Suoraan sisältöön
Katsottu: 120

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä toukokuussa 2017

Helsinkiläiset lapset kasvavat monikulttuurisissa ja monimuotoisissa perheissä

Neljäsosa helsinkiläisistä lapsista asuu yhden huoltajan tai vuorohoitoperheessä. Neljänneksellä lapsista ainakin toinen vanhempi on vieraskielinen. Helsinkiläiset vanhemmat ovat koko maahan verrattuna korkeammin koulutettuja, parempituloisia ja heillä on vähemmän lapsia perheessä.

Pojat erottuvat kouluikäisten joukossa useilla indikaattoreilla. 7–15 -vuotiailla pojilla on tyttöjä enemmän koulupoissaoloja. He saavat enemmän oppimisen ja koulunkäynnin tukea. Pojat käyvät tyttöjä vähemmän taideharrastuksissa ja kirjastoissa, mutta he harrastavat tyttöjä enemmän liikuntaa. Pojat käyttävät useammin korvausoikeudellisia lääkkeitä. Poikien psykiatrisen avohoidon käynnit ja potilasmäärät ovat lisääntyneet tyttöjä huomattavasti enemmän.

Tämä katsaus perustuu rakenteilla olevan lasten hyvinvoinnin tilastotietokannan sisältöihin. Se antaa yleiskuvan käytössä olevista tilastotiedoista lasten palvelujen suunnittelun ja päätöksenteon tueksi. Tilastotietokanta on avoin tietolähde kaikille, jotka haluavat tarkemmin tutustua helsinkiläislasten hyvinvointiin.

 

Helsinkiläisten tunne turvallisuudesta ei ole järkkynyt

Helsinkiläisten turvallisuuden tunne ei ole järkkynyt arjessa. Asia käy ilmi Helsingin turvallisuustutkimuksen tuloksista.

Oman asuinalueen ja Helsingin keskustan koettu turvallisuus on kohentunut. Helsingin sisällä peruspiirien väliset erot turvattomuuden kokemisessa erityisesti viikonloppuiltoina ovat kuitenkin suuria. Tutkimuksen mukaan Helsinkiä voidaan markkinoida yhä turvallisena matkailukaupunkina.

Helsinkiläiset joutuvat hieman enemmän omaisuusrikosten, kuten pyörävarkauksien kohteeksi. Asuntomurrot sen sijaan ovat harvinaisia.

Väkivalta ja väkivallalla uhkailu eivät kokonaisuutena ole yleistyneet Helsingissä, mutta naisten työssään kohtaama väkivalta ja uhkailu on kasvanut. Myös nuorten naisten pelko seksuaalirikoksen kohteeksi joutumisesta on kasvanut selvästi.

Vieraskieliset kokivat omalla asuinalueellaan hieman enemmän turvattomuutta kuin kantaväestöön kuuluvat. Sen sijaan kaupungin keskustassa ja julkisissa liikennevälineissä vieraskieliset uskaltavat liikkua siinä missä muutkin.

 

Kokoomus ja vihreät voittivat, Vapaavuoresta pormestari

9. huhtikuuta järjestettyjen kuntavaalien vahvistetut tulokset on julkaistu Vaalit.fi -palvelussa.

Kokoomus vahvisti asemaansa Helsingin suurimpana puolueena kuntavaaleissa. Kokoomus sai 28,4% äänistä. Tämä tarkoittaa, että valtuusto valitsee kokoomuksen Jan Vapaavuoren Helsingin pormestariksi kesäkuussa. Vapaavuori sai myös suuren henkilökohtaisen äänivyöryn: lähes 30 000 ääntä.

Myös vihreät etenivät ja saivat 24,1% äänistä. Ääniosuuttaan viime vaaleista lisäsivät myös Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit.

Kokonaan uusina ryhminä valtuustoon nousivat Feministinen puolue ja Piraattipuolue. Molemmat saivat yhden valtuustopaikan.

Helsingissä vaalien suurimmat häviäjät olivat sosialidemokraatit, jotka saivat 13,8 % äänistä ja perussuomalaiset 6,7% kannatuksella.

85-paikkaisessa valtuustossa kokoomus saa 25 paikkaa, vihreät 21, Sdp 12, Vasemmistoliitto 10, perussuomalaiset 6, Rkp 5, keskusta ja kristilliset kumpikin kaksi sekä Feministinen puolue ja piraatit kumpikin yhden.

Uuden valtuuston toimikausi alkaa kesäkuun alussa.

 

Tulevaisuudessa lippu lähijunaan ostetaan jo ennen matkaa

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä otetaan 19. kesäkuuta käyttöön uusi asiakaspalvelumalli. Lipunmyynti lähijunissa loppuu ja konduktöörit alkavat kiertää junissa pareittain. Uudistus koskee sekä Helsingin seudun liikenteen junia että VR:n lähijunia.  

Lippu lähijunaan pitää olla ostettuna ennen junamatkan alkua. Valtaosa junalipuista ostetaan jo nyt muualta kuin junista. Eniten lippuja ostetaan automaateista ja matkakortilla sekä mobiililippuina. Junista myytävien lippujen osuus on koko ajan vähentynyt: pelkästään viime vuonna myynti laski 40 prosenttia.

Juhannusviikosta alkaen konduktöörit liikkuvat junissa pareittain auttaen ja opastaen sekä katsoen samalla asiakkaiden matkaliput. Konduktöörit palvelevat asiakkaita koko junassa, kun aiemmin konduktööri liikkui vain lipunmyyntivaunussa. Ilta- ja yöaikaan kaikissa junissa on konduktöörit.

HSL:n tavoitteena on Euroopan toimivin lähijunaliikenne.

 

Malmin lentokentällä valmistellaan hangaaria tapahtumakäyttöön

Malmin lentokenttä muuttuu lähivuosina paitsi lentopaikaksi, myös helsinkiläisten monipuoliseksi tapahtumapaikaksi. Kentällä on väliaikaisesti käytettävissä parikymmentä hehtaaria, jota kaupunki vuokraa joko osissa tai kokonaisuutena monenlaiseen käyttöön. Lentokentän alue on jaettu kahtia: toisella puolella on tapahtuma-alue, toisella puolella voidaan lentää.

Kesällä on tulossa muun muassa Finnish Hot Rod Association ry:n kuukausittainen Cruising Night -tapahtuma toukokuusta syyskuuhun ja jokamiehen kiihdytysajoja. Tekniikan Maailma tekee autojen testiajot Malmin kentällä.

Hangaarista eli koneiden säilytyshallista varsinainen halliosa on vuokrattu lentokoneiden säilyttämistä varten toukokuun 2017 puoliväliin saakka. Lisäksi suurin osa hangaarin halliosasta on käytettävissä tapahtumien järjestämiseen.

Lentotoiminta kentällä jatkuu näillä näkymin vuoden 2019 loppuun.