Suoraan sisältöön
Visad: 83

Utgivare: Keskushallinto

Ajankohtaista viittomakielellä toukokuussa 2016

 

Korkeasaaren kesäkausi alkoi vapusta

Korkeasaari toivotti tervetulleeksi avaamalla kesäkauden vappuviikonloppuna. Saareen pääsee taas vesibussilla, kun Kauppatorin vesibussit aloittivat liikennöinnin vappupäivänä. Toukokuun alusta myös Korkeasaaren aukioloaika piteni iltakahdeksaan.

Kauppatorin lähtölaituri on siirtynyt merikylpylän rakennustöiden vuoksi Suomenlinnan lauttalaiturin toiselle puolelle. Hakaniemestä vesibussit liikennöivät vasta kesäkuussa.

Ravintola Pukki ja kesäkioskit avasivat ovensa vappuaattona. Laivarannan uusi matkamuistokauppa aukesi vappupäivänä.

Kesäkuun alusta voimaan tulevat uudet kesäsesongin lippuhinnat. Korkeasaari kannustaa ostamaan lippuja ennakkoon verkkokaupasta ja vierailemaan eläintarhassa myös ihanina kesäiltoina. Esimerkiksi aikuisten päivälippu maksaa Korkeasaaresta ostettuna 14 euroa, mutta iltalipun saa klo 17-19 kahta euroa edullisemmin.

Lue lisää www.korkeasaari.fi

 

Perheentuki-sivusto palvelee helsinkiläisiä lapsiperheitä

Helsinkiläisille lapsiperheille suunnattu Perheentuki-sivusto on avattu osoitteessa www.hel.fi/perheentuki. Sähköisestä palvelusta lapsiperhe löytää yhden osoitteen alta tietoa odotuksesta, synnytyksestä, lapsen eri kehitysvaiheista sekä lapsiperheiden palveluista.

Yhdessä asiantuntijoiden ja vanhempien kanssa kehitetty sähköinen palvelu tarjoaa lapsiperheiden kaipaamaa tietoa, tukea ja linkkejä. Tarkoitus on palvella helsinkiläisiä lapsiperheitä heille itselleen sopivalla tavalla ja monipuolisella sisällöllä, kuten animaatioilla ja videoilla.

Perheentuki-palvelussa sisältö on jaoteltu lapsen ikäkausien mukaan. Näin ollen palvelu kattaa lapsiperheitä askarruttavat kysymykset aina odotuksesta ja synnytyksestä alle kouluikäisiin saakka. Seuraavaksi sivustolle lisätään myös kouluikäisten ja nuorten elämään liittyviä sisältöjä.

Toive sähköisten palveluiden lisäämisestä on tullut nimenomaan helsinkiläisiltä lapsiperheiltä. Perheentuki-palvelua on kehittänyt Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto yhdessä varhaiskasvatusviraston kanssa. Myös esimerkiksi opetusvirasto ja nuorisoasiainkeskus ovat tulossa mukaan.

Toistaiseksi Perheentuki palvelee suomeksi, mutta sivustosta avataan pian myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot.

 

Kirpputorikesä käynnistyi Hietalahden ja Hakaniemen toreilla

Hietalahden kirppis avasi kesäsesongin maanantaina 2. toukokuuta ja Hakaniemen kirpputorikesä alkaa sunnuntaina 8. toukokuuta.

Hietalahden torin kirpputori eli Hietsun kirppis siirtyi kesäaikaan maanantaina 2. toukokuuta. Hietsun kirppis on avoinna arkisin kello 8–18, lauantaisin kello 8–16 ja sunnuntaisin kello 10–16 syyskuun loppuun saakka. Hietalahden torilla on lähes 150 myyntipaikkaa ja parhaimpina kirpputoripäivinä paikat ovat loppuunmyytyjä. Myyntipaikan voi varata ja maksaa etukäteen verkossa osoitteessa hietsunkirppis.fi tai Tukkutorin asiakaspalvelussa. Myynti alkaa maanantaina 18. huhtikuuta ja paikkoja myydään aina seuraavan 16 päivän ajalle. Vapaaksi jääneitä paikkoja voi ostaa myös Hietalahden halli- ja torivalvojalta.

Hakaniemen sunnuntaikirppis aloittaa kesäkauden 8. toukokuuta ja torilla käydään kauppaa kello 9–16 syyskuun loppuun saakka. Myyntipaikkoja voi varata etukäteen verkossa osoitteessa hakaniemenkirppis.com, ja ne soveltuvat niin käytetyn tavaran myyjille kuin käsityöläisillekin. Paikkoja voi lunastaa myös paikan päällä, mikäli niitä on vielä vapaana. Kirpputorilla palvelee lisäksi torikahvila, jossa on tarjolla lettuja, grillimakkaraa ja muita toriherkkuja.

Suosituilla Hietalahden ja Hakaniemen kirpputoreilla käy yhteensä satoja myyjiä ja kymmeniä tuhansia kävijöitä vuodessa.

Lue lisää: www.hel.fi/kirpputorit

 

Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri 2016 on ilmestynyt

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat järjestäneet kuntalaisille ilmaisia, opastettuja luontoretkiä jo 1980-luvun puolivälistä lähtien. Tänä vuonna järjestetään 142 retkeä eri puolille pääkaupunkiseutua. Retkien tiedot on koottu luontoretkikalenteriin. Uunituore kalenteri on nyt jaossa.

Pääkaupunkiseudun urbaanista mosaiikista löytyy hienoja kulttuuri- ja luonnonmaisemia. Näissä ympäristöissä on usein rikas lajisto, ja maisemiin liittyy kiinnostavia tarinoita. Luonnossa liikkuminen on myös eheyttävää ja hyvää vastapainoa urbaanille hektisyydelle.

Kalenteriin on koottu retkitiedot aikajärjestyksessä. Retkillä tutustutaan muun muassa lintujen kevätmuuttoon, taimenien kutuun ja kosteikkoihin.

Valittavana on kahden tunnin retkistä aina viiden tunnin mittaisiin vaelluksiin. Helsinki ja Vantaa järjestävät suosittuja puistokävelyjä, ja vihervuoden kunniaksi on myös tapahtumia Helsingin puistoissa. Harakan saaressa ja Villa Elfvikissä järjestetään lapsiperheille suunnattuja seikkailuretkiä. Tämän kesän merkkitapaus on Vallisaaren avautuminen yleisölle. Tähän luonnon aarreaittaan pääsee tutustumaan kahdella opastetulla retkellä.

Opastukset ovat pääosin suomenkielisiä, mutta osalla retkistä on myös ruotsinkielinen opastus ja yksi on täysin englanninkielinen. Retket ovat pääasiassa maksuttomia, mutta lauttamatkoista peritään maksu. Joillekin erikoisretkille on ennakkoilmoittautuminen, muuten retkille on vapaa pääsy. Retkille voi osallistua kuka tahansa, kaupunkien rajat eivät ole esteenä. Retkille osallistuminen ei edellytä huippukuntoa, tavallinen kunto riittää hyvin.

Luontoretkikalenteri on saatavana Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien asiakaspalvelupisteistä, luontotaloista, Virka-infosta ja pääkaupunkiseudun kirjastoista.

 

Joukkoliikenteen uusi lippujärjestelmä käyttöön tänä vuonna

Helsingin seudun joukkoliikenteen uuden lippu- ja informaatiojärjestelmän käyttöönotto on alkanut. Uusi myyntijärjestelmä otettiin käyttöön palvelupisteissä maaliskuun lopussa. Matkakortinlukijat ja lippuautomaatit uudistuvat kevään ja kesän aikana, ja uusi informaatiojärjestelmä otetaan käyttöön syksyllä.

Koekäytön aikana järjestelmän toimivuutta testataan ja siihen tehdään vielä korjauksia ja tarvittavia muutoksia ennen laajamittaisten asennusten aloittamista toukokuussa.

Busseihin asennetaan uusien matkakortinlukijoiden lisäksi kuljettajan laitteet, seuraavan pysäkin näytöt sekä myöhemmin tänä vuonna turvanappi. Laitteisto asennetaan yhteensä 1 500 Helsingin seudun liikenteen bussiin, raitiovaunuun ja junaan. Asennukset kestävät tämän vuoden loppuun saakka.

Nykyinen matkakortti kelpaa myös uusilla lukijoilla. Matkakorttien vaihto alkaa loppuvuonna 2016 sen jälkeen, kun kaikki kortinlukijat on uusittu.

Lisää aiheesta: www.hsl.fi/uudetlaitteet