Suoraan sisältöön
Visad: 97

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä syyskuussa 2015

Kronprins Gustav Adolfin hylyn vedenalainen puisto aukaistaan

Museovirasto ei voinut tiukan taloustilanteensa vuoksi avata Helsingin edustalla, Kronprins Gustav Adolfin hylyllä sijaitsevaa vedenalaista puistoa keväällä. Nyt puisto saadaan sittenkin avattua, sillä apuun ovat rientäneet Helsingin kaupungin liikuntavirasto ja Sea Safety Scandinavia Oy. Vedenalainen puisto avataan 1. syyskuuta. Puisto suljetaan marras-joulukuussa säiden mukaan.

Helsinki merellisenä kaupunkina haluaa olla mukana säilyttämässä vedenalaista kulttuuriperintöä. Liikuntaviraston ja Museoviraston yhteistyö vedenalaisen puiston toiminnan turvaamisessa on tästä hyvä esimerkki. Liikuntavirasto on toimittanut puistoon mm. poijuja, ketjuja ja köyttä. Lisäksi puiston sukellustarvikkeita varastoidaan talvikauden yli liikuntaviraston tiloissa.

Museovirasto perusti linjalaiva Kronprins Gustav Adolfin hylylle vedenalaisen puiston vuonna 2000. Historiallisesti merkittävälle laivanhylylle perustettu puisto on Suomen ja Itämeren alueen ensimmäinen. Puistoon on rakennettu opasköyden avulla ohjattu reitti, jonka varrella on hylyn rakenteesta ja historiasta kertovia opastauluja.

Puistossa vierailee vuosittain jopa satoja sukeltajia. Sinne on vapaa pääsy niin sukellusseuroilla kuin kaupallisillakin toimijoilla, jotka ovat vieneet sinne asiakkaitaan sukeltamaan. Puisto on suosittu, koska se sopii kohteeksi monen tasoisille sukeltajille. Helsingin kaupungin edustalla sijaitsevana se on myös kohtuullisen helposti saavutettavissa, vaikka sijaitseekin avoimella, tuulialttiilla paikalla.

 

Kompostointikurssit alkoivat

Maksuttomia ja kaikille avoimia kompostointikursseja on jälleen tarjolla ympäri pääkaupunkiseutua. Kurssit sopivat hyvin niin aloittelijoille kuin kokeneille kompostoijille. 

Kursseille ei tarvita ennakkoilmoittautumista, ellei siitä ole erikseen mainittu. Katso aikataulut osoitteesta hsy.fi/kompostointi.

Kursseilla perehdytään käytännönläheisesti kompostoinnin perusteisiin. Yksi kurssi kestää noin pari tuntia. Avoimien kurssien lisäksi esimerkiksi taloyhtiöt sekä omakoti- ja muut yhdistykset voivat tilata maksuttoman luennon kompostoinnista vähintään kymmenen hengen ryhmille.

 

Arabianranta – Helsingin ensimmäinen taidekaupunginosa valmistunut

Helsinki juhli Arabianrannan uuden asuinalueen valmistumista elokuun lopulla. Arabianranta on ainutlaatuinen paitsi rakentamiseen liittyvien kokeilujen, myös taiteensa vuoksi. Se on ensimmäinen Helsinkiin rakennettu taidekaupunginosa.  

Viidentoista vuoden rakentamisen aikana Arabianrantaan on ilmestynyt veistoksia, keramiikkaa, graafista betonia, valokuvia, maalauksia, mosaiikki- ja valoteoksia, taidepihoja sekä yhteisötaidetta. Taide ja muotoilu näkyvät myös katujen ja paikkojen nimissä.  

Arabianranta on vakiinnuttanut paikkansa matkailijoita kiinnostavana merellisenä kaupunginosana. Alueen historia, luonto ja asuminen sekä design- ja taidetarjonta tekevät siitä vetovoimaisen tutustumiskohteen.

Lisää Arabianrannasta: www.uuttahelsinkia.fi/fi/arabianranta

 

Pyörätuolilla voi nyt matkustaa ilmaiseksi joukkoliikenteessä

Pyörätuolia käyttävät henkilöt voivat jatkossa aina matkustaa ilman lippua joukkoliikenteessä. Muutoksella halutaan selkiyttää pyörätuolia käyttävien lippukäytäntöjä.

Aikaisemmin pyörätuolia käyttävä henkilö on saanut matkustaa liputta ainoastaan siinä tapauksessa, että hänellä on ollut Oikeus saattajaan -kantakortti. Lisäksi Vantaan sisäisessä liikenteessä pyörätuolia käyttävillä matkustajilla on ollut oikeus matkustaa ilman lippua.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus päätti muutoksesta kesäkuussa 2015 käsitellessään erityisryhmien alennus- ja vapaalippuja sekä oikeutta matkustaa ilman lippua Helsingin seudun uudessa vyöhykemallissa. Uusi kaarimalli tulee käyttöön aikaisintaan vuonna 2017.  Pyörätuolin käyttäjiä koskeva muutos tulee kuitenkin voimaan heti, koska se ei edellytä muutoksia matkakorttijärjestelmään.

 

Tarja Halosen nimikkopuisto avattiin Hakaniemessä

Presidentti Tarja Halosen puisto avattiin Helsingin Kaupunginteatterin läheisyydessä Hakaniemessä. Puiston avasi Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari. Eläintarhantiellä pidetyn tilaisuuden kunniavieraina olivat presidentti Tarja Halonen ja professori Pentti Arajärvi.

Helsingin kaupungilla on ollut tapana nimetä aukio, katu tai puisto jokaisen tasavallan presidentin mukaan. Helsingin kaupunginhallitus nimesi Presidentti Tarja Halosen puiston vuonna 2013.

Presidentti Tarja Halonen toimi kuusi kautta kansanedustajana, kunnes hänet valittiin virkaansa tasavallan presidenttinä vuonna 2000. Halonen oli ministerinä kolmesti: sosiaali- ja terveysministerinä, oikeusministerinä ja ulkoasiainministerinä. Halonen on ollut myös viisi kautta Helsingin kaupunginvaltuustossa ja luottamushenkilönä Helsingin kaupunginteatterin hallinnossa.

Halonen tunnetaan demokratian, ihmisoikeuksien, kansalaisyhteiskunnan ja tasa-arvon edistämisestä.

 

Lukiorakennuksia valmistellaan sähköisiin yo-kirjoituksiin

Kaupungin lukioita varustellaan parhaillaan vuonna 2016 asteittain sähköisinä alkaviin yo-kirjoituksiin. Kaikissa lukioissa sähköiset yo-kirjoitukset järjestetään lukion omissa tiloissa. Aikuislukion kirjoitukset järjestetään keskitetysti Mäkelänrinteen lukion tiloissa.

Lukiot ja peruskorjausten aikana väistötilana toimiva rakennus Mäkipellontiellä varustellaan sähköisten yo-kirjoitusten tarpeisiin.

Kaupungin lukioissa on tällä hetkellä noin 8 300 opiskelijaa. Heistä noin yksi kolmasosa osallistuu yhtä aikaa sähköisiin kirjoituksiin. Ylioppilaskirjoituksia varten jokaisen oppilaan koneelle tarvitaan langallinen verkkoyhteys ja joko kiinteä tai väliaikaisesti koottava sähköpiste.

Kirjoitustiloiksi varustetaan koulujen salit ja viisi luokkatilaa kussakin lukiossa. Joissain lukioissa kirjoitusten tarpeisiin varusteltuja luokkia voi olla enemmänkin. Muutostyöt tehdään pääosin lukioiden loma-aikoina. Niistä vastaa kiinteistöviraston tilakeskus. Koko hankkeen kustannukset ovat noin 1,5 miljoonaa euroa.