Suoraan sisältöön
Katsottu: 111

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä lokakuussa 2018

Mimmit tekevät katutaidetta Kansalaistorille 

Kansalaistorin ja Makasiinipuiston työmaat etenevät aikataulussa. Kansalaistori ja keskustakirjasto Oodi avautuvat joulukuussa 2018 ja Makasiinipuisto heinäkuussa 2019. Työmaan ympärillä olevaa aitaa elävöitettiin katutaiteella syyskuun alussa.

Katutaideaidan maalaamisesta vastasi Mimmit peinttaa -kollektiivin kutsumat 20 taiteilijaa. Mukana on niin ensikertalaisia kuin senioreiden katutaideryhmä SixFive Cru. Aidan teosten teemana on urbaani olohuone. Mimmit ry nostaa naiset esiin urbaanin kaupunkikulttuurin tekijöinä iästä riippumatta.

Makasiinipuistossa, Kansalaistorissa ja keskustakirjasto Oodissa kaupunkilaiset voivat viettää arkeaan: pelata koripalloa, tavata ystäviään, opiskella, järjestää tapahtumia tai nauttia kaupunkikulttuurista.

 

Hakasalmen huvilan Suruton kaupunki kutsuu 1920-luvun Helsinkiin 

Historiallisessa Hakasalmen huvilassa Finlandia-talon ja Musiikkitalon välissä avautui 14.9.2018 uusi näyttely Suruton kaupunki – kohtauksia 1920-luvun Helsingistä, joka vie aikamatkalle 90 vuoden taakse. Näyttely jatkuu 1.9.2019 asti.

Suruton kaupunki tarjoaa kurkistuksen 1920-luvun Helsingin miljöisiin ja kaupunkilaisten mielenmaisemiin. Toiminnallinen ja viihdyttävä näyttely houkuttelee heittäytymään historiaan kaikin aistein: matkan varrella voi taipua muodikkaisiin voimisteluliikkeisiin, kuulostella salakapakan hälinää, hypätä mykkäelokuvaan, loikoilla itämaisessa salongissa.

Liput 12 / 10 e, alle 18-vuotiaille ja museokortilla vapaa pääsy.

 

Lapsille oma värikäs kirjastokortti

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastot ovat ottaneet käyttöön lasten kirjastokortin. Uuden värikkään kirjastokortin on suunnitellut graafikko Marja Hautala.

Kirjastokortteihin liittyy paljon nostalgiaa, sillä moni säilyttää lapsuuden kirjastokortit muistoina. Ensimmäisen oman kirjastokortin saaminen onkin lapselle aina merkkihetki. Uudella kortilla kirjastot haluavat luoda myös tuleville sukupolville kirjaston käyttämisestä mukavia muistoja. 

Vaikka uutta korttia kutsutaankin lasten kirjastokortiksi, voivat sen valita käyttöönsä myös aikuiset.

 

Uusi lastensairaala avattiin

Uusi lastensairaala avautui Meilahdessa. Ensimmäiset potilaat perheineen tulivat sairaalaan maanantaina 17. syyskuuta. Lastensairaalassa työskentelee jatkossa noin tuhat ihmistä ja sen neljällä vuodeosastolla yöpyy keskimäärin 100 lasta joka yö.

Uudessa lastensairaalassa hoidetaan potilaita kaikkialta Suomesta. Sinne on keskitetty monien vaativien ja harvinaisten lastensairauksien hoito. Muun muassa lasten sydänkirurgia, elinsiirrot ja kantasolusiirrot siirtyvät Lastenklinikalta Uuteen lastensairaalaan.

Lastensairaalassa vanhemmat voivat olla mukana kaikissa tiloissa ja toiminnoissa ympäri vuorokauden. Lapsilla on mahdollisuus leikkiin osastoilla ja vastaanotoilla. Sairaalaan on lahjoitettu myös runsaasti varta vasten tehtyä taidetta. Taiteen ja leikin avulla voidaan tarjota lapsille ja perheille ympäristö, joka edesauttaa paranemista ja vähentää pelkoa.

Uudessa lastensairaalassa on paljon uutta teknologiaa. Potilaat esimerkiksi valitsevat ilmoittautumisen yhteydessä avatar-hahmon, joka johdattaa heidät eteenpäin sairaalassa. Hahmon avulla vanhemmat tietävät esimerkiksi, missä vaiheessa lapsen leikkaus on ja milloin lapsi on siirtynyt heräämöön.

 

Eläimiin kohdistuvien rikosten tutkintaryhmä perustettu Helsingissä

Helsingin poliisilaitos perusti eläimiin kohdistuvien rikosten tutkintaryhmän. Rikosten esitutkinnan ohella tutkintaryhmä estää ennalta rikoksia, kehittää eläinsuojelutapauksiin liittyviä prosesseja sekä tiedottaa eläinten hyvinvointiin vaikuttavista asioista Helsingin alueella. Helsingin poliisilaitoksen tutkintaryhmä on ensimmäinen Suomessa.

Helsingin poliisin tietoon tulleiden eriasteisten eläinsuojelurikosten ja -rikkomusten määrä on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut. Vuonna 2013 kokonaismäärä oli 39. Tänä vuonna rikosepäilyjä oli elokuun puoliväliin mennessä jo 50.

Uusi tutkintaryhmä rohkaisee ihmisiä ottamaan yhteyttä, jos herää epäilys eläimen kaltoinkohtelusta. Ilmoituksen voi tehdä henkilökohtaisesti Helsingin poliisilaitoksella tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen elainsuojelurikokset.helsinki@poliisi.fi. Akuuteissa tilanteissa pitää soittaa hätänumeroon 112