Suoraan sisältöön
Katsottu: 925

Julkaisija: Kaupunginorkesteri

LUDWIG VAN BEETHOVEN Ah! Perfido, konserttiaaria

Ludwig van Beethoven: Ah! Perfido, konserttiaaria op. 65

Alkuvuodesta 1796 nuori pianisti-säveltäjä Ludwig van Beethoven (1770-1827) teki konserttikiertueen, jonka yhteydessä hän esiintyi Prahassa. Siellä ollessaan hän sävelsi sopraanolle ja orkesterille konserttiaarian Ah! Perfido. Kun tšekkiläinen sopraano Josepha Duschek samana vuonna esitti sen Leipzigissä, hän väitti Beethoven räätälöineen aarian hänelle. On silti mahdollista, että teos olikin syntynyt harrastelijalaulajatar, kreivitär Josephine von Clarylle, jolle se myös on omistettu. Aarian tarkka kantaesitysajankohta ei ole tiedossa. Partituuri julkaistiin vuonna 1805.

Wienissä Ah! Perfido kuultiin ensimmäisen kerran joulukuussa 1808 Beethovenin kuuluisaksi tulleessa sävellyskonsertissa, jonka ohjelmassa oli mm. osia C-duuri-messusta sekä sinfonioiden 5 ja 6 kantaesitykset. Ah! Perfidon solistiksi oli kaavailtu Anna Milder, joka oli laulanut pääroolin Beethovenin Leonore-oopperan - myöhemmin se sai nimen Fidelio - esityksissä. Kun Beethoven ajautui riitoihin Milderin tulevan aviomiehen Peter Hauptmannin kanssa, Milder päätti olla osallistumatta konserttiin. Lyhyellä varoitusajalla korvaajaksi löytyi 17-vuotias Josephine Schultz-Killitsky. Esitys muodostui laulajattaren debyytiksi. Hän teki myöhemmin hienon uran Staatsoper Berliinin solistina.

Ah! Perfidon tekstin on kirjoittanut italialainen runoilija Pietro Metastasio (1698-1782), joka aikanaan oli kovassa huudossa säveltäjien keskuudessa. Metastasion tekstejä ja oopperalibrettoja ovat käyttäneet mm. Pergolesi, Alessandro Scarlatti, Johann Christian Bach, Mozart ja Cherubini. Ah! Perfido kuvaa sankarittaren vaihtelevia tunteita, kun hänen rakastamansa mies lähtee pois. Dramaattinen aihe on saanut sille sopivan dramaattisen ja vokaaliosuudeltaan haastavan musiikin.

SUSANNA MÄLKKI
kapellimestari

KARITA MATTILA
sopraano