Suoraan sisältöön
Katsottu: 131

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä marraskuussa 2017

Malminkartanon asematunneliin maalattiin yksi Helsingin suurimmista katutaideteoksista

Malminkartanon juna-aseman betoninharmaat seinät täyttyivät väreistä lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna 7.–8.10.2017, kun yli 200-metrinen asematunneli maalattiin 50 eri taiteilijan teoksin.

Teosten tyylit ovat katutaiteen eri suuntauksia mukailevia. Myös tekijöiden ja teosten taustat ovat erilaisia. Teosten tekijät valitsi raati, joka koostuu eri alojen ammattilaisista ja alueen toimijoista. Aseman uusista maalauksista tehtiin aloite nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruutin kautta.

Asematunnelin betoniseinään tehtiin vuonna 1982 Suomen ensimmäinen taiteellinen graffiti, joka sai synnyttyään suuren huomion. Malminkartanon asematunneli on ollut 2000-luvulla useamman vuoden betoninharmaa, mutta nyt katutaiteilijoilla oli mahdollista jättää oma kädenjälkensä tähän katutaiteen kannalta tärkeään juna-asemaan.

 

Synnytystoiminta päättyy Kätilöopiston sairaalassa

Kätilöopiston sairaalan synnytystoiminta lakkautettiin 18. lokakuuta. Tämän jälkeen synnytystoimintaa on pääkaupunkiseudulla Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa.

HUS luopuu Kätilöopiston sairaalan tiloista sisäilmaongelmien vuoksi, mutta sairaalassa toimii edelleen naistentautien poliklinikka, lastenosastoja ja kuvantamisyksikkö.

Vajaan 60 vuoden aikana Kätilöopiston sairaalassa on syntynyt yli 300 000 suomalaista. Lisäksi lukemattomat kätilöt ja lääkärit ovat saaneet koulutuksensa ja kokemuksensa sairaalassa.

Kätilöopiston sairaalan historia juontaa juurensa yliopiston kätilöopetuksesta, joka alkoi vuonna 1816. Helsingin Kumpulassa Kätilöopiston sairaala on toiminut vuodesta 1960 lähtien. 

 

Ensilumi Stadiin -kisa ratkesi 26.10.

Helsingin perinteinen ensilumikisa ratkesi torstaina 26.10., kun Staran aurauskalusto lähti liikkeelle Helsingin pohjoisissa kaupunginosissa.

Kisa keräsi 1708 arvausta ensilumen tulosta. Voittaja arvottiin niiden oikein veikanneiden kesken, joiden vastaus saapui ennen aurauspäivää.

Kilpailun sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin. Aura-autoja tarvitaan, kun sulamatonta lunta kertyy maahan viitisen senttiä.

Ensilumi satoi tavanomaiseen aikaan, sillä Staran vuoteen 1978 ulottuvien tilastojen mukaan ensilumi on satanut Helsinkiin keskimäärin loka-marraskuun vaihteessa.

 

Ensi vuoden alusta Helsingin päiväkodeissa tarjotaan vegaaniruokaa vegaaniruokavaliota noudattaville

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti vegaaniruokakokeilusta vuonna 2016. Helsingissä valittiin 20 päiväkotia vuoden kestävään kokeiluun, jolla haluttiin selvittää vegaaniruokailun todellisia kustannuksia. 

Kokeilun tulosten arvioinnin perusteella vuoden 2018 alusta kaikissa Helsingin päiväkodeissa tarjotaan vegaaniruokaa lapsille, jotka noudattavat myös kotona vegaaniruokavaliota.

Aiempien tutkimusten alustavien tulosten perusteella voidaan todeta, että tieteellinen näyttö vegaaniruokavalion vaikutuksista lasten ravitsemustilaan ja terveyteen on toistaiseksi hyvin puutteellista. Tutkimuksesta saadun tiedon perusteella vegaaniperheet valitsevat lapsensa ruokavalion ennen kaikkea eettisin perustein.

 

Kruunuvuorenrannan Öljysäiliö 468:ssa ennätysmäärä kävijöitä

Öljysäiliö 468 on entiseen öljysäiliöön tehty pysyvä valotaideteos. Sen teräsvaippaan on tehty 2012 aukkoa, joiden kautta led-valot syttyessään ja sammuessaan saavat säiliön hohtamaan lyhdyn tavoin. Alkuillasta teos hohtaa valkoisena ja keskiyöllä muuttuu punaiseksi. Valojen nopeutta säätelee tuulen rytmi.

Kaupunki on järjestänyt avointen ovien tapahtuman yleisölle joka syksy vuodesta 2013 lähtien. Tänä vuonna Öljysäiliö 468:aan tutustui syys-lokakuun vaihteessa ennätysmäärä kävijöitä. Yli 15 000 kiinnostunutta osallistui kolmena viikonloppuna järjestettyyn avointen ovien tapahtumaan. Kävijämäärä lähes viisinkertaistui edellisestä vuodesta.