Suoraan sisältöön
Visad: 129

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä joulukuussa 2015

Muovipakkausten keräys kierrätyspisteissä alkaa ensi vuonna

Muovipakkausten kuten jugurttipurkkien ja pesuainepullojen keräys alkaa ensi vuonna pääkaupunkiseudun noin 40 kierrätyspisteessä. Muovipakkauksille tarkoitetut jäteastiat ovat pääsääntöisesti suurten markettien lähellä sijaitsevissa kierrätyspisteissä. Keräykseen ei pidä viedä muuta muovia, kuten pulkkia tai muovileluja.

Muovipakkaukset voi laittaa kiinteistön omaan sekajäteastiaan, jos muovinkierrätyspiste ei sijaitse oma kulkureitin varrella. Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuljettaa jätteen jätevoimalaan, jossa siitä tehdään kaukolämpöä ja sähköä.

Lasin lajittelu helpottuu, kun ensi vuoden alusta alkaen värilliset ja värittömät lasipullot ja -purkit voi kierrätyspisteissäkin laittaa samaan astiaan. Näin lasi lajitellaan jo nyt kiinteistöissä.

Lähimmän pisteen löydät: www.kierratys.info

 

Uusi kännykkälippu käy kaikkiin joukko­liikennevälineisiin

Helsingin seudun joukkoliikenteen uusi kännykkälippu käy kaikissa välineissä. Ensimmäisessä vaiheessa uutta lippusovellusta kokeillaan Android-puhelimissa. Windows Phone- ja iOS -puhelimiin sovellus tulee loppuvuoden aikana.

Uuden kännykkälipun ostamista varten puhelimeen ladataan maksuton HSL Mobiililippu -sovellus, jolla lipun voi tilata.

Mobiililippu on helppo ostaa, se on älykkäämpi versio tekstiviestilipusta. Mobiililippu käy kaikkialla. Asiakas voi matkustaa sillä ja vaihtaa rajattomasti valitsemallaan matkustusalueella lipun voimassaoloaikana.

Lipun voi ostaa Soneran, Elisan, DNA:n ja näiden tytäryhtiöiden liittymistä. Kertalippu veloitetaan puhelinlaskulla. HSL Mobiililippu -sovelluksella tilattava kertalippu on samanhintainen kuin kuljettajalta tai konduktööriltä ostettava kertalippu. Bussiin noustessa mobiililippu näytetään kuljettajalle.

Nykyisen tekstiviestilipun tapaan mobiililippu on ostettava ja sen pitää saapua HSL Mobiililippu -sovellukseen ennen kuin matkustaja astuu liikennevälineeseen tai metron tai Suomenlinnan lautan laiturialueelle. Helsingin sisäinen mobiililippu maksaa 3 euroa.

Lisää aiheesta: www.hsl.fi/liput-ja-hinnat

 

Helsingin uusien raitiovaunujen sarjatuotanto alkanut

HKL:n tilaamista uusista Artic-raitiovaunuista ensimmäinen sarjatuotantovaunu on valmistunut Transtechin tehtaalla Otanmäessä. Kaksi esisarjan vaunua toimitettiin Helsinkiin koekäyttöön vuonna 2013, ja niistä matkustajaliikenteessä saadut kokemukset ovat olleen myönteisiä. Sarjatuotantovaunujen toimitukset Helsinkiin alkavat ensi vuoden alussa. Kaikkiaan vaunuja on tilattu HKL:lle 40.

Kaksi ensimmäistä jo matkustajaliikenteessä ollutta vaunua varmistavat, että sarjavaunun ominaisuudet on saatu hiottua mahdollisimman hyviksi. Esisarjan vaunuista saatu matkustajapalaute on ollut pääosin positiivista, mutta muutoksiakin on tehty. Esimerkiksi vaunun istuimia on muutettu palautteen perusteella.

Vaunujen sarjavalmistuksessa uusia raitiovaunuja on Transtechin Otanmäen tehtaalla eri kokoonpanon vaiheissa jatkuvasti kymmenkunta kappaletta. Vaunuja toimitetaan Helsinkiin ensi vuoden alusta lähtien noin kolmen viikon välein pois lukien joulu- ja kesätauot. Koko 40 raitiovaunun sarja on toimitettu HKL:lle vuoden 2018 kesään mennessä.

 

Joulunaika tuo tapahtumien runsauden Helsinkiin

Helsingin joulukausi voi virallisesti alkaa, kun Aleksanterinkadulle sytytettiin jouluvalot sunnuntaina 22. marraskuuta. Joulun alusaikaan kaupungin kaduilla ja kortteleissa käy kuhina, kun joulumyyjäiset houkuttelevat paikalle väkeä.

Nauti muun muassa näistä joulunajan tapahtumista Helsingissä:

  • Joulumarkkinat pidetään 4.-22. joulukuuta.
  • Jääpuisto avattiin 28. marraskuuta.
  • Tanssiteatteri Hurjaruuthin perinteisessä talvisirkuksessa reissataan tänä vuonna maailman ympäri autolla, veneellä ja puolivolteilla.
  • Helsingin keskustan näyteikkunoissa on adventtiaikana esillä jouluseimiä eri puolilta maailmaa.
  • Lähde seuraamaan Linnoitustontun reittiä 28.11.-6.1. Suomenlinnassa. Nouda omatoimisen polun kartta Rantakasarmin matkailuneuvonnasta!
  • Helsingin Joulumaailma on avoinna 28.11.-23.12. & 27.12.-6.1
  • Perinteiset joulumarkkinat uudistuneella ruokatarjonnalla Senaatintorilla. Tuomaan Markkinat on avoinna joka päivä 4.-22.12. klo 11-20.
  • Joulupolku on tunnelmallinen koko perheen ilmaistapahtuma Herttoniemen kartanolla 5.12. kello 13-17.
  • Torikortteleiden Joulusauna kutsuu kaupunkilaiset löylyihinsä Bockin talon sisäpihalle 9.-22.12. (ma-pe 16-21, la-su 15-20).
  • Uunisaaressa järjestetään tänä vuonna uusi joulutapahtumien kokonaisuus, joissa pääsee kokemaan ainutlaatuista joulutunnelmaa merellisessä miljöössä keskellä Helsinkiä.

Lisää tietoa ja tapahtumia löydät täältä: www.visithelsinki.fi/fi/juuri-nyt/tapahtumia/nauti-joulunajan-tapahtumista-helsingissa

 

Joukkoliikenteen käyttäjälle tarjolla uusia palveluja

Joukkoliikenteen käyttäjälle on luvassa uusia digitaalisia palveluja, kun Helsingin seudun liikenne (HSL) käynnistää kanta-asiakasohjelman. Saat ohjelman edut käyttöön HSL-verkkotunnuksella ja matkakortilla. Ensi vuonna HSL ottaa käyttöön lisää uusia digipalveluita, joilla helpotetaan joukkoliikenteen käyttöä.

Tunnuksen avulla matkustaja saa muun muassa personoituja informaatiopalveluita hsl.fi –verkkosivustolta ja Reittioppaasta sekä erilaisia etuja ja alennuksia.

Matkakortilla tai HSL-tunnuksella saa nyt alennuksia Helsingin seudun kaupoista, ravintoloista, autovuokraamoista, lehtitilauksista tai vaikkapa teatterista. Lista voimassaolevista eduista löytyy osoitteesta www.hsl.fi/asiakasedut.

HSL avaa samalla verkkokaupan osoitteessa hsl.fi/verkkokauppa. Uuden myyntikanavan avulla HSL:n liput ja tuotteet ovat saatavilla koko Suomessa.

Aktiivisia matkakortin omistajia on nyt noin 900 000 ja HSL-tunnuksen on hankkinut 80 000 matkustajaa. Tunnuksen voi luoda osoitteessa www.hsl.fi/asiakasedut.

 

Olympiastadionin penkkejä ostettiin yhteensä 5850 kappaletta

Olympiastadionin penkkien myynti ja sahausmahdollisuus päättyi sunnuntai-iltana 8. marraskuuta. Penkkejä ostettiin yhteensä 5850 kappaletta. Penkkien sahauksesta ja niiden uusiokäytön ideoinnista tuli ilmiö, joka inspiroi niin stadionilla vierailleita kuin huippusuunnittelijoita.

Penkin hankkineille järjestettiin Penkkiurheiluviikko 31.10.-8.11., jolloin ostetuilla lipuilla pääsi sahaamaan penkkipuut irti. Olympiastadionilla vieraili penkkiurheiluviikon aikana yli 10 000 henkilöä. Useat sahaajat saapuivat stadionille yhdessä ystävän tai koko perheen voimin. Penkkipuita saavuttiin noutamaan eri puolilta Suomea ja jopa ulkomailta asti.

Kuuluisille penkkipuille löytyy takuulla monenlaista käyttöä. Penkkipuiden jatkoelämää seurataan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #muistojenstadion. Kuvia tuunatuista penkeistä voi jakaa ja katsella myös Olympiastadionin sivuilla www.stadion.fi.