuden lisääminen ja silmien avaaminen omalle lähiympäristölle ja mahdollisuuksiin vaikuttaa siihen. Käydään läpi mm. ympäristön elementtien merkitys ja vaikutus.
Miten ympäristöä suunnitellaan ja miksi? Miten ja minkä kautta voin vaikuttaa omaan lähiympäristööni? Omasta kokemuksesta ja omien töiden kautta kerrotaan esimerkkejä siitä, miten ympäristöön sijoitettu taide vaikuttaa ja edesauttaa ympäristössä.
Koulun lähiympäristöön tutustumisen ja inventoinnin jälkeen rakennetaan puisista palikoista elementti, jonka joka tekisi paikasta paremman (pergola, penkkiryhmä, kiipeilyteline, leikkialue, valoteos tai hengailupaikka).
Työpajojen aikana kerrotaan ympäristön suunnittelun perusteista, tilateoksista ja ympäristötaideprojekteista.