Suoraan sisältöön
Katsottu: 160

Julkaisija: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä marraskuussa 2019

Helsingin päiväkodeille luomun suomenmestaruus

Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin varhaiskasvatus ovat voittaneet Luomu SM -kilpailun suurten julkisten ruokapalvelutuottajien sarjan. Kilpailun voittajat julkistettiin Finlandia-talolla 2.10. järjestetyssä Luomuelintarvikepäivässä. Vuonna 2018 Helsingin päiväkotien elintarvikehankinnoista 17,89 prosenttia oli luomua.

Säännöllisiä päiväkotilaisille tarjottavia luomutuotteita ovat muun muassa puurot ja vellit, rasvaton maito ja piimä, tofu, maustamaton jugurtti sekä osa jälkiruokana tarjottavista hedelmistä. Vuonna 2018 luomuelintarvikkeita kului helsinkiläispäiväkodeissa noin 685 000 kiloa. 

Ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara kertoo, että ruokailu on tärkeä osa varhaiskasvatusta. Lapsia ja heidän vanhempiaan kuunnellaan herkällä korvalla. Lasten vanhemmilta on tullut päiväkotiruoasta hyvää palautetta ja luomuruokaa arvostetaan.

 

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon 2019 saa Käärmetalon peruskorjaus

Helsingin Käpylään vuonna 1951 valmistunut Käärmetalo on Yrjö Lindegrenin merkittävimpiä suunnitelmia. Peruskorjauksen suunnittelusta vastasi Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Oy. Vuoden 2019 voittajan valitsi kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisänen. Palkinnon myöntää Suomen Arkkitehtiliitto SAFA. Talo on Helsingin kaupungin omistama vuokratalo.

Peruskorjauksessa kunnostettiin muun muassa piha-alueet, porrashuoneet, keittiöt, ikkunat ja ovet sekä korjattiin ja uusittiin yläpohjarakenteet, ulkorappaus, parvekkeet, LVI-järjestelmät ja yhteistilat. Korjaustyöt tehtiin pitkälti rakennussuojelun edellyttämällä tavalla. 

Hannu Väisänen kuvailee Käärmetalon suurta arkkitehtonista merkitystä näin: ”Yrjö Lindegrenin suunnittelema Käärmetalo kuuluu suomalaisen arkkitehtuurin hohtavimpiin helmiin. Kun tuollainen ikoninen rakennus sitten rappeutuu, kun se on lysähtämässä kasaan, pelastaminen vaatii yhtäällä tavatonta ammattitaitoa ja toisaalla katkeamatonta sisua.”

 

Museo soittaa kotiin - Helsinki tarjoaa kulttuuripalveluja etänä kotihoidon asiakkaille

Helsingin kaupunki tarjoaa taide- ja kulttuurielämyksiä etänä kotihoidon asiakkaille tablettitietokoneiden välityksellä. Tavoitteena on edistää kotona asuvien iäkkäiden kulttuurisia oikeuksia ja osallisuutta kehittämällä uudenlaisia digitaalisia palveluita. Pilottialueena toimivan Laajasalon kotihoidon asiakkaille on tämän vuoden aikana tarjottu etänä mm. improvisaatioteatteria sekä retkiä kulttuurikohteisiin.

Tänä syksynä kotihoidon asiakkaat pääsevät vielä muistelemaan Helsingin kaupunginmuseon kanssa, osallistumaan Helsingin Kaupunginteatterin runohetkiin sekä Maria Baric Companyn nukketeatteriin.

 

Pasilan asema ja kauppakeskus Tripla avautuivat

Lokakuussa Pasilan rakentamisessa saavutettiin juhlan arvoinen välietappi. Kauppakeskus Tripla, uusi rautatieasema, Pasilansillan joukkoliikenneterminaali valmistuivat 17. lokakuuta ja uusi läntinen lisäraide valmistui 21. lokakuuta. Veturitien uusi osuus ja Teollisuuskadun tunneli avautuivat liikenteelle 8. lokakuuta.

Pasilan ja koko Helsingin asukkaiden palvelut paranevat uuden kauppakeskuksen avauduttua. Triplaan tulee 250 liikettä viiteen kerrokseen. Food Marketista löydät sekä isot marketit että Market Zoo -ruokatorin kauppahallimaisen tunnelman, josta voit ostaa pien- ja luomutuottajien tiskeiltä kauden herkkuja. Triplaan pääsee helposti julkisilla kulkuneuvoilla. 

Pasilan uusi asema avautui matkustajille torstaina 17. lokakuuta kello 9, yhtä aikaa kauppakeskus Triplan kanssa. Se tarkoittaa muutoksia aseman kulkureitteihin ja parempia palveluita matkustajille. 

Vaikka tärkeä välietappi on saavutettu, Pasilan rakentaminen ja kehittyminen jatkuvat vielä kauan rautatieaseman, joukkoliikenneterminaalin ja kauppakeskuksen valmistumisen jälkeen.

 

Mieliala-näyttely avaa uuden näkökulman sotavuosien Helsinkiin

Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttely avattiin 18. lokakuuta kahdessa museossa: Hakasalmen huvilassa ja Tennispalatsissa. Näyttelykokonaisuus esittelee kuvataiteen ja valokuvien heijastelemaa pessimismiä ja optimismia, ja laajemmin sitä visuaalista maailmaa, johon sodan oloissa oli totuttava.

Tennispalatsissa nähdään mielialatekijöiden mukaan tematisoidusti sota-ajan kuvataidetta, valokuvia ja esineitä sekä nostetaan esiin menestyksekkäitä näyttelyitä kuten jättimäisiä sotasaalisnäyttelyitä Messuhallissa, saksalaisen propagandataiteen näyttelyä Ateneumissa sekä suomalaisten naistaiteilijoiden vientinäyttelyä Saksaan ja sen valloittamille alueille.

Hakasalmen huvilassa keskitytään ihmisten ja taideteosten evakuointeihin. Kertojaääninä toimivat helsinkiläisten siviilien sodanjohdolle laatimat salaiset mielialaraportit.