Suoraan sisältöön
Katsottu: 113

Julkaisija: Keskushallinto

Lähitaide-hanke: Oma talo

Lähitaide-hanke on Helsingin Kannelmäessä, Malminkartanossa ja Pohjois-Haagassa vuosina 2016 -17 toteutettava osallistavan (ympäristö) taiteen kokonaisuus, jossa alueen koululaiset ja asukkaat ideoivat ja toteuttavat yhdessä teoksia arkiympäristöönsä.

Tavoitteena on vahvistaa taiteen keinoin alueen identiteettiä ja osallistujien kokemuksia oman ympäristönsä merkityksestä. Lähitaide-hanke toteutetaan koulujen kuvataidetunneilla yhteistyössä kuvaamataidonopettajien kanssa, Kannelmäen nuorisotalolla ja Kannelmäen Olohuoneen kerhotiloissa. Yksi hankkeista on tarkoitettu seniori-ikäisille.

Pajojen vetäjinä toimivat kuvanveistäjä Merja Ranki, keraamikko Johanna Rytkölä, kuvanveistäjä, miljöösuunnittelija Mari Paikkari sekä taiteilija Viva Granlund.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Helsingin lähiöprojektin kanssa. Kokonaisuuden järjestelystä vastaa kuvanveistäjä, kulttuurituottaja Pekka Paikkari.

Omatalo

Kurssi järjestettiin Pohjois-Haagan alakoulussa vetäjinään Merja Ranki ja Mari Paikkari.

Kurssiin sisältyi oman kotiympäristön elementteihin ja rakennuskantaan tutustumista, tavoitteena herkistää oppilaat näkemään ja kokemaan ympäristön rakenteiden merkitystä. Käytiin myös läpi tilojen tunnelmaa, miksi jokin paikka on painostava, tai toiset tuntuvat viehättäviltä ja rauhoittavilta.

Kurssin aikana toteutettiin saviset "Omat talot". Talojen inspiraationa saattoi käyttää esimerkiksi lempirakennuksia, rakenteita, elementtejä koulumatkan varrelta tai jotain mitä toivoisi omaan lähiympäristöönsä sijoitettavaksi.